Reklama

Reklama

13. komnata

(seriál)
  • angličtina The 13th Chamber
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2006–2024), 264 h 5 min (Minutáž: 25–35 min)

Tvůrci:

Martin Komárek

Režie:

Yvonne Vavrová, Petr Slavík, Simona Oktábcová, Zuzana Burešová, Zdeněk Tyc, Václav Žmolík (více)

Scénář:

Jan Mudra, Milan Fridrich, Jindra Horská, Jana Ciglerová, Tereza Brdečková (více)

Hrají:

Zuzana Burešová, Jana Klusáková, Petr Šmolka, Miroslav Kalousek, Vladimír Mlynář, Jiří Blažek, Patricie Strouhalová, Jan Železný, Jeroným Klimeš, Ivo Pavlík, Robert Reichel, Přemysl Rabas (více)
(další profese)

Série(20) / Epizody(606)

Obsahy(1)

Pořad veřejnoprávní České televize vysílaný od 3. ledna 2006 se věnuje složitým životním obdobím známých českých osobností. (Wikipedia)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (38)

13. komnata (2006) 

Podařený cyklus ČT. Viděl jsem spoustu pořadů, ale ten s Karolem Polákem se mi líbil moc. Mezi posledními podařeným je určitě o Danielu Hůlkovi. Kvalita, nebo spíše poutavost daného dokumentu závisí na osobnosti, kterou mapuje. ()

13. komnata Václava Neckáře (2006) (S02E08) 

Milá vzpomínka na pro některé už zapomenutého slavného zpěváka, který ve své 13. komnatě společně s bratrem Honzou vzpomíná na chvíle, kdy dostal mozkovou příhodu a co všechno musel ve svém životě změnit. Protože by však toto téma bylo brzo vyčerpané, vracíme se obrazově i ve vzpomínkách do předchozího úspěšného zpěvákova období. Hezký, ale také tradiční kratší dokument. Hudební režie: Václav Fiala ()

13. komnata Jiřího Krampola (2008) (S04E06) 

Český Belmondo se představí se svými slabostmi, starostmi, ale i radostmi. Sice krátký, ale výstižný dokument, ve kterém Krampol provází autory pořadu po Žižkově, kde jako malý žil, pustí je do svého domu, vezme je na tenis a také do nemocnic, ve kterých se léčí se svými depresemi a prodělal operaci srdce. Pohodový a dobrý dokument. Autor hudební znělky: Ladislav Faktor, hudební režie: Václav Fiala ()

13. komnata Heleny Vondráčkové (2012) (S08E07) 

Ať už člověk má či nemá rád Helenu Vondráčkovou, tento dokumentík je slušnou sondou do jejího života. Především ukázky z minulosti a povídání o ní byly poutavé a osvěžující, podmalování vyprávění jejími písničkami také není špatné. Bohužel hodně času je věnováno její současné kariéře, což už tak moc poutavé není. Hudební režie: Eva Javůrková ()

13. komnata Karola Poláka (2013) (S09E01) 

Karol Polák byl neskutečný sportovní komentátor, který udělal radost velkému množství sportovních fanoušků. Jeho humor v pozdějším věku na jeho one man show sice moc nemusím (byl jsem na jeho vystoupení v Uherském Hradišti), ale jeho sportovní komentář s nezaměnitelným hlasem je pamětihodný. Jinak tento dokument se skládá z rozhovoru mezi ním a paní Klusákovou, uvidíme pár fotek z mládí a také aktuální záběry z jeho života a jeho akcí včetně natáčení v ČT. Na spolupráci s ním zavzpomínají sportovní komentátoři jako Štěpán Škorpil, Jaroslav Suchánek a Robert Záruba. Chtělo to víc třeba i rozhlasových ukázek na Karolovu práci a určitě i více zajímavostí o jeho životě. Totálně průměrný dokument, který je jakoby šitý horkou jehlou. Velká škoda, taková osobnost by si zasloužila pořádný vzpomínkový dokument. Hudební režie: Eva Javůrková. PS: pořad sledován v den úmrtí Karola Poláka - 17.1.2016, kdy Karol umřel v 81 letech ()

13. komnata Daniela Hůlky (2014) (S09E37) 

Hůka už je dnes sice mimo mé hudební zájmy, ale v době Drákuly a jeho vrcholné formy jsem ho bral. V dokumentu je upřímný a tím i dnes zajímavý. Rozhodně víc než pěvecky. ()

13. komnata Eduarda Hrubeše (2015) (S11E04) 

Édu mám rád, i když teda hrozně za poslední roky zestárl, ale že mu takto umřela žena, to jsem nevěděl. Dobrý díl komnaty, která přinesla životní osudy hudebníka a moderátora, který sice už sešel z očí, ale v srdci stále zůstává jako dobrý chlap. ()

13. komnata Aťky Janouškové (2015) (S11E05) 

Aťka je špičková ženská a jako herečka, ale hlavně dabérka, nepřehlédnutelná. Perfektní ženská v dobře natočeném dokumentu. ()

13. komnata Zdeňka Velíška (2016) (S11E16) 

Bohužel životní příběhy Zdeňka Velíška nejsou tak zajímavé, aby klasicky udělaný dokument v rámci 13. komnaty byl tak zajímavý, že by mohl diváka hlouběji zaujmout. Přesto rozhodně neuškodí připomenout vzácnou redaktorskou osobnost československé a české žurnalistiky. Hudební režie: Simona Oktábcová ()

