Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Miroslav VladykaJiří Sovák v televizní adaptaci několika črt a humoresek Jaroslava Haška o obchodních začátcích mladého Jaroslava u drogisty Kokošky. 1. Heřmánkové kapky: Nesmělý Jaroušek (M. Vladyka) v Praze na Perštýně čeká na svoji příležitost. Co nevidět by měl sáhnout na kliku proslulé drogerie slovutného drogisty Kokošky (J. Sovák). Jde ho totiž poprosit o práci . Je přijat. Okamžitě ale musí vyslyšet zásady správného obchodníka. Následně se seznamuje se zbývajícím personálem – vychytralým Taubenem (J. Dvořák) a žvanivým Ferdinandem (P. Nárožný). Ve volných chvílích si Jaroušek píše básničky pro radost. Jednou mu je ale Tauben vezme a vrátí je pouze, když mu zajde pro pivo. Jaroušek odmítá, a tak jde Tauben žalovat. Kokoška se snaží vyřešit vše smírem a přikáže Jarouškovi vymyslet reklamu na zelený prášek proti štěnicím. Tu také druhý den svému šéfovi přednese. Přítomen je i hoteliér Vágner (V. Menšík). Oba Jarouška pochválí. Jen chtějí vědět, odkud čerpal inspiraci…
2. Kokoškovo koření: Jaroušek (M. Vladyka) poprvé stanul za pultem. Práce mu jde od ruky. Plní každé přání i staré paní, která požaduje „sádlo z medvědice ze samice“. Dokáže si poradit v každé situaci. Setře sádlo z chleba, které mu dala maminka na oběd, přidá několik příměsí a sádlo z medvědice je hotové. Tauben (J. Dvořák) jde okamžitě žalovat Kokoškovi (P. Nárožný). Ten mu ale místo pochvaly vyčiní a Jarouška mu dá za vzor. Do knihy receptů připisují další recept na „medvědí sádlo“. Nakonec se ale metodám šéfa Jaroušek postaví… (Česká televize)

(více)

Recenze (23)

topi 

všechny recenze uživatele

Další vydařená adaptace Haškových povídek, tentokráte v režii slovutného Františka Filipa. Tady není co řešit, režisér si obsadil svoje osvědčené bardy, kteří se svých rolí zhostili jak jinak, než na jedničku. Fakt obdivuji, jak se dokázala atmosféra počátečních let dvacátého století, včetně dobových rekvizit tak krásně zachytit na televizní obrazovku. Úžasné. Haškologové si musejí chrochtat blahem. ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Jak píše sator - staré úsměvné časy...Jelikož jsem taky drogista, pamatuju na úvodní šéfovy rady, které se zas tak moc nelišily od těch, které uděloval Kokoška Jaroslavovi, i když se mi jich dostávalo o 75 let později. I tu kyselinu solnou se mi podařilo rozbít a zamořit celý obchod...a taky vzpomínám na nalévání všech těch sajrajtů a ředidel do lahví, i když už s pomocí úžasného vynálezu jménem Šavarovo zařízení. Jo, tohle dnes děvčata v DM nebo Teta už nezažijí... Haškovy zážitky z učení u Kokošky jsou v inscenaci  ztvárněny sice trochu zdlouhavě, ale přesto velmi poutavě. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Jsou okamžiky v životě lidském, že i vůl pláče.“ Humoreska, v ktorej boli do hlavných úloh obsadené osvedčené tváre vynikajúcich českých hercov. Takmer celý dej sa odohráva v drogérii pána Kokošku, čo navodzuje až divadelnú atmosféru. Veľa deja nečakajte, ale film dobre vystihuje dobovú atmosféru Prahy. Pekná konverzácia, ako si „onikali“, aj keď sa posielali niekam... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Navzdory parádnímu hereckému obsazení vznikla utahaná televizní inscenace. 1) Pro Haškovy povídky (jakož i pro Švejka navzdory jeho ukecanosti) je typická údernost, svižnost a rychlý spád. A to je přesně to, co filmu chybí._____ 2) Pěkné detaily jsou degradovány chvilkovými silnými náběhy na nudu. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Méně známá autobiografie z ranného mládí páně Haškovic. Půvabná věc vykreslující panoptikální postavičky staré Prahy, velmi dobře zahraná i natočená. Nu... Podle toho, jak sám sebe Hašek vykreslil, mohl z něho být dobrý drogista. Sovák s Ládínkem si to vyloženě užívali, scéna v hotelu byla jako střižená z jejich skutečného života. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Dle informace České televize se jedná o televizní seriál, ze kterého se dochovaly pouze dva díly. (sator)

Reklama

Reklama