Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tento dokument vo mne vyvolal otázky dvoma smermi. Za prvé si myslím, že za svoj sen asi treba viac bojovať, prísť do štúdia s takouto myšlienkou a čakať, že mi budú zverené peniaze, je trochu naivné a myslím, že Jodorowského tím mal viac lobovať, aj keby to trvalo 10 rokov. Jasné, že išlo o strach o peniaze, ak by film prepadol, asi by malo konkrétne štúdio problémy a je to pochopiteľné. Prečo napríklad neoslovil francúzske štúdiá? Za druhé si myslím, že nie je tak podstatné, že nevznikol film, pretože existuje technický scenár so storyboardami, komiks a keď tu vidíte tu tlstú knihu, tak si poviete, že sa taktiež jedná o umelecké dielo a prečo by mal byť film braný ako niečo finálne, najvyššieho ranku. Jodorowského Duna proste existuje v tejto forme. No a trocha kritiky ešte nikomu neublížilo, takže predsa len Alexandrov optimizmus a prehlasovania, že sa bude jednať o niečo neskutočne božské a revolučné, ostávajú iba v rovine teórie. Každopádne jeho scenár tu bude stále, aj tých 3000 rokov, ktorých sa chce dožiť a stále môže byť natočený. O Lynchovho bláznovstva ubehla nejaká doba, Hollywoodu sa vyplatil risk napr. s Peterom Jaksonom, takže nádej umiera posledná. ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Těžko se to hodnotí. Pro mě je Duna neuvěřitelnou pokladnicí zážitků, která zasáhla spoustu médií a forem zábavy. Stejně jako Jodorowskyho vize, spojující talent úžasné skupiny umělců, zanechavší nesmazatelnou stopu napříč celou budoucí kinematografií. Ten chlap je blázen, ale jedno je jasné... Jeho Dunu bych chtěl vidět. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Vážně nevím, jak se k tomuhle dokumentu postavit. Nevím totiž, jestli prezentuje Jodorovského jako ambiciózního, megalomanského a možná až šíleného umělce nebo spíš jako egoistického maniaka, jehož plány byly tak monstrózní až z nich nic nakonec nebylo. Alejandro měl geniální vizi, udělat nejzásadnější film všech dob, na motivy Herbertovy Duny, film s posláním, měnící myšlení lidí. Přesvědčil na tu dobu největší a nejšikovnější umělce jako byl Giger, Dali či Mick Jagger, udělal obrázkový scénář o několika tisíci stránkách a nabídnul to všem studiím. Překvapivě se to všechna filmová studia do jednoho zalekla z megadíla nic nebylo. Je celkem dramatické pozorovat Jodorovského, jak o sobě sebestředně mluví jako o nepochopeném vizionáři, jehož záměr a plány zůstaly podceněny, nepochopeny a zároveň ho vidět i po tolika desítkách let zlomeného tím osobním neúspěchem. Na druhou stranu vysoké cíle často znamenají drsný pád, takže zatímco Jodorovsky plánoval nesplnitelné, jiní režiséři s menšími nároky vesele točili zásadní a v té době realizovatelné věci jako byla třeba Vesmírná odysea nebo Alien. Tak či onak, je drsné vidět, že spousta nápadů (a bylo jich určitě desítky) obsažená v obrazovém scénáři byly bez ostychu vybrakovány a použity v jiných dílech jako autorské, přestože o jejich původu existuje nepopiratelný důkaz... Tohle je opravdu nevšední bizarní dokument pro všechny filmové a především sci-fi fanoušky! ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Jaká by byla Duna podle osobitého všeumělce Jodorowského? Z výpovědí zainteresovaných (kteří na preprodukci v 70. létech skutečně pracovali) vyplývá, že rozhodně originální, vizionářská, provokující, spiritualistická a výtvarně překračující všechny dobové standardy (jak chtěli pořešit triky, to ovšem nezmiňují). Také dozajista těžce stravitelná, nedivácká a předlohu "znásilňující". Stoprocentně by však stála za vidění. V zajímavém dokumentu o přípravách nikdy nerealizovaného snímku (v závěru poměrně neskromně skloňovaného jako zásadní inspirační zdroj pro celý průmysl) mě stejně nejvíce fascinovala samotná osobnost vzpomínajícího 84letého tvůrce. ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument. Až jsem si opravdu přál, aby ten film opravdu vznikl, jelikož by to opravdu bylo něco, co by opravdu poznamenalo vývoj kinematografiie. Tu knihu náčrtů a storyboardů bych velmi rád prolistoval, nebo jak říká samotný Alejandro na konci: Could be fantastic, no? Ať to někdo veme a udělá z toho scénáře a návrhů alespoň CGI animák. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama