Reklama

Reklama

Planeta šneků

  • Jižní Korea Dalpaengywei byul (více)
Trailer 1
Jižní Korea / Japonsko / Finsko, 2011, 88 min

Režie:

Seung-jun Yi

Kamera:

Seung-jun Yi

Obsahy(1)

Pro mladého, od narození hluchoslepého Korejce Young-Chana je stejně jako pro šneka nejdůležitějším smyslem hmat. Jeho osamělý život s minimální šancí komunikovat s okolím od základů změnilo setkání se Soon-H, která sama trpí závažným onemocněním páteře. Stala se nejen jeho „očima a ušima“, ale také nejbližším člověkem. S její pomocí a s využitím speciálního překladače z Braillova písma se Young-Chan pustil do studia literatury a do psaní prózy a poezie. Korejský režisér Yi Seung-Jun se během dvouletého natáčení stal blízkým přítelem ústřední dvojice a umožňuje tak divákům nebývale intimní vhled do každodenního života zamilovaného páru, který spolu komunikuje pomocí techniky jemného poklepávání prsty. S citem pro vizuálně působivé zachycení jejich harmonického soužití nabízí režisér unikátní svědectví o síle lásky a vůli překonávat překážky náročné i pro zdravého člověka. (Jeden svět)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (8)

PetiRe 

všechny recenze uživatele

Působivý příběh dvou mladých lidí, kteří se i přes fyzickou dysfunkci snaží žít samostatným a plnohodnotným životem. Láska, přátelství a porozumění, které dýchají na diváka celých 88 minut filmu, vedou člověka k zamyšlení se nad svým vlastním uspěchaným životem, kde jsou tyto hodnoty možná trochu potlačeny do pozadí. Motivace hluchoslepého Young-Chana vytvářet nové hodnoty, zlepšovat se a i přes občasné neúspěchy vytrvat a pokračovat v započatém díle, je obdivuhodná. Péče Soon-H o svého muže je ukázkou láskyplné trpělivosti a něhy. Jsou týmem táhnoucím za jeden provaz, v dobách pro ně dobrých i v dobrách pro ně obtížných. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Niečo výnimočné. Keby to nebol skutočne dokumentárny film, tak by som povedal, ze je to málo uveriteľné, ako môže mať človek alebo pár v tejto situácii toľko elánu do života. A čo všetko sa dá napriek tomu dokázať, aké sú možnosti človeka v prekonávaní bariér. Vymeniť kruhovú žiarivku by sa neodvážil aj zdravý technicky menej nadaný jedinec, a ono sa to dá aj bez zraku a sluchu na počúvanie pokynov. Tiež zábava alebo hádka s podobne postihnutými, varenie, prechádzky, šport, všetko vyžaduje veľkú súhru, ale nakoniec vyzerá úplne prirodzene. –––– Na počátku byla tma a ticho. Ta tma a ticho byly s Bohem, a když jsem se objevil „já“, přišly tma a ticho ke mně. –––– Jen v husté tmě záŕí hvězdy, teprve po hluboké noci přichází úsvit. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Planeta šneků ma príjemne prekvapila. Najmä tým, že ide o dokument, ktorý sa tvoril dva roky. Hranému filmu s rovnakým obsahom by som bez váhania dal o hviezdičku menej nielen preto, že by som ho považoval za citové vydieranie, ale aj preto, že žiaden herec by nedokázal hlavnú postavu stvárniť tak autenticky. Leitmotívom filmu je neuveriteľná životaschopnosť a vynaliezavosť ľudí, ktorým príroda niečo, resp. v tomto prípade mnohé, odoprela. Pohľad na ich život by mal zahanbiť tých, ktorí majú všetko a hlúposťou, chorým sebavedomím a ďalšími vlastnosťami seba a svoje okolie ničia, aby si tým niečo dokazovali. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Co na tohle napsat? Vidíte, slyšíte? Pak zavřete na chvilku oči, abyste mohli vidět to, co je důležité. Zacpěte si uši, abyste mohli slyšet ta nejdůležitější slova. Možná pak přestanete žehrat na svůj osud, na ten marast v kterém se potácíte a s pomocí tohoto pomalu plynoucího dokumentu a té radosti ze života, která z něho dýchá, i když se chvilku budete smát a chvilku zase popotahovat, pochopíte, že život stojí za to žít. Ať je jaký chce. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Být hluchoslepý, tak o nějakém ČSFD nemám ani zdání. Vlastně ani o filmech, o muzice. Nejspíš ani o dění pár metrů ode mne. Život na nic. Jenže Young-Chan ho přetavil v něco. Čte, pravidelně se schází s kamarády na pokec, poznává svět kolem sebe, dokonce napsal divadelní hru .. ačkoliv nic neslyší ani nevidí. Co většina z nás nezvládne se všemi smysly, to on dokáže pouze hmatem .. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Snímek získal hlavní cenu za nejlepší dokument pro rok 2011 na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Amstredamu (IDFA) 2011. (Terva)
  • V dokumentu je použita hudba Boba Dylana a kapely Beirut. (Terva)

Související novinky

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

Oceňované dokumenty opět na Jednom světě

18.02.2012

Také letos bude možné na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět vidět snímky, které zaujaly porotce na řadě prestižních festivalů. Hlavní tematická kategorie… (více)

Reklama

Reklama