Reklama

Reklama

Boris Vian

(TV film)
  • Francie Boris Vian, la vie jazz (více)
Francie, 2009, 60 min

Režie:

Philippe Kohly

Scénář:

Philippe Kohly

Hrají:

Boris Vian (a.z.)

Obsahy(1)

Ač Boris Vian zemřel velmi předčasně v devětatřiceti letech na zástavu srdce, stihl toho během svého krátkého života požehnaně. Spíše než jako spisovatel tak bývá uvozován přízvisky jako prozaik, novinář, hudební skladatel, dramatik, herec, malíř, trumpetista, kritik, překladatel, scenárista a snad nejvíce jako člen Collegia Pataphysicum, tedy společností bojující satirou proti lidské hlouposti inspirované posmrtně vydaným dílkem Alfreda Jarryho Skutky a názory doktora Faustrolla, patafyzika.
Z výčtu činností, kterými se Vian vážně zabýval, zřejmě vyplývá, že literatura nebyla zdaleka tou činností, kterou by se mohl soustavněji zabývat. Jeho literární období lze vymezit mezi roky 1945, kdy Vian z nouze přijal místo ve Francouzském normalizačním úřadu, a 1949, kdy mu úspěch jeho xenofobně laděné parodie na detektivní román Naplivu na vaše hroby, kterou napsal pod fiktivním jménem zesnulého amerického spisovatele Vernona Sullivana, zajistila krom soudního procesu i sdostatek financí, aby mohl žít na volné noze. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

lioncel 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem si ve své tehdy nejoblíbenější knižní edici Galerie moderních autorů zakoupil do své sbírky titul s dvěma díly : Pěna dní + Červená tráva od naprosto mě tehdy neznámého autora .. to jsem udělal snad jen dvakrát v životě, koupit knihu od neznámého spisovatele .. dodnes jsem ji vlastně ani nečetl, teď to ale napravím, protože díky tomuto povedenému dokumentu jméno Boris Vian přestalo být pro mě velkou neznámou … ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Boris Vian je můj miláček, od něhož jsem načetl téměř vše, co mu zatím vyšlo v češtině. Když jsem proto zaregistroval, že o něm na Artu poběží tento dokument, projevil jsem zájem ho zhlédnout. Abych následně zjistil, že kdybych si ho nechal ujít, v podstatě o nic bych nepřišel. Největší slabinou tohoto dokumentu je, že značná část jeho obrazového materiálu je pouze ilustrační - marná sláva, od Vianovy smrti už nějaký ten pátek uběhl, a původních autentických záběrů se s ním zřejmě moc nezachovalo (a pokud ano, v tomto dokumentu se objeví spíše sporadicky). Z toho plyne moje divácké rozčarování, vážně mě nebaví sledovat nějaké stupidní záběry muzikantů, rukou na klavíru, otáčející se lebky, a podobných nesmyslů, které jsou doprovázeny suchopárným komentářem. O Vianovi jako literátovi se zde navíc příliš nemluví (z jeho textů jsou zmíněny jen některé, a to ještě dosti povrchně), a dokument se ho spíše snaží vykrestlit jako všestranně založenou tvůrčí osobnost, která nadevše milovala svobodu a jazz. Fajn, ale to je právě to, co mě na něm vůbec nezajímá, Vianův osobní život mi je osobně ukradený, a z jeho života mě zajímají pouze ty nejdůležitější věci, které mají vztah k jeho literární tvorbě a zasahují ho do dobového kontextu. Pro mě osobně strašné zklamání, tenhle dokument je nejen klasický případ veřejnoprávní nudy, ale i smutným dokladem toho, že když krucinál nemám dost záběrů o tom, o čem chci točit, tak doprdele nic netočím. Horší příklad dokumentárního vaření z vody aby pohledal. ()

albiebennett 

všechny recenze uživatele

Vian byl úžasnou osobností, dokument nádherně líčí celý jeho život a to, že uznávali i lidi Jako Raymond Queneau nebo Jean-Paul Sartre tak to už něco znamená. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Nikdy nevím, jak tyto dokumenty hodnotit - nějaký ten rodinný archiv, nějaká ta dobová videa a k tomu voiceover jak z Kalendária. Pak nezbývá než hodnotit dle předmětu dokumentu, což mi nepřijde zcela objektivní, protože nebýt třeba tento o výjimečné osobnosti, mnou vysoce respektované, tak si možná tak odplivnu. Ale co, Boris je multitalentovaná legenda a film o něm, který není úplně zpackaný si nadprůměr zaslouží. I spit on your graves ! (jo a dík, šel jsem si udělat rekapitulaci do knihovny a zjistil, že mi někdo čmajz Pěnu dní). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama