Reklama

Reklama

Stařec a moře

  • USA The Old Man and the Sea (více)

Obsahy(1)

Adaptace novely Ernesta Hemingwaye vypráví příběh starého kubánského rybáře Santiaga, který se vydává na svůj poslední velký lov. První filmové zpracování proslulé předlohy, které v roce 1957 za Freda Zinnemanna dokončil John Sturges. V hlavní roli exceluje Spencer Tracy. (oficiální text distributora)

Recenze (71)

pepo 

všechny recenze uživatele

Najväčší problém filmu je,že pripomína obrazom ilustrovanú rozhlasovú hru, ktorá je takmer doslovným prepisom knihy - aj keď chápem zámer tvorcov, tak neustály voiceover vyrušoval. Ale ilustrovanú nádherne. Vizuálny skvost s úžasným Spencerom Tracym a pár dokonalými scénami ( vyplávanie na more, súboj s rybou , útoky žralokov). Fakt škoda toho neustáleho voiceoveru. Inak by to bolo na plnú pálku 8/10 ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Totální prázdná nuda. Filmová adaptace světoznámého díla, která je potápěna ke dnu bohapustým vypravěčem, jenž opakuje i tak nevýrazné dění na plátně. Navíc markantní zadní projekce snímek ještě více sráží. Jenom proto, že Spencer Tracy zde nedostal prostor k hraní snad nebylo důvodem, aby dostal nominaci na Oscara. Nechápu. ()

Reklama

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Nechápu. Filmové zpracování se velmi věrně drží předlohy (jednotlivé scény, čtený text v podání vypravěče), ale přesto mě snímek tolik neoslovil. Zásadní problém bych viděl v technickém zpracování (zadní projekce, některé děsivé střihy) a v nekonečně vlezlé Tiomkinově hudbě. Třebaže atmosféru novely filmoví tvůrci vystihli skvěle a Spencer Tracy se opravdu snaží být Santiagem, zatím zůstávám u třech hvězdiček. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl a možná by se mi i líbila víc, ale po tomto filmovém zpracování se u mě projevila ztráta veškeré případné motivace. Velkým problémem je přítomnost nudy, která je u stopáže 86 minut těžko omluvitelná (své dělá také monotónní, uspávací hlas vypravěče). Záporný bod si film připisuje i za hodně divnou postavu chlapce, který se chová přespříliš dospěle a jeho představitel zničí celou svoji roli v okamžiku, kdy vypravěč oznámí klukův pláč, ale ten nejenže nemá na obličeji ani slzu, ještě si místo očí otírá čelo, jako kdyby tam měl pot (to jsem se u filmu začal nepokrytě smát). Spornou složkou je také technická stránka. Na začátku mě překvapila kvalitní barevná kamera (s ohledem na rok vzniku), jenže pak se ukázala jako silně amatérská při scénách na moři, a to kdykoliv se objevila ona ryba (vypadalo to, jako kdyby se pouštěla jedna scéna pořád dokola a pouze se do záběru vtěsnala postava rybáře; doufám, že to tak nebylo doopravdy, to by u mě film ztratil veškerou zbývající vážnost). A naivní plácání paličkou po žralocích mi taky moc nesedlo. Takže film musel držet nad vodou (a to doslova) hlavní představitel, který byl ve své roli přesný a nebýt jeho, šel bych s hodnocením možná ještě níž (příběh + jeho poselství by mohl být fajn, ale to by ho tvůrci nesměli podat takovouhle otřesnou formou). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je naprosto perfektní, strhující a velmi silná. Film není tak skvělý jako kniha, ale má k tomu velmi, velmi blízko. Škoda, že všechny knižní adaptace nedopadají takhle. Spencer Tracy je v roli starce naprosto strhující, jeho herectví je skutečně perfektní a vypravěč mi do filmu taky perfektně zapadl. Adaptace je to věrná a stejně jako kniha, čím víc se blíží konci, tím je její výpověď silnější a intenzivnější. Perfektně natočené a zejména poslední půl hodina je naprosto fenomenální. Opravdu nádherný film. 90%. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Ernest Hemingway byl po zhlédnutí filmu nespokojen a prohlásil, že Spencer Tracy vypadal více jako bohatý starý herec, než jako prostý rybář z Kuby. (D3VIL)
  • Přestože se Henry King a Fred Zinnemann podíleli na režii filmu, jejich jména nejsou v závěrečných titulcích uvedena. (Ollie235)
  • Ve filmu si v malé roli turistky zahrála i čtvrtá žena Hemingwaye Mary. (Ollie235)

Reklama

Reklama