Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Tohle je rána vedle snad ve všech možných ohledech. Někteří beatnici (Ginsberg tedy určitě) byli sebestřední pozéři, rozhodně si ale nezasloužili, aby prapočátky celého hnutí zfilmoval hluboce podprůměrný režisér, který všechny klíčové postavy obsadí béčkovými a seriálovými herci (Ben Foster by měl za svůj výkon dostat kulku do hlavy - jako Burroughsova žena). Nefunguje tady vůbec nic - ani převyprávění biografií, ani ztvárnění halucinogenních prvků beatnické tvorby, všechno to vypadá jako levné televizní biodrama. Pokud máte rádi beatníky, ruce pryč. ()

GrungeChild 

všechny recenze uživatele

Když se Allen v 65' drápal v Práglu s korunkou krále majálesu před mikrofon (až ho vzápětí parta soudruhů odtáhla a vyexportovala prvním letadlem pryč), měl do kudrnatého, obrýleného sexy přihřátého nerdíka, co na koleji pravidelně provozoval intimní pánské čajové dýchánky přikrytý bichlemi Whitmanových sbírek, dost daleko, ovšem v rámci umělecké licence se to celkem snese, a po technické stránce tomu není co vytknout. Spojení bradavického absolventa s antigravitačním psychopatem má tu správnou chemii, a člověk jim chtě nechtě věří každý slintavý polibek. Takže asi jo, doporučená strava pro obzvláště hloubavé jedince. 3* ()

Reklama

Saraswati 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že som do tohto filmu veľa nádejí nevkladala. Podobnej látky sa relatívne nedávno chytili i tvorcovia filmu Vytie a slávne to teda nedopadlo, nehovoriac o mojej nie práve pozitívnej mienke o hereckých schopnostiach niekdajšieho Harryho Pottera. Ostala som však príjemne prekvapená. Dobrý dojem na mňa urobil nielen film samotný, ale i Radcliffe, ktorému som v úlohe Ginsberga verila oveľa viac než Jamesovi Francovi v už spomínanom titule, hoci moje osobné sympatie sú práve opačné. Filmu by sa dalo vytknúť veľa vecí, na takéto filmy sa ale zrejme nedokážem pozerať z hľadiska filmového, ale iba maximálne subjektívnym okom literárneho milovníka. A ak opomeniem Kerouaca, ktorého spracovanie mi miestami dosť prekážalo, môjmu subjektívnemu oku tento film (celkom obstojne) ulahodil. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Mám podezření, limitně hraničící s jistotou, že kdybych se dokázal naladit na náladu tohoto snímku, tak bych si ho dost užil. Jenže já jsem, bohužel, zůstal zcela mimo a tak jsem viděl jen nesympatické postavy, jejichž jednání jsem nerozuměl a místo oslavy svobodné rebélie jsem se spíše nudil. A přestože jsem nikdy nebyl majitelem geniální mysli, tak tuším, že to nebylo dobře. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se moc těšila a jsem nadmíru spokojena. Režisér John Krokidas mě neskutečně překvapil a hlavně mě dostala hudba!! Ta byla výborná od začátku do konce a mám ji v hlavě i několik hodin po shlédnutí filmu :) Je tam jak dobová hudba, tak i současná, kterou si v té době nemohli ani představit, ale do příběhu skvěle zapadala :) Budu se opakovat - ale jsem moc ráda, že Radcliffe nezůstal pouze u HP, jelikož jak dospívá - umí hrát čímdáltím víc :) Chválila jsem ho již v Ženě v černém, což byla bomba a v tomto filmu je to již úplně jiný člověk a zbavil se i svých typických mimických výrazů...:) I když bude mít plno lidí s tímto filmem problém, pokud nečetli alespoň jednu knihu od daných autorů (nebo se o ni alespoň nepokusili ;) ) já jsem se bavila od začátku do konce a chronologie, která v tomto filmu vlastně ani není - jak vlivem omamných látek, tak posouváním scén pozpátku, ale i celkovým stylem života hlavních postav ,mě udržovala v patřičném napětí a koncentraci. Všem jsem ty jejich vztahy věřila :) Ke všem jsem se dostala tak blízko, jak jen to šlo a znázornění "uličnictví", kterým se snažili získat pozornost lidí z okolí (ať už se jedná o akci v knihovně, která byla dost úspěšná), tak i o zkoušení všech možných drog i o homosexuální zkušenosti či speciální praktiky v knihovně - vším si Vás tato skupinka získá. I samotná "zuřivost" a touha utéct od všeho je ve snímku natočena s vášní a důrazem na detail, kdy si jako paní vedle mě tuto vzpomínku vryjete do paměti třeba i výkřikem, který od ní nešel přeslechnout - "Né - Harryho Pottera nech být, ty homouši! " :D :D :D ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Syn Luciena Carra Caleb zažaloval tvůrce snímku prohlašujíce, že jde o "šíření klamavých informací a další hollywoodskou propagandu." ... "Film je založen čistě na vyprávění Allena Ginsberga, který měl nespočet důvodů ke zkreslení faktů tak, aby mu zapadly do vyprávění a ladila jeho egu." Caleb Carr dále zdůrazňuje skutečnost, že David Krammerer, kolem jehož smrti se snímek točí, pronásledoval a sexuálně obtěžoval jeho otce již od dvanácti let věku. Uvádí, že jen díky přátelství s Jackem Kerouacem si Lucien konečně uvědomil, jak špatné a kriminální povahy byl Krammererův vztah vůči jeho osobě. Calebovu tvrzení nahrává i rozsudek soudce v případu jeho otce, který uznal, že Karemmerer na něj působil svým sedmiletým obtěžováním a pronásledováním takovým tlakem, že Lucien neviděl jinou možnost než použití násilí. Byl odsouzen na 18 měsíců v Elmira Correctional Facility v New Yorku. (Larrysbride)
  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)

Reklama

Reklama