Reklama

Reklama

Zavolejte porodní sestřičky

(seriál)
  • Velká Británie Call the Midwife (více)
Trailer 3
Velká Británie, (2012–2024), 113 h 24 min (Minutáž: 52–90 min)

Tvůrci:

Heidi Thomas

Hrají:

Vanessa Redgrave (vypravěč), Jenny Agutter, Laura Main, Judy Parfitt, Helen George, Bryony Hannah, Pam Ferris, Ben Caplan, Miranda Hart, Jack Ashton (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(113)

Výpravný retro seriál, který pro britskou BBC vyrobila produkční společnost Neal Street Productions filmového režiséra a producenta Sama Mendese, diváka přivádí do východolondýnského Poplaru na přelomu padesátých a šedesátých let 20. století. Volná adaptace vzpomínkové knihy porodní asistentky Jenny Worthové sleduje osudy porodních sester, které v nejchudší části Londýna poskytují zdravotní péči těhotným ženám a pomáhají jejich dětem na svět. Společně s jejich profesními i osobními vzlety a pády sledujeme také postupný vývoj britské společnosti se všemi dobovými změnami a výzvami. V seriálu, jenž získal různá televizní ocenění, včetně prestižní ceny BAFTA, hraje řada známých tváří. Za všechny jmenujme Jessicu Raineovou, Jenny Agutterovou, Judy Parfittovou, Pam Ferrisovou či Mirandu Hartovou s jejím neopakovatelným komediálním talentem, který probleskuje i v jinak veskrze seriózní roli. (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (41)

Sofia 

všechny recenze uživatele

Příjemná mini-série, která má co nabídnout spíše ženské části publika. Ze začátku jsem byla nadšená, poslední dva díly mě ale zase až tak nezaujaly. Někdy mi to přišlo až moc uhlazené a zidealizované. Všechny herečky se mi zdály vybrané dobře, až na hlavní představitelku sestry Jenny - herečka Jessica Raine mi přišla hodně nezkušená, její herecký projev není moc živý a proměnlivý. Probudilo to ale ve mně chuť si přečíst knižní předlohu - memoáry Jennifer Worth. Sérii taky provází povedený dobový písničkový soundtrack - včetně mé oblíbené písničky "Love is a many-splendored thing" ze stejnojmenného filmu. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele

Seriál věnovaný historii poválečného porodnictví, resp. práci porodních asistentek v okrajové části Londýna, vzbudil zaslouženou pozornost. Působí velmi autenticky, vždyť také zdravotní péčí o těhotné ženy a rodičky se Británie dlouho mohla chlubit. Zda je i dnes britské zdravotnictví k maminkám tak vstřícné a poskytuje péči zdarma, nevím. Nicméně v seriálu je starostlivost, laskavost a empatie zdravotnic všudypřítomná a my diváci, kteří máme rádi šťastné konce, se z toho těšíme. Ano, seriál zachycuje i tu smutnou stránku, ale o to víc se nás dotýká, protože víme, že život je pes. Nemoc a smrt se nevyhne nikomu. Autenticky působí prostředí, prašné ulice, bytové domy pro chudé, vybavení domácností, kde nevidíte prakticky nic cenného (ale ty krásné kovové postele a háčkované záclonky měli pravděpodobně i ti hodně chudí). Stejně famózní práci odvedl kostýmní výtvarník. Taková škála dobových ženských šatů! Po stránce vizuální velmi povedené! Pečlivě vybraná hudba reflektující dobu. Z mého pohledu nemohu prakticky nic vytknout. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

7/71 Nikdy by mě nenapadlo, že si tady tak spokojeně budu sledovat program BBC1 na motivy pamětí porodní asistentky z poválečného East Endu. Ale člověk míní a televize mění. Je to kvalitně napínavé, dostatečně realistické a vcelku i poučné. Jen nejsem příliš na větvi z toho, že od druhého dílu je to v druhém plánu opět show Mirandy Hart, která tou svou jalovou vedlejší linií strhává veškerou pozornost na sebe. Přesto velmi doporučuji a sama pokračuji v dalších sériích. #bbc ()

Leník 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený seriál, ve srovnání s ním je jen vidět amatérismus českých seriálů poslední doby. Moc zajímavé i z historického hlediska, člověk si uvědomí, jak moc naše společnost za posledních 50 let zblahobytněla. První dva díly trochu pomalý rozjezd, ale s příchodem Mirandy Hartové v roli Chummy seriál nabral tempo. Já na rozdíl od jiných prostě trošku těch vztahů potřebuji. Herečky všechny výborné, jen těch předvedených porodů mohlo být na můj vkus méně... ale chápu, je to seriál o porodních bábách. ()

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Po první sérii: vydařený seriál, celkově mile romantický a zidealizovaný - přes příšerné podmínky, chudobu a všechny těžkosti se tam lidi mají v podstatě rádi, pravá láska až za hrob existuje, ulice jsou plné hrajících si dětí a většinou všechno dobře dopadne. Může se to zdát přeslazené, ale není. Hlavní představitelky jsou sympatické postavy, příběhy jsou jednoduché ale zajímavé, povedeným bonusem je hudba. Jen nechápu proč sleduju seriál o porodních sestrách, když mi scény ze samostatných porodů (a jenom představa, že bych někdy mohla být na místě těch ženských) příjdou jak z hororu.... Po druhé sérii: rozhodně se nedá říct, že všechno je tak "bright and shiny" jsko v první sérii. Tempo seriálu je pomalejší a pozornost se přesunula na dvojici, jejíž vývoj byl lehce předvidatelný. Což mi ani nevadilo - tyhle dva bylo milé sledovat i když bylo jasné co se stane. (mimochodem, už nějakou dobu si říkám, že pan doktor vypadá trochu jako Paul McGann. Kouknu na jméno...a on je to jeho mladší bratr. No není ta Británie malá?!) ()

Galerie (1 262)

Zajímavosti (7)

  • V čase 0:45:25 zazní citace: „Řízek s nudlemi a po něm křupavý jablečný štrůdl“. Jedná se o citaci z písně „My Favorite Things“ z filmu Za zvuků hudby (1965). (ladyViolet)
  • Jeptišky v seriálu jsou z Řádu svatého Rajmunda Nonnata. Sv. Rajmund Nonnatus je patronem těhotných žen a nenarozených dětí, protože jeho matka zemřela ještě v těhotenství a on byl chirurgicky vyňat z jejího těla (odtud jeho jméno Nonnatus = nenarozený). (Zikfryd)

Reklama

Reklama