Reklama

Reklama

Pět rozbitých kamer

(festivalový název)
  • Izrael Hamesh mazlemot shvurot (více)
Trailer
Palestina / Izrael / Francie / Nizozemsko, 2011, 90 min

Kamera:

Emad Burnat

Hrají:

Emad Burnat

Obsahy(1)

Dokumentárna kronika nenásilného protestu jednej palestínskej dediny proti praktikám izraelských osadníkov a vojakov. Palestínsky dedinčan Emad si kúpil kameru, keď sa mu narodil štvrtý syn.  Vtedy sa v blízkosti jeho domova začalo aj veľké zaberanie pôdy a príprava výstavby novej izraelskej osady.  Emad viac ako päť rokov postupne zachytáva nenásilné snahy dedinčanov zabrániť strate pôdy, ktorá pre nich znamená jediný zdroj obživy. Jeho kamery sú jedna po druhej ničené guľkami izraelskej armády, či izraelskými osadníkmi. Podobne ako jeho priatelia a susedia, ani on sa nevyhne zraneniu, ani zatknutiu, odhodlane však vytvára svoju osobnú kroniku, aby ukázal, v akých podmienkach vyrastá jeho syn, i mnohé iné palestínske deti. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (18)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Podobné filmy jsou velmi důležité, protože přinášejí jiný obraz války. Proti tomu, s čím se normálně setkáváme ve filmech může podání skutečných "herců" působit fušersky. Vojáci často jakoby bezmocně postávají před zátarasy, nechávají se bít do prsou ženami, které je nechtěji ve svých příbytcích, a jejich trpělivost je zkoušena shnilým ovocem a dlažebními kostkami od mužů, kteří je nechtějí ve své vesnici. Strpějí urážky a nářek místo těch nahoře, jejichž rozkazy se zavázali plnit. Tam, kde se ve filmech umírá rychle nebo důstojně, tady se dělá povyk při sebemenším škrábnutí. Je to pravá tvář války, je to válka lidí bojujících za to, co jim dle jejich soudu náleží, je to válka dětí, pro něž se boj a násilí stává stejně přirozenou součástí jako pro české děti pohádky. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

S nimi ten jejich vrozený arabský temperament teda smýká! Pro leckterého Evropana možná až nepochopitelně moc. Na jednu stranu si Palestinci těmi emotivními projevy sráží šance na dlouhodobější vyřešení situace, na druhou stranu vděčí právě té horkokrevnosti (a jistému starosvětskému vztahu k půdě) za to, že je jen tak něco z jejich domoviny nevyžene. - Pro to poznání je ten dokument přínosný, ale mohl být o dobrou půlhodinu kratší. ()

Reklama

KlárkaS 

všechny recenze uživatele

Jako pohled na část Israelsko-palestinského konfliktu ze strany Palestinců fajn, ale je taky potřeba brát 5 Broken Cameras s reservou. Palestinci se samozřejmě snaží upoutat pozornost Západu, a to všemi možnými způsoby, i za cenu zkreslení skutečnosti. West Bank jsem navštívila, a kromě nepříjemného papírování a neustálých kontrol na silnicích (checkpointy jsou buď stálé, nebo i tzv. flying, kdy se kontrola zničehonic objeví a neskutečně zpomalí provoz, což je sice otravné, ale dá se to přežít), je to víceméně míromilovné místo, kde sice Palestinci nejsou spokojení se svojí situací, ale rozhodně se každý den nestřetávají s israelskými vojáky. A právě vesnice Bil´in, kde se z velké části natáčí, je zvláštní tím, že se v ní každý týden konají protesty, tudíž je to tam mnohem akčnější než kdekoliv jinde. A samozřejmě, když se Palestinci přibližují k bariéře, je to problém, kdy armáda musí zasáhnout. Když budete u hranic Mexika z USA, zažijete to samé. To, že tam ta stěna je, má důvod, a i když vypadá hrozivě jako Berlínská zeď, nemá stejnou funkci. Chamtivost Israelců v zabírání palestinské levné půdy je ale věc jiná... ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Izraelsko-palestínsky konflikