Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V pohnutém roce 1989 skládali maturitu, po pěti letech se scházejí ve vinném sklípku na jihu Moravy. Večer plný překvapení může začít… Televizní inscenace podle divadlení hry I. Krobota.  Divadelní hru Po letech napsal režisér Ivo Krobot pro absolventský ročník posluchačů herectví divadelni fakulty JAMU v Brně. Mladí herci ji s úspěchem hráli pod režijním vedením autora v sezóně 1993-94 ve studentském divadle MARTA. Než se rozešli do různých angažmá, brněnské studio České televize tuto hru zaznamenalo v prostředí, v němž se odehrává.
Hra vypráví o předlistopadových maturantech, kteří se po pěti letech setkávají na abiturientském večírku ve vinném sklepě na jižní Moravě. Při zkoušení této hry spolupracovali představitelé jednotlivých rolí i na textu. Mladí herci mají proto v této hře trochu jiný vztah k postavám, než je to obvyklé. Dokladem toho je i skutečnost, že postavy nesou křestní jména svých představitelů - Tomáše hraje Tomáš Matonoha, Moniku pak Monika Dudková, Kláru Klára Sochorová, Martina Martin Trnavský, Davida David Kaloč a tak dále. Tématem hry jsou změny, které v mladých lidech nastaly s příchodem demokracie, nostalgie po starých časech a první šrámy, které člověk v životě utrží.
Ačkoliv se v této hře odráží problémy let 1993-1994, bude pro diváky nejen přípomínkou, co jsme v té době prožívali, ale i dokladem, že tehdejší problémy jsou aktuální dodnes. Kompletní absolventský ročník doplňuje vynikajícím výkonem v roli třídního profesora Ladislav Lakomý. Uvedením této hry chceme připomenout padesáté výročí brněnské JAMU. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Přemek 

všechny recenze uživatele

Magický časový otisk jedné herecké generace JAMU. Třídní sraz pět let od maturity, starý profesor se potkává se svými bývalými žáky, kteří se v nové době usadili jako ve vystlaném křesílku - i s těmi, kteří se dosud nenašli a bolavě se jich dotýká setkání s nevyřešenou minulostí. Chytří, bolaví, tupí i citliví... - A také samozřejmě obraz snů začínajících herců, jejichž herecký osud můžeme (v některých případech) sledovat dosud. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Hodnotím nekriticky, prolíná se mi to i s divadelní verzí, měl jsem to štěstí vidět to jako absolventské prostředí Tomáše Matonohy. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je to taková jednohubka o srazu školáků po pěti letech. Maturita 1989, přímý skok do svobody se vším co k tomu náleží. Najednou nejsou všichni jako jeden, ale někdo má prachy a někdo nic. Cesty se brutálně rozdělily a každý jeden to nese trochu jinak. Možná místy trochu přitažené za vlasy, ale v jádru slušná výpověď. Postavy trochu moc do extrémů (téměř samí kokoti), ale závěr to zvedl nad průměr. 70% ()

Zajímavosti (1)

  • Ve 39. minutě zvukař neuhlídal mikrofon, je vidět v záběru. (Přemek)

Reklama

Reklama