Reklama

Reklama

Ra: Pouť Slunečního boha

  • Velká Británie Ra: Path of the Sun God
Velká Británie, 1990, 72 min

Režie:

Lesley Keen

Obsahy(1)

„Oslňující, snová podívaná; jedinečný vizuální zážitek; dílo, které žije ve vlastním podivuhodném a přízračném světě."
Tento třídílný animovaný film [VHS] je složitou básnickou strukturou, promyšleným zkoumáním starodávných mytologických témat a věrouk. Ukazuje také, jak se prastaré ideje vracejí opět na stejné místo. Základní myšlenkou staroegyptského náboženství byl pojem vratké rovnováhy mezi silamy stvoření a zmaru. Autorka v této mytologii nalézá spojitost a moderní filosofii, zejména s teoriemi C. G. Junga o archetypech a roli nevědomí. Film působí na diváka očistnou silou a navozuje sdílení jednoty s universem.
I. část
Úsvit: Stvoření 
První část je věnována egyptské Genesis, stvoření Nebe a Země, a vášním bohů.
II. část
Poledne: Faraonův rok 
Druhá část se zabývá odhalením toho, jak se člověk podílí na utváření božského řádu věcí. Žívot faraona je zobrazen jako Cesta lemovaná zasvěcovacími rituály, která vede až k chrámovému životu.
III. část
Noc: Brány podsvětí 
Faraon po své smrti pokračuje v cestě podsvětím na bárce slunečního boha Ra, a předtím, než se znovuzrodí pří úsvitu nového dne, bojuje po dvanáct nočních hodin s temnými mocnostmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Nejepičtější vzdělávací video všech dob. Ani opakující se scény (nějak se to děckám do hlavy natlouct musí) neubraly na působivosti vyprávění, hudbě a hypnotické animaci (z) jiného světa. 𓇳 AND THE LIGHT OF RA FILLS THE WORLD 𓇳 ()

smatana.sk

všechny recenze uživatele

Článok spoluautora filmu Jana Čulíka na serveri Britské listy:  "Co dělal Jan Čulík v dávné minulosti? Filmovou produkci a celou řadu dalších filmových prací mj. na celovečerním animovaném filmu Lesley Keenové  Ra: The Path of the Sun God (Ra: Pouť slunečního Boha), Channel Four Television, 1990, 72 minut. Experimentální, silně atmosferický, hypnotický film, jehož výrobu financovala komerční kulturní celostátní britská terestrická televizní stanice, interpretoval složité, abstraktní koncepty staroegyptské mytologie (které často mají překvapivě mnoho společného s moderní kvantovou fyzikou) prostřednictvím originální vizualizace. Film má tři části: "Úsvit" je příběhem zrození kosmu, který vrcholí vznikem Egypta. Druhá část, "Poledne", se věnuje narození posvátné iniciaci a smrti faraóna a třetí část, "Noc", sleduje pouť zemřelého krále podsvětím na jeho cestě k bohům žijícím v posmrtném světě. Film, který se natáčel čtyři roky, dnes, po téměř pětatřiceti letech vypadá, jako by byl vyroben na počítači. Nic by nemohlo být dál od pravdy. Snímek vznikl ve zcela předpočítačovém věku, technikou kresby perem černou tuší na průhledné fólie, z nichž byly vyrobeny tiskařské negativy, ty byly zasvíceny zespoda a nasnímány 35 milimetrovou kamerou s nejrůznějšími barevnými filtry. Podobně jako při barevném tisku se mnohobarevný obraz skládal z mnoha opakovaných expozic, každá s jiným filtrem. V některých scénách film procházel kamerou až čtyřicetkrát. Mimo jiné je film poctou obrovské technické kvalitě pětatřicetimilimetrového filmu, protože při mnohonásobných expozicích se jednotlivé exponované barevné vrstvy proti sobě nezachvějí ani jednou. To, že byl film natočen na 35 mm formát, také zachovalo jeho technickou kvalitu. Film v televizi Channel 4 objednala od nás tehdejší Commissioning Editor for Education Naomi Sargent Macintosh, dnes dávno mrtvá. Měla rodinné vazby na Československo a znala i české egyptology: egyptologie byla v Československu velmi významným výzkumným oborem. Film měl premiéru v roce 1990 na mezinárodním filmovém festivalu v Edinburku, kde vyvolal celou řadu nadšených recenzí. Myslím, že je pozoruhodné, jak živý ten snímek vypadá dodnes. Je uchvacující nejen obrazově, ale i svou složitou strukturou, která při vysvětlování staroegyptské teologie používá množství sebecitací. Podívejte se. Nebudete litovat." https://youtu.be/QuaXXhuZdVk ()

Reklama

Ikewoo 

všechny recenze uživatele

Není to až tak typický film, spíš je to exkurs do egyptské mytologie, ale především zaujme neobvyklá animace, která dává tomuto filmu zvláštní tvar jakési iluze vystupující zářivými konturami na pozadí temné noční oblohy. Vizuálně velmi originální, obsahová stránka taková jakási... recyklovaná... ()

Galerie (10)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama