Reklama

Reklama

Zbav se svých miláčků

  • USA Kill Your Darlings (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Doposud nevyprávěný příběh, který v roce 1944 na kolumbijské univerzitě svedl dohromady mladičkého Allena Ginsberga, Jacka Kerouaca a Williama Burroughse o vraždě, jež stála u zrodu generace bítníků. Daniel Radcliffe jako Allen Ginsberg, hvězda generace bítníků, v životopisném příběhu z doby básníkových studií na kolumbijské univerzitě. Píše se rok 1944 a mladičký Ginsberg sebou nechá coby student kolumbijské univerzity beznadějně vláčet okouzlujícím Lucienem Carrem. Kromě Carra se Ginsberg přátelí se začínajícími spisovateli Williamem S. Burroughsem a Jackem Kerouacem. Společně utvářejí takzvanou generaci bítníků. O poznání starší David Kammerer, nula bezhlavě obdivující skvělého Carra, zemře za nevysvětlitelných okolností. Policie z jeho vraždy kromě Carra podezřívá ještě Burroughse a Kerouaca, a tak se všichni ocitnou ve vazbě. Policejní vyšetřování zásadně ovlivní celoživotní tvorbu začínajících umělců. (HBO Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (149)

akisha 

všechny recenze uživatele

Podotýkám, že o beatnících vím toto: Byli to rodiče Neda Flanderse. Toť vše. Z tohohle filmu jsem si odnesla hlavně šok, že se mi líbí herecký projev Daniela Radcliffa. Zdá se, že od doby "He was their friend and he killed them!!!" hodně herecky vyrostl. Líbila se mi rovněž celková atmosféra i styl vyprávění, do toho skvělý (hlavně jazzový) soundtrack, ale film stojí a padá na hercích. Všichni včetně těch vedlejších odvedli dobrou práci. Ben Foster je talent, to se ví, mile mě překvapil neDexter M.C.Hall v rozporuplné postavě Krammerera. Co se týče Radcliffa a DeHaana, tak DeHaan je skutečně ještě o třídu nad ním a v jeho podání Lucien Carr opravdu "září" takže je jenom přirozené, že je kolem něj tolik humbuku a zamilovaných zlomených srdcí. Má ale také vděčnější postavu. Radcliffe taky klobouk dolů (hlavně nad "koulema" na tu dost odvážnou intimní scénu). Hodně se mi líbila vyšponovaná a dynamická scéna střetu Krammerera a Carra, ta se vážně povedla. A jako plus hodnotím i to, že se člověk zase něco málo dozví. Povedlo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jsou mladí, chtějí žít naplno, touží po změně, v hlavě mají spoustu myšlenek, odmítají autority a nesnášejí instituce, testují vlastní hranice, ať už hulením, pitím nebo něčím ještě tvrdším... Překvapivě jsem v sobě našla dostatek pochopení a shovívavosti pro rozervanou, křehkou, strádající duši umělcovu, asi že mi taky kdysi bylo dvacet.. ()

Reklama

animaxis 

všechny recenze uživatele

Od Kill Your Darlings jsem asi čekal poněkud víc. Po herecké stránce se jedná o dobrý film, dokonce i vizuál se povedl a hudba sem vcelku sedí, přestože se po hudební stránce nejedná o nic moc výrazného. Ale film jako celek v mých očích prostě moc nefunguje. Děj na mě po většinu filmu působil nezajímavě až vyloženě nudně. Na Beat Generation je tu pohlíženo spíš povrchně, stejně jako na hlavní postavy. Užívání drog, homosexuální vztahy a vražda Davida Kemmerera tu sice ukázány jsou, ale ideály této "generace" tu jsou buď misinterpretovány nebo tu nejsou ukázány vůbec. Jako životopisný film Kill Your Darling rozhodně selhává. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Hmm.... upřímně nevím moc, co k tomu mám říct. Takové 3-4*. Radcliffe mi prostě nějak nesedl do té role, i když je fakt, že to že byl gay bych mu věřila, ale prostě mi nepřišel jako nejlepší možný výběr pro tuto roli. Za to role Luciena byla pro Dane DeHaana jako stvořená. No a vidět zase v něčem hrát M. C. Halla bylo moc příjemné. Je pravda, že mě film přiměl ke zvídavosti nad danou dobou a její generací a hlavními iniciátory. Něco jsem si početla na wikině a z toho všeho mohu říct, že film byl relativně dobře natočený vzhledem k realitě, takže to životopisné jim výjimečně žeru. Zjistila jsem, že informace v mé hlavě byly značně chabé - věděla jsem jen, že existuje báseň Kvílení a že byla napsána beatníkem, ale to bylo celé... takhle jsem se začetla do životopisů Ginsberga, Burroughse, Kerouaca (Jo o tom jsem věděla něco víc, i když to jeho nudné dílo jsem nečetla, jen viděla a nic moc) a samozřejmě i do životů Kammerera a Luciena Karra. A ještě mě to iniciovalo k tomu, abych se konečně koukla na Howl, které mám v ntb už nějaké dva roky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Bítníci asi nebudou generací pro mě. No co asi, spíš vůbec. Vždycky, když jsem se s nimi setkal, tak jsem byl otrávenej z toho jejich, podle mě, nesmyslného chování, které mi přišlo místy úplně absurdní. Nevím, co se jim tenkrát honilo v hlavě, ale válka to nejspíš nebyla. Chlast a experimenty s drogami uzpůsobené inteligencí, která už hraničí s možností normálního života, tady tento film ukazuje opravdu pěkně. Filmařská stránka se mu vytknout rozhodně nedá. Ale já jsem byl úplně mimo ty jejich debaty. Podle všeho by takový bítník mohl být klidně i místní opitka, který sedí nad kořalou, rozjímá nad životem a přemýšlí každý druhý den, kdy měl špatnou opici, jak se zabije, aby po něm zbyla alespoň ta vzpomínka. Jenže ten to alespoň myslí upřímně. Tihle kluci byli jenom nevybouření a nevěděli pořádně, co chtějí. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (6)

  • Vo filme hraje David Cross Ginsbergovho otca Louisa. Vo filme I'm Not There (2007) si tento herec zahral samotného Allena Ginsberga. (Saraswati)
  • Snímek byl poprvé uveden na festivalu Sundance v Utahu 18. 1. 2013. (ČSFD)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York. (Terva)

Reklama

Reklama