Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hodinový snímek je zamyšlením Arnošta Lustiga nad vlastním životem. Spisovatel je laskavým průvodcem a komentátorem, který s humorem a nadhledem provází diváka těžkým obdobím 30. a 40. let a končí až v současnosti. V tomto zamyšlení mu pomáhají sestra Hana Hnátová, dr. Zdeněk Mahler, kamarád z Osvětimi Jiří Justic a kamarádka z Terezína Marta Kottová a 60. a 90. léta pak vykresluje Karel Hvížďala a Květa Fialová. Film zachycuje Arnošta Lustiga ještě v plné síle, kdy soustředěně sděluje svoje zkušenosti a názory svým osobitým a jedinečným způsobem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

'' Né všichni němci byli nacisté, ale všichni nacisté byli němci..'' Dokumentu, jak už to u tohoto tématu bývá, nechybí obrovská výpovědní hodnota, ani spousta zajímavých informací.. Prolínání nástinu osobního života pana Lustiga s ''životem'' v Osvětimi je rovněž velmi povedené, takže já nemám co vytknout. Nicméně nehledě na to, jak moc se dokument vydařil, nepříjemnému mrazení v zádech se asi nevyhnete. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Arnošta Lustiga jsem naživo viděl všehovšudy třikrát a v každém z těch případů se jednalo o přednášku / besedu, na kterou nikdy nezapomenu. Nejčastěji samozřejmě (když pominu jeho košilaté anekdoty) mluvil o holocaustu (aby taky ne), jeho vzpomínky vždy působily nesmírně autentickým dojmem a způsob, jakým je prezentoval (například když s kamennou tváří říkal, jak ho ta zkušenost ohromně posílila, a pak s úšklebkem dodával, že to ovšem neznamená, že by si to chtěl zopakovat), byl zcela unikátní. Kdepak, žádné stařecké "Jo, to tenkrát..." plkání, ale poutavé, humorem opepřené a obdivuhodnou vitalitou vypravěče umocněné velice mrazivé epizody, které vždy vedly k zamyšlení. V každém příběhu se skrývalo Lustigovo neúnavně propagované poselství o ceně života, o touze žít, o naději a lidské (z)vůli. Jsem rád, že všechno z toho zůstalo zachováno i v tomto dokumentu. Je důstojným pomníkem Pana Spisovatele a já jen doufám, že ho uvidí co nejvíce lidí a hlavně že se bude promítat v co největším počtu škol. Základních, středních, vysokých, to je jedno. Hlavně když se na takovéhle báječné osobnosti nezapomene a nestane se z nich jen kapitola v učebnici literatury. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

„Ten desátej, už mu bohužel nebyl dopřán, ale tak to na světě chodí“.__ O životě a smrti rozhodují někdy maličkosti. Snad ještě markantnější, je to v dobách války. Za jednu takovou maličkost resp. přeřeknutí, vděčí svému životu i A. Lustig aneb když vám špatná znalost jazyka, zachrání život(y). Prozřetelnost? Náhoda? Fortuna? Osud? Nezlomná vůle a schopnost se přizpůsobit a odhadnout situaci? Ať už to bylo cokoliv, co ho (opětovně) zachránilo před osudem, který potkalo téměř šest miliónů židů, příčina byla jediná a na tu se nesmí nikdy zapomenout. Arnošt Lustig si to moc dobře uvědomoval a tak o tom, co prožil, byl ochoten se, kdykoliv a kdekoliv, podělit i s ostatními. Jak sám několikrát na svých besedách opakoval, nikoliv proto, aby ho (a jemu podobné) lidé litovali, to životy nevrátí, ale aby se nezapomnělo. Poznání (vědění) do budoucna posiluje.__ Je spousta lidí, kteří toho v životě mnohé zažili, ale neumí popř. nechtějí (člověk jim to nemůže mít za zlé) o tom mluvit. Arnošt Lustig byl člověkem, který tu potřebu naopak měl (byl to jakýsi jeho druh terapie) a byl obdařen vládnutím slova, tj; byl pozoruhodným vypravěčem, se schopností zaujmout a předat myšlenku. Navíc měl tu vzácnou vlastnost, že i přes ta četná příkoří, která v životě zažil, na život jako takový nezanevřel a naopak se dokázal radovat z maličkostí a vždy kolem sebe šířit pozitivní atmosféru. Za to mu patří velký dík.[Tohle není dokument, ale vyprávění A. Lustiga o svém životě, resp. vzpomínání jeho přátel a sestry na něj. Milé, laskavé, veselé, pravda občas smutné, nikoliv však zatrpklé, tedy takové, jakým byl on sám. Pokud k tomu tak přistoupíte, nebudete zklamáni. Jako dokument, zvlášť pro člověka, který je s jeho životem (tvorbou) obeznámen, to pravda, nepřináší nic nového. Já však, více než kdy jindy, nechci být objektivní]. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vzpomínání Zdeňka Mahlera nebo připomenutí Ludvíka Aškenazyho a Oty Pavla je zajímavé, ale celkově dokument nepřináší nic nového. Naštěstí Lustig byl opravdu pan vypravěč. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Film není nějak inovativní či úžasný provedením, v tom je naopak jednoduše průměrný, ale jinak zaručeně uchvátí opravdu úžasným příběhem pana Lustiga a jeho osobou jako samostnou. Jsem velmi rád, že jsem film mohl vidět, za což vděčím naší škole, která připravila přednášku od pana Paveleka. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Naprosto geniální a odzbrojující odhalení optimistické duše jednoho českého spisovatele s židoskými kořeny a optimistickou duší, která si zaslouží naprosté uznání. Zaujalo mě hned několik skutečností, které jsem se z dokumentu dozvěděla a to jest: nápis - čistě árijský obchod, A.Lustig zachránil sebe a svou sestru přeřeknutím - špatnou znalostí němčiny, v Osvětimi dostávali polévku do hrsti, v zimě po plynování lidí "díky" popelu padal z nebe černý sníh... Já osobně si cením naprosto každé zpovědi kohokoliv o zážitcích z koncentračních táborů a nikdy v životě jsem neviděla tak působivý dokument. Takové to závěrečné shrnutí z úst několika dalších velikánů bylo opravdu odzbrojující. Pár citací na závěr: "Existence mě opíjela nějakým zvláštním narkotikem života." ; "Pro Němce život jako kvalita neměl cenu. Heslo SSáků, které měli napsané na zdi bylo: Narodili jsme se, abychom zahynuli." ; "Ne všichni Němci byli nacisti, ale všichni nacisti byli Němci." ; "Němci věděli, že prohrávají druhou světovou válku, ale tu druhou německo-židovskou - v té nepolevili ani na den, hodinu, minutu, vteřinu. Židy zabíjeli do poslední chvíle." ; další: "Víte co je komunismus? Když budete mít chleba tak nebudete mít sůl a když budete mít sůl nebudete mít chleba." ; "V osudu když je pořád někdo hlazenej, tak je časem nepoužitelnej..." ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dokument sam o sobe nema velkou vypovidajici hodnotu a vesmes se zaobira jen kratkym, ale temnym obdobim Lustigova zivota. Arnost Lustig je vsak natolik vyrazna osobnost, ze jeho vypraveni dokaze zaujmout, at uz mluvi o cemkoliv... ()

SoolenJV 

všechny recenze uživatele

Prostě natočený film o neuvěřitelně charismatickém, moudrém a sympatickém staré muži, který si prošel takovou životní zkušeností, jako málokdo a dovede z ní úžasným způsobem těžit. ()

Pahicz 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že dokument o tomto významném muži byl až příliš zaměřen na jeho dětství(což bylo důležité období), ale stejně mi v tom chyběl ten celkový obraz. ()

Binne 

všechny recenze uživatele

Obrovská dávka pokory, která číší z pana Lustiga je obdivuhodná. Velmi impozantní člověk, který sám sebe považoval spíše za svědka událostí, který se je snaží zprostředkovat široké veřejnosti, než jako člověka, který je bezesporu jedním z největších spisovatelů své doby - u nás. Edib Jaganjac v nedávném rozhovoru pro Respekt (v otázce ohledně jeho knihy "Sarajevská princezna") řekl: ,,Šlo to ze mě ven, věci, které v sobě člověk stokrát probere, zanalyzuje. Pak už je to kniha, román. Už není bolest v duši." A to mi přijde krásné, není tam slyšet sebelítost ani hořkost - ale určitý smír. Pan Lustig odhaluje svoji duši ve velmi upřímném a otevřeném rozhovoru, ze kterého je patrné, že slova, která říká si nosí v hlavě už velmi dlouhou dobu. Velmi sympatický a křehký člověk. Co se týče dokumentu jako takového, velmi konstruktivní a zajímavý. Režiséři k tomu přistupovali zodpovědně a s absolutním respektem. ()

t.b.kat 

všechny recenze uživatele

Škoda pana Lustiga, byl jsem na jeho posledním čtení kam však ze zdravotních důvodů již nedorazil, neuvěřitelná osobnost plná optimismu a pozitivního přístupu k životu. Dokument nás provede nejdůležitějšími okamžiky jeho života, byť přiznávám, že jsem postrádal větší sondu do jeho života v zahraničí. ()

Reklama

Reklama