Reklama

Reklama

Pábitelé z Libně

všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární film o jedné svérázné pražské čtvrti: Nechte se provést pohledem Pábitelů z Libně a vstupte do vyprávění spisovatelů Eduarda Štorcha, Rakouse, Hrabala a básníka Hlaváčka. Čeká vás filmové vzývání mnohorozměrného života naší Libně, kterou už tyran Heydrich neopustil živý. Projděme s kamerou ulicemi a místy, které znáte tak dobře jako svůj domov a mnohdy ani netušíte, co všechno se tady odehrálo. Od toho jsou pábitelští vypravěči, kteří se na chvíli stali zapisovateli událostí a sběrateli hovorů. "Ne pro slávu a pýchu, ale na počest Libně jsme natočili tento dokumentární film!" říká Oliver Malina - Morgenstern, režisér tohoto snímku. (CS Film)

(více)

Recenze (4)

zette 

všechny recenze uživatele

Temer vycerpavajici dokument o prazske Libni. Myslim, ze takovy film by chtelo spousta domorodcu jednotlivych mestskych obvodu u nas. Liben navzdy zustane v mysli jako misto atentatu na risskeho protektora Heydricha. Dokument ale muze misty dost nudit, tedy pokud nepatrite k libenskemu ci prazskemu obyvatelstvu. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Hodnota spočívá ve vyprávění o staré Libni a jejích obyvatelích, provedení je pohříchu hodně středoškolské s množstvím balastu, prostě taková normální zakázka městské části P-8. Pyšná developerská slova o účinné protipovodňové ochraně působí po povodních v roce 2013 trpce. 2-3* ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film byl vyrobený na zakázku městské části Praha 8 a pro její propagaci, což nahrává mírné tendenčnosti snímku. Film má ovšem nespornou dokumentární hodnotu. Mapuje historii Libně, její vývoj a rozvoj. Kladně hodnotí jednotlivé celostátně uznávané osobnosti spojené s Libní. Popisuje také těžkou dobu okupace. Je to hlavně atentát na Heydricha a krutý osud libeňských Židů. Místy je film kritický k nedávné minulosti. Například se dozvíme, jak se některé ulice postupně přejmenovávaly (co taky s Rosenbergovými, že?), co nechal zbourat a co chtěl zbourat soudruh Husák. Současnost je vykreslena velmi pozitivně (až na zničenou budovu Automatu Svět). Místní zatupitelstvo se zřejmě snaží. Film chce obsáhnout vše, co se týká Libně, což je poněkud na škodu díla. Jistě šlo filmový materiál lépe sestříhat tak, aby byl více dynamický a nenudil. Protože má sloužit i k výuce na školách, byly zde uměle přidány i děti-dívky, které si říkají Pábitelé z Libně. Chodí totiž do školy nesoucí Hrabalovo jméno. Znalostí moc nemají a jejich krátké komentáře zrovna dokument nezdobí. Na otázku „Co se stalo 15. března 1939?“ odpovídá jedna z nich nesměle: „To se v Libni poprvé objevila vozidla…“ – doslovně naučené z učebnice, ale podstatu nezná. Je rychle přerušena pamětnicí, která jim vysvětluje, že naše vlast byla tehdy okupována. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Náhoda tomu chtěla, že jsem přes rameno shlédl tento kousek Prahy v dokumentu. Provedení dokumentu díky oněm Pábitelům, svou formou - pořad pro školy. Ale samotná Libeň mě dostala! Dovedu si taky představit dokumetík, byť kratinký, o každém "sídlišti" u nás... Ale tolik času asi už nemáme... :) ()

Reklama

Reklama