13. komnata Terezy Pergnerové (2016) (S12E01) 

Silný životní osud, silná zpověď, ale také velká pohoda a spokojenost. Asi tak by se dal charakterizovat pořad, ve kterém se po deseti letech sešli Tereza Pergnerová a Jana Ciglerová, aby zhodnotily uplynulá léta. Silná půl hodinka. Hudební režie: Eva Javůrková ()

13. komnata Nadi Urbánkové (2016) (S12E04) 

Po devíti letech se pořad opět vrátil k Nadi Urbánkové. Mezitím přišla o všechny finance a zasáhla ji rakovina. Přesto se vrátila ke zpívání a život ji i nadále baví. Takové to klasické televizní povídání bez nějakého zásadního momentu. Hudební režie: Eva Javůrková ()

13. komnata Radka Jaroše (2016) (S12E06) 

Před čtyřmi lety pořad opouštěl Radka Jaroše zdravého, s deseti prsty na noze a před jeho dvěma posledními osmitisícovkami. Tentokrát už Radek má všechny osmitisícovky za sebou, je chudší o devět článků na nohách a má novou partnerku. Silná osobnost v silném dokumentu. Zde je stopáž pořadu bohužel krátká, o Radkovi by mohl vzniknout klidně dvouhodinový dokument. Hudební režie: Eva Javůrková ()

13. komnata Věry Martinové (2016) (S12E07) 

Věra mě docela překvapila, co všechno prožila a taky kudy se vyvíjel dál její osobní život. Rozhodně to bylo zajímavé, ale zas až tak strašně mě to neoslovilo. Průměr. Hudební režie: Vlastimil Šimůnek ()

13. komnata Borise Hybnera (2016) (S12E08) 

Osud si s Borisem pořádně pohrál, po jednom velkém problému přišel zásadní zdravotní problém s dopadem, který výrazně postihl jeho kariéru. Průměrné povídání s milým člověkem. Hudební režie: Jiří Střecha ()

13. komnata Wabiho Daňka (2016) (S12E10) 

Po devíti letech vypadá Wabi na jednu stranu dobře, na druhou stranu je z něj opravdu folkový děda. Ale tak nám bohužel zestárli všichni folkoví guru. Honza Dědek nás provedl zajímavými životními osudy známého zpěváka, odhalil jedno velké alkoholové tajemství a navíc jsme si mohli poslechnout úryvky písní. Pořad takový, jaký divák čeká. Hudební režie: Vlastimil Šimůnek ()

13. komnata Václava Neckáře (2016) (S12E12) 

14. komnata Václav Neckáře. Nádherná připomínka neskutečně nadaného zpěváka, který sice už opravdu vypadá jako staříček, ale stále se snaží vydávat na koncertech ze sebe to nejlepší a svým zpěvem potěšit své fanoušky. A že jich není málo. Pořad stojí na rozhovorech s Vaškem a jeho bratrem Janem, ale celý ho také doprovází svými postřehy hudební kritik Jiří Černých. Díky němu se dozvíme, jak výborným zpěvákem Václav byl a jak se jeho kariéra posunula po mozkové příhodě v roce 2003. S vyprávění bratrů Neckářů se dozvíme hezké věci o Vaškově manželce, která několik let bojoval s těžkou nemocí v roce 2015 zemřela. Pořad je sice smutné a nostalgické vzpomínání, ale moc krásné. Hudební režie: Zdeněk Gawlik ()

13. komnata Hedy Čechové (2016) (S12E13) 

Jedna z těch méně zajímavých komnat. Ne že by život paní Čechové nebyl zajímavý, ale vše je natočeno v takové pohodě s usmívající se starší paní, že drama života v podobě úmrtí syna se nekoná. Na druhou stranu je obdivuhodné, jak se s touto ztrátou dokázala vypořádat. Hudební režie: Eva Javůrková ()

13. komnata Jiřího Tichoty (2016) (S13E02) 

Jiří Tichota je silná a výrazná osobnost, jejíž život nelze pořádně obsáhnout ve 26 minut trvajícím dokumentu. Dozvíme se něco málo o jeho otci, o jeho vlastním životě a opravdu maličko o Spirituál Kvintetu. Hodně povrchní a ve výsledku nic neříkající dokument o člověku a o skupině, jejichž historie by obsáhla bohatě i hodinový dokument. Hudební režie: Eva Javůrková ()

13. komnata Marka Stromského (2016) (S13E04) 

Dokument od srdce o chlapovi se zlatím srdcem, který zatím v životě neměl to pravé sportovní štěstí. O neskutečném prozatimním sportovním životě promluví kromě samotného sportovce trénéři a majitelé koní, Markova rodina a další lidé spojeni s koňmi. Hudební režie: Jan Mudra ()

13. komnata Zbyňka Irgla (2016) (S13E06) 

Silný a nesmírně zajímavý dokument o hokejistovi, který se podruhé narodil, když před pádem letadla s hokejisty Jaroslavě dostal padáka z klubu a už hrál za jiný ruský tým. Pak mu našli nádor na ledvině a opět bylo kolem Zbyňka rušno. Velice poutavě vypráví o svých životních peripetiích, k tomu přidá pár svých mouder řada lékářů a o životě promluví také Irglova rodina. Velká spokojenost. Hudební režie: Jiří Střecha ()

Reklama

Reklama