Reklama

Reklama

Zlatá šedesátá - Série 1 (2009) (série)


Miloš Forman (S01E01)

(epizoda)
Česko, 2009, 57 min

Režie:

Martin Šulík

Hrají:

Miloš Forman

Obsahy(1)

Miloš Forman se narodil 18. 2. 1932 v Čáslavi. Rodiče zahynuli v koncentračním táboře a on vyrůstal v domově mládeže a internátní škole pro oběti 2. světové války v Poděbradech společně s Ivanem Passerem, který měl podobný osud. Jelikož ho nepřijali na DAMU, vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Hrál v několika filmech, spolupracoval s Martinem Fričem a Alfrédem Radokem, jako režisér debutoval v roce 1963 snímkem Konkurs. Ve stejném roce vznikl Černý Petr, poté následoval v roce 1965 film Lásky jedné plavovlásky, dva roky poté Hoří, má panenko. Po srpnu roku 1968 odešel do USA, kde se uvedl komedií Taking off (Odcházím) s Tinou Turner a Kathy Bates v hlavních rolích. Následoval dokument Viděno osmi z roku 1973 pojednávající o olympijských hrách v Mnichově. V roce 1975 natočil Přelet nad kukaččím hnízdem, který mu přinesl Oscara za nejlepší režii, za nejlepší film, hlavního herce, hlavní herečku a scénář a dalších pět nominací. V roce 1979 natočil muzikál Vlasy (Hair), v roce 1981 film Ragtime, v roce 1985 přišel Amadeus, který získal 13 nominací na Oscara, z nichž 8 bylo proměněno a Forman získal druhého Oscara za režii. O rok později natočil Valmonta. V roce 1996 přišel s filmem Lid vs. Larry Flint, za další tři roky bylo uvedeno drama Muž na měsíci, s Jimem Carreym a Dannym de Vitem v hlavních rolích, v roce 2006 přišel do kin film Goyovy přízraky... Miloš Forman je potřetí ženatý. Má celkem čtyři syny, dvojčata Matěje a Petra se zpěvačkou Věrou Křesadlovou, a dvojčata Andrewa a Jamese s Martinou Zbořilovou. Jeho první ženou byla Jana Brejchová. Kdyby si měl vybírat mezi tvorbou pod nároky ideologickými či komerčními, dal by znovu přednost druhé možnosti. Dnes slavný americký režisér natočil přesto v komunistickém Československu 60. let filmy, které patří k tomu nejlepšímu z naší kinematografie. Osud válečného sirotka ho naučil prát se se životem, věřit víc obyčejné pravdě a obyčejným lidem, své intuici a svým spolupracovníkům: Ivanu Passerovi, Jaroslavu Papouškovi a Miroslavu Ondříčkovi. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ono, když se toto vyprávění pana Formana porovná s podobně laděným vyprávěním v podáním Miloše Formana, Drž se toho snu a Co tě nezabije, působí na mě tohle přece jen trošku slaběji. Samozřejmě chcání na protekčního komunistickýho synka Edíčka potěšilo. Bohužel spousty informací, které jsou zde vyřčeny , např. náměty k "láskám" nebo k "panence" byly již vyřčeny ve výše zmíněných dokumentech a z tohoto důvodu tedy nemůžu tento dokument považovat za nějak velkou informační smršť. Jiná věc je sám Miloš Forman, trošku nechápu proč zde není uveden jak učinkující, když zde vede celých 60 minut monolog s vyjímkou prostřihů na ukázky z jeho filmů či fotografie. Miloš Forman bude v sobotu slavit 80.let a já jsem velmi rád, že ČT se k tomu postavila tak jak postavila i když uvést dabovaný Přelet nad kukaččím hnízdem ( a to nejsem nějaký fanatický odpůrce dabingu ) no nevím. Nicméně má úcta a velká obdiv k Miloši Formanovi mě prostě nedovolí jít pod čtyři i když vnitřně cítím, že tohle je na tři hvězdičky, ale když má mistr ty narozky, ke kterým mu přeju hlavně pevný zdraví, mile rád ty čtyři hěvzdičky balím do dárkovýho papíru a posílám jednomu z nejtalentovanějších filmařů naší země jak dárek za velkou louži. ()

Stíba 

všechny recenze uživatele

Úplně jednoduše a čistě natočený dokument. Miloš Forman vyprávý o svém životě od svého mládí kdy se hlásil na vysokou školu, o svých prvních zážitcích a pracích s kamerou a z největší části pak o svých filmech natočených v Československu. Na jeho tvorbu v USA zde proto nenarazíte, o té pojednává jiný dokument. Celkově se tak ze prolíná jeho vlastní vyprávění bez jakýchkoliv cizích dotazů nebo dalšího narušování s prostřihy z filmů. Vše co Forman během necelé hodiny říká tu jde jen z jeho hlavy, nikdo mu žádná témata nevnucuje a on tak má dostatek prostoru říct spoustu zajímavých zážitků a projevit své osobité názory a postoje což jsem hodně ocenil. Výborný dokument, který mi opět o něco přiblížil postavu našeho nejslavnějšího a vynikajícího režiséra. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Poslouchat pana Miloše Formana je jako jít si sednout do hospody, kde víte, že na Vás čeká dědeček, který umí nádherně vyprávět a Vy tam jdete dát si dobrou Plzničku a poslechnout si pár zajímavých příběhů z minulosti, které stojí za to slyšet. Vypráví je totiž naprosto přirozenou a poutavou formou plnou lidskostí, která na Vás dýchne hned během první věty. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Miloš Forman má můj neskonalý respekt.Jako režisér,který dal světu tak úžasné filmy jako Vlasy,Přelet Nad Kukačím Hnízdem nebo Valmont.... jako člověk,který se vzepřel komunismu a odešel do USA,kde naučil amíky jak dělat filmy a taky za to,jakým je čechem....který i přes 40 let života v USA nezapoměl svůj rodný jazyk a nemele s tim hnusnym přízvukem jako pan Lendl např. Nic méně dokument o takové osobnosti by mohl být určitě zajímavější a obsáhlejší.K brzkým narozkám vše nej Miloši ;) a ještě jeden film nám udělej prosím ;) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Filmové vědátory a historiky asi nemůže "mluvící hlava" Miloše Formana zajímat. Ovšem prostý konzument jako jsem já, který je vděčný za cykly jako Rozmarná Léta Českého Filmu atd. (ale kterému jsou ukradené takřka všechny ty filmy o filmech, kde se všichni plácají po ramenou a přesvědčují nás, jak si celá parta natáčení skvěle užila, a jak si to tím pádem užijeme taky) je z podobných záležitostí nadšen. Miloš Forman navíc vše vypráví způsobem, který byste dokázali poslouchat hodiny a hodiny, a mohli byste odpřísáhnout, že jste už dlouho nepotkali tak sympatického člověka. A když se takhle dozvíte něco o pozadí vzniku rodinného stříbra českého filmu, není co řešit. 80% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama