Reklama

Reklama

Ságy Vikingů

  • Velká Británie Viking Sagas, The
Velká Británie, 2011

Režie:

Ashley Gething

Obsahy(1)

Před stovkami let začali Vikingové na dalekém Islandu psát tucty příběhů zvaných ságy. Byly to doslova citové výlevy, které mají několik historických paralel. Ságy jsou působivými uměleckými díly a poutavými vyprávěními o skutečných lidech a skutečných událostech. Jedná se o romány, které vznikly stovky let předtím, než byl román vůbec vynalezen. Ságy ovšem nejsou jen úžasnými uměleckými díly, ale také neocenitelnými historickými záznamy, které vdechují život světu Vikingů. Dnes patří Island k nejvzdělanějším a nejpokrokovějším zemím na světě. S pomocí historiků a akademiků, čarodějů a vypravěčů se dozvíme o jedinečném vztahu mezi Islanďany a jejich ságami - příběhy, které jim pomohly přežít staletí strádání a útrap. Tato odysea nám pomáhá pochopit hlubokou potřebu lidí vyprávět příběhy, která existuje odpradávna. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Petike 

všechny recenze uživatele

Námet dobrý, ale veľa príležitostí je tu premárnených a technické spracovanie mohlo byť vo viacerých ohľadoch lepšie. Navyše mám dojem, že sprievodkyňa dokumentom mala na starosti aj scenár a dala doňho zbytočnú dávku vlastnej subjektivity. Vidieť to napríklad na trochu priúzkom zábere - dokument sa zaoberá len jednou ságou, tou, ktorú má sprievodkyňa najradšej. Veľká časť politického a kultúrneho pozadia a reálií stredovekého Islandu je len nahrubo naskicovaná a niekde dokonca nemiestne zjednodušená (to hovorím ako niekto, kto má o stredoveké islandské dejiny veľký záujem a prečítal už niekoľko podrobných publikácií a článkov k danej problematike). Skrátka : Mohlo to byť napísané aj nakrútené lepšie. P.S. Videné na ViasatHistory na jeseň a v decembri 2012. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Napřed jsem si myslela, že jsem viděla jiný dokument, protože podle komentáře a popisku, to znělo slibně. Ale galerie mi potvrdila, že je to ta hrůza, kterou jsem viděla. Měla jsem problém to dokoukat. Prázdné kecy, líbivá krajinka, hodně hraných scének, a hlavně mně velmi nesymptická žena, která to celé uváděla. Předčítání ze ság, kde překlad běhá po jednotlivých slovech na obrazovce a blbě se sleduje, mě fakt neoslovilo. Jednu hvězdičku dávám za krajinu a za pár lidí, kteří tam promluvili něco moudra, a trochu tuhle bídu pozvedli. ()

Reklama

Galerie (5)

Reklama

Reklama