Reklama

Reklama

Medvěd

(TV film)
  • angličtina The Bear
Komedie / Krátkometrážní
Československo, 1961, 35 min

Režie:

Martin Frič

Scénář:

Anton Pavlovič Čechov (divadelní hra)

Kamera:

Jan Roth
(další profese)

Půl roku po smrti svého manžela drží velmi zachovalá vdova stále smutek a nevychází z domu. Její exaltované truchlení je náhle přerušeno neurvalou návštěvou - velkostatkář Smirnov se dožaduje splacení dluhu jejího zesnulého manžela. Vdova nemá peníze a statkář je neodbytný. V brilantním dialogu postupně graduje vztah, který vyvrcholí nabídkou k sňatku. Neodolatelný půvab této klasické miniatury režiséra Martina Friče korunují v gestu, slovu, intonaci dokonalé herecké výkony Stelly Zázvorkové a Jana Wericha. (Česká televize)

(více)

Recenze (89)

Splasher 

všechny recenze uživatele

90%? To není zrovna málo, že Antone Pavloviči? Ano, není. Ale to se dalo očekávat, když byla populární i za mé doby. A podívejte se, kdo všechno se podílel na této vaší adaptaci. Víte, když jsem tuto svojí humoresku v korespondenci označil za hloupoučkou frašku, vyjádřil jsem tím obavu, že budu v zahraničí vnímaný pouze skrze Jesetera. Snad Medvěda Antone Pavloviči? Bez komentáře. A tu ostrovní verzi jste viděl pane Splashere? Samozřejmě, dokonce dříve než tuto českou, jak bych si taky mohl nechat ujít trio Julian Barratt, Julia Davis a Reece Shearsmith, není-liž pravda Antone Pavloviči? Baže. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V naší rodině vládl werichovký kult podněcovaný zejména moji maminkou, která ho milovala. Není divu, že v prvních letech jsem vnímala v Medvědovi především Jana Wericha. Postupem času mnohem víc doceňuji Stellinku Zázvorkovou, která mu byla velmi zdatnou partnerkou. Jó Čechov Čechům sluší, zvláště když v něm hraje Čech ze všech Čechů nejčechovatější. :o) ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pořád jsem si říkala, proč se to jmenuje zrovna Medvěd a přitom stačilo zaposlouchat se do nadávací smršti Stelly Zázvorkové. Člověk nemusí ani vidět, co se před ním odehrává na obrazovce, stačí, když se zaposlouchá do konverzace obou protagonistů. Dailogy byly krásné a skvěle padnoucí. Žasnu nad tím, co se dá na tak malé ploše vytvořit a opravdu se vždy hodně dozvím o životě. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Klasika české komedie podle námětu ruského klasika. Skvělý herecký koncert Jana Wericha a Stelly Zázvorkové. Je zajímavé, že Werich ve filmech natočených po roce 1948 mi připadálepší a vtipnější, než v předválečných snímcích. Jeho herecké projevy, ať už v tomto snímku, nebo např. Císařův pekař a pekařův císař či Byl jednou jeden král, jsou téměř nedostižným hereckým koncertem. ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

"To jsem zlý, to jsem dneska zlý...až se mně dělá zle, jak jsem zlý!" Geniální záležitost! Herecký koncert ústřední dvojice Jan Werich - Stella Zázvorková, kterým zdatně sekunduje Bohuš Záhorský. Tuto mikrokomedii na motivy stejnojmené hry Antona Pavloviče Čechova rozhodně musíte vidět! Režisér Martin Frič natočil v letech 1961 a 1962 ještě další tři adaptace díla Antona Pavloviče Čechova – Námluvy (1961), Slzy, které svět nevidí (1962) a Malá noční povídka: O škodlivosti tabáku (1962). ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Jan Werich a Stella Zázvorková spolu hráli tuto hru ve stejné době také v divadle ABC. (Komiks)

Reklama

Reklama