Reklama

Reklama

Fighting Lady: Letadlová loď Yorktown

  • USA Fighting Lady, The

Napínavé osudy proslulé „bojující dámy" a její posádky si vysloužily jednoho z prvních Oscarů za dokument. Archivní dokument zachycuje skutečný příběh letadlové lodi Yorktown během prvního roku jejího nasazení v boji proti Japonskému císařství, poté co byla počátkem roku 1943 spuštěna na vodu. Snímek byl natočen příslušníky amerického námořnictva pod vedením záložního důstojníka Edwarda J. Steichena a je považován za jeden z nejvýznamnějších válečných dokumentárních filmů. Nabízí obraz každodenního života na letadlové lodi, která se stala domovem pro bezmála 3000 mužů, a především jedny z nejnapínavějších autentických záběrů leteckých bitev. Yorktown měl mj. významný podíl na celkovém počtu 757 japonských letadel, sestřelených operačním uskupením Task Force 58 v období bitvy ve Filipínském moři. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je vyslovene agitačnou propagandou v prospech vojnového loďstvo USS, kde dokazuje, že činnosť posádky na palube lietadlových lodí je z 99% zabezpečovacia služba a skutočná bojová činnosť je iba 1% z celkovej doby strávenej na mori. ()

Wiliem 

všechny recenze uživatele

Propagandistický válečný dokument amerického námořnictva, který v tomto případě zachycuje několika týdenní bojové nasazení jedné nejmenované válečné letadlové lodě - Fighting Lady (ve filmu nejmenované, nakonec vyšlo najevo že se jednalo o USS Yorktown), v tichomořské oblasti. Její útok na ostrov Marcus Island a následné bojové akce v souostroví Mariany a Caroliny. 70%. ()

Reklama

xpaja 

všechny recenze uživatele

Je to sice čirá propaganda, ale po jejím odfiltrování musím i tak hodnotit velice kladně. Krom perfektních záběrů přímo z akce představuje film rutinní činnost posádky mimo vlastní bojové akce. A i tato část je velmi zajímavá. Dávám --- == 77 % == --- . ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama