Reklama

Reklama

Citadel

Trailer 1
Drama / Horor / Thriller / Mysteriózní
Irsko / Velká Británie, 2012, 85 min

Obsahy(1)

Tommy Cowley (Aneurin Barnard) je mladý otec postihnutý chronickou agorafóbiou, odkedy na jeho ženu brutálne zaútočil gang zvrátených a divokých detí. Žije na chátrajúcom predmestí mesta Edelstown, kde sa cíti byť uväznený. Všetko sa ešte zhorší, keď ho začne terorizovať ten istý detský gang, ktorý si podľa všetkého tentoraz vyhliadal jeho malú dcéru. Pomôcť v jeho trápení mu chcú chápajúca sestrička a odpadlícky kňaz, avšak Tommy sa nakoniec rozhodne na vlastnú päsť odhaliť krutú pravdu o maskovaných deťoch. Počas pátrania príde na to, že ak chce premôcť svoj strach, musí sa postaviť démonom vlastnej minulosti a vstúpiť na miesto, ktorého sa bojí najviac v živote. Tou temnou stavbou je opustený panelový dom, známy ako Citadela. (Incantator)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (103)

dubinak 

všechny recenze uživatele

Na zcela odlišně očekávání se mi dostavil vcelku zajímavý zážitek, ale bohužel pro mě s nefungujícím námětem a scénářem jakbysmet. Depresivní, zatuchlou a šerou atmosféru to tedy mělo, musím přiznat, že mi šel občas příjemně mráz po zádech, a to mi žádný horor za poslední dobu nezpůsobil, ovšem z mého pohledu to bylo víc debilní než vymakané. Hlavní herec byl velký sympaťák, v jistých momentech mi ho bylo opravdu líto a velmi jsem s ním po celou dobu stopáže soucítila. Největší pohromou byly ale stupidní dialogy. Cronenbergův The Brood jsem naneštěstí neviděla a možná proto mi Citadel přišel tak příšerně zcestný a nepromyšlený. Spíš to byla nuda na hranici trapnosti. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Wow, tak táto Citadelka ma chytila ešte omnoho viac, ako som si po podarenom traileri predstavoval. Tá parádna atmosféra špinavých sídlisk je pre horor ako stvorená, a keď sa Briti chytia takéhoto námetu (podobne ako pri peckách Outcast či The Disappeared), moja spokojnosť je pomaly vopred zaručená. Horor je pohlcujúci, napínavý, originálny, psychicky tlačí na diváka od začiatku do konca - a spojiť takého prostredie so zmutovanými deťmi, tak to je presne podľa mojej chuti. Boli tam síce aj hluché miesta, pretože dej sa počas celej prvej hodiny točil len a len okolo vzťahov, pocitov a problémov hlavného hrdinu, takže ku jeho priamej konfrontácii s malými feťákmi nedochádzalo nejako často, ale stále to fungovalo, stále som bol v napätí, stále som netrpezlivo očakával bravúrne vyvrcholenie... a dočkal som sa. Záverečná tretina v baráčiku bola naprosto dokonalá. Okrem toho - výborne nakrútené, skvelá hudba. Jasných 10/10. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Ked som  Citadelu videl prvý krát pred tými desiatimi rokmi, bol som ešte poctivý alkáč a myslel som si, že išlo o psychologickú sociálnu drámu o mladíkovi, ktorý má svojich démonov a zdalo sa mi to za plný počet. Videl som to teraz, za triezva, a on to bol fakt horor. A pekne tupý horor.! Ale za tú pochmúrnu  atmosféru si to tri hviezdičky (s privretím oka) odo mňa zaslúži. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Můj dům, můj hrad v podání zcela vykolejeného agorafobika... Slovní filmové spojení "Británie" a "sociální" ve mně vyvolává stejnou kopřivku jako "Dánsko" a "dogma"...Ani dovětek "hororový" tomu nijak nepomáhá...Výrazově a obsahově nepříjemné (tady byl záměr bezezbytku naplněn), ale v rámci žánru existují mnohem lepší kousky, kde figuruje například chcíplá mimozemská samička nebo rumunští spratci a francouzská učitelka... ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Jakmile se Kafka s Exupérym zfetují v domově pro opuštěné, psychicky narušené otce, při dojezdu vypotí Citadelu. To by ještě nebylo až tak nejhorší, kdyby se toho nechytil nějaký amatérský zabiják s videokamerou, co z toho krutě spáchal čistou hodinu agitky psychiatricko - sociálních služeb, plnou kokotsky zmateného pobíhání s miminem, a dvacet pět minut čištění paneláku v Dolním Bubákově, které by možná vydalo na unylý kraťas s pár kliky znuděných teenageru na tytrubko. Velmi iritující, zvlášť ten ústřední Frodo s aneurysmem, jehož herecký projev "potím se a tvářím jak piča", mě málem přinutil nedočkat se toho hořkého, pyrotechnického konce, který dozajista vymazlili k dokonalosti Bratři v triku. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Roli Elsy ztvárnila dvojčata, a to Harry a Arlowe Saundersovi. (Chatterer)
  • Aneurin Barnard se v rámci přípravy na svou roli setkal s několika lidmi trpící agorafobií, aby se lépe vžil do role Tommyho. (Chatterer)

Související novinky

Sinister se vrací

Sinister se vrací

17.08.2014

První Sinister byl před třemi lety velký hororový úspěch. Film s rozpočtem 3 mil. dolarů utržil z amerických kin milionů téměř padesát a pokračování tak bylo jen otázkou času. To je odklepnuto již… (více)

Reklama

Reklama