Reklama

Reklama

V jižní Africe sužované apartheidem se dva detektivové (Orlando Bloom a Forest Whitaker) vydávají po stopách vraha, který zabil mladou dívku. Během vyšetřování případu je v botanické zahradě Kapského města nalezeno zohavené tělo dcery slavného hráče ragby. Příčinou smrti se zdá být neznámá chemická látka... (HBO Europe)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (331)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě naprosto šokoval, ne svým dějem, ani scénama, ale představitelem hlavní role, Orlandem Bloomem. Tohohle kluka jsem měl vždycky za někoho koho do Hollywoodu závalo tornádo, akorát před kameru v době natáčení. Ovšem tady mě chlapec jeden ušatej svým výkonem naprosto smazal, Pryč je hezounek co před kamerou umí ukázat leda tak zuby a oči. Tady nastupuje chlap s kruhama pod očima, kterému člověk ve tváři čte "život se mnou nesral a já s ním taky ne". Detektivka není až tak napínavá jak jsem čekal, protože pátrání brzy začne mířit mezi mocipány, takže sledujeme spíš hodně urputný boj posledních jihoafrických skautů s gaunerama všeho druhu. Dvojice detektivů je učebnicově odlišná, ale samozřejmě skvěle se doplňující. Film nějak nerozvijí jejich vzájemný vztah ani se nedloube v minulosti, ukazuje jen to co musí, aby divák chápal a současně se nenudil. Je to docela dobrej matroš, ale to hlavní je tady pro mě opravdu Orlando Bloom, když nepočítám první minuty, kdy jsem ho nepoznal, tak mě tady bavil od začátku do konce. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Afrika na jih od Sahary je pro mne srdeční záležitost a tak i přes fatální roli, jakou hraje na několika místech tohoto ponurého příběhu (někdy dost neuvěřitelná) náhoda, je to u mne v pohodě za 5*. Kromě vynikající atmosféry, dobře vystavěné zápletky, výborně zvládnuté akce a tradičně kvalitních hereckých výkonů Blooma a zvláště Whitakera, stojí za samostatnou zmínku i zdařilý casting - ty búrské ksichty v rolích bývalých slouhů apartheidu aby člověk pohledal :-). ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jižní Afrika (sic ve francouzské produkci) je druhá skandinávie, alespoň co se týče syrovosti detektivek. Podmanivé, silné a překvapivě herecky zdařilé (Bloom v roli téměř noirovského detektiva). Samotná detektivka je navíc ozvláštněna pro nás exotickým prostředím a historií, která čerpá pozůstatků apartheidu. Hodně slušné 4*. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Byla umlácena pěstí......... Smutný, brutální krimi snímek z Jižní Afriky. Jeden z těch příběhů, kde Forest Whitaker dokázal, že umí hrát. Role mu velmi padla a bral ji vážně. CITÁT - Některé věci se neodpouštějí snadno.......... Když už si divák myslí, že se nemůže stát nic horšího, přijde další rána. Příběh je čím dál více brutálnější a smutnější. Škoda hudebního doprovodu, moc neladil, chtělo to trochu něco jiného, ale to se mi to radí, že? CITÁT - Jdeš pozdě........ ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Fíha! Člověk si chce na večer naivně pustit jen "lehčí" kriminálku a místo toho dostane tuhle skvěle napsanou pecku. Hutná, místy až depresivní, atmosféra jako by vypadla spíše z britských detektivek, i přesto zde ale funguje na jedničku. Prostředí Jižní Afriky je totiž vytěženo na maximum a kromě výtečného případu zde tak máme i dozvuky z minulosti apartheidu či rasovou nesnášenlivost. Forest Whitaker i Orlando Bloom jsou v nejlepší formě, místy je to až překvapivě brutální (krysy!!) a nejen díky osobním linkám hrdinů vás snímek v závěru dosti emotivně vysaje. Žánrová lahůdka. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (8)

  • Všade vo svete bol film uvedený pod názvom Zulu, okrem Juhoafrickej republiky. Tam bol uvedený pod názvom A Most Violent City (Veľmi násilné mesto). (Laslo)

Reklama

Reklama