Reklama

Reklama

Krok do prázdna Jana Masaryka aneb Dokonalý zločin

(TV film)
Česko, 2011, 57 min

Režie:

Marcel Petrov

Scénář:

Luděk Navara

Obsahy(1)

Otázka smrti Jana Masaryka budila a stále budí pozornost veřejnosti. Byl zavražděn, či spáchal sebevraždu? Nebo mají pravdu ti, kdo hovoří o nešťastné náhodě? Mimořádný a stále živý zájem o tuto tragickou hádanku potvrdilo i vysílání seriálu Přísně tajné vraždy (2010), kde právě díl věnovaný smrti ministra Masaryka vyvolal nejvíce ohlasů diváků. Ti se svěřovali se svými poznatky, či přímo svědectvími. Tvůrčí tým ostravských dokumentaristů oslovil na základě těchto podnětů nejen některé z pamětníků a příbuzných Jana Masaryka, ale i špičkového forenzního biomechanika Jiřího Strause, psychiatra Cyrila Höschla, historiky, badatele a řadu další autorit. Případ byl velmi důkladně šetřen bezprostředně po události, následně pak v letech 1968, 1969, 1993 -1996. Pokaždé přicházely v úvahu tři možné verze: nešťastná náhoda, sebevražda nebo úmyslné zabití. Vždy znovu se ozývaly pochybnosti. Naposledy se jím zabýval Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu v letech 2001–2003. Oficiální závěr, který byl tehdy přijat, je: vražda, pachatel neznámý. Málokterý český osud je tak svázán s osudem vlasti, jako osud Jana Masaryka. Pro mnohé to nebyl únorový převrat, ale až jeho tragická smrt, co znamenalo definitivní konec demokracie v Československu. Hodinový dokument přibližuje nejen poslední okamžiky Masarykova života, usiluje zároveň o současný pohled na jeho působení ve službách československé diplomacie, na jeho rodinné vazby, jeho povahu a jeho podíl na dramatických historických událostech spojených s moderní historií země. Využívá také vzpomínek dosud žijících příslušníků rodiny a dalších lidí, kteří byli Janu Masarykovi v době popisovaných událostí nablízku. (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

fooggyy7 odpad!

všechny recenze uživatele

Příšerná sračka, kde se dohady představují jako důkazy a dokonce ani třídní nepřítel jim jako svědectví nevadí, pokud vypovídá shodně s autorským týmem. Zajímavé jsou taktéž počty hvězdiček od lidí, kteří o Masarykovi ví lautr hovno. A do toho ta hudba. Pamatujete když umřel Brežněv - hrála všude tenkrát 3 dny. A to hodnocení velkého náčelníka Velkého medvěda, málem jsem si cvrnknul do gatí ()

xplsek01 

všechny recenze uživatele

Bohužel, nevěrohodné, neobjektivní. Pan znalec je přesvědčen o své pravdě, kterou se snaží podsunout divákovi. Mezičas je nudný. Určitě by bylo lepší, kdyby autoři seznámili diváka s výsledky všech 4 vyšetřování (1948, 1968, 1993, 2001). Jak se dostaly stopy výkalů na parapet, když padal ve stoje z římsy? Navíc, točit dokument o pádu z okna budovy, na které je lešení nepovažuji za šťastné. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Byl jsem dost na pochybách, jak dokument vlastně hodnotit. Uslyšíme sice celou řadu zajímavých zvukových záznamů, ale z celkového pohledu nám nic nového neřekne. Vražda. Tušili to všichni a nyní je to oficiálně potvrzeno. Jen já netuším, proč nezůstal pouze klavírní doprovod ve formě zvuku a sledovali jsme krk cizího klavíristy nebo proč chlápek pochoduje s nějakýma krásnýma ženskýma a vše vysvětluje jak úplným idiotům. Vzpomínky jsou ale zajímavé, hlavně jeho rodiny a zaujaly mě i fotografie a předměty, které se dochovaly dodnes. ()

viax 

všechny recenze uživatele

Dokument vcelku zajímavý, ale nudný. Fakt nudný. Postrádala jsem mimo jiné biomechaniku padající osoby živé a padající osoby mrtvé. Dále počítačovou animaci osoby z parapetu shozené a osoby, která by se sama odrazila pozadu. Řádně pojednat vzdálenost dopadu od zdi domu a vysvětlit, kdy by dopadl na tělo, kdy na hlavu. Absence krve v místě dopadu? Buď se tedy zabývám jeho smrtí nebo vzpomínkami lidí nebo dobovým kontextem. Všechno se do hodinového formátu, kde jsou navíc pasáže smutné hudby na klavír, asi paralela bezvýchodné situace, nevejde. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé a místy dost frustrující. Pro milovníky historie určitě zajímavá podívaná. Za sebe jen chválím, negativ jsem našel jen pramálo, pozitiva v drtivé většině převažují. Je šokující, jakých zločinů se komunismus na našem území dopouštěl a nikdy nebyl potrestán (nejen případ Jana Masaryka). Tato ideologie si v lecčem (hlavně za doby stalinistické) mohla podat ruku s nacismem. Byla to hnusná doba! A tento dokument jí hezky reflektuje. 80% ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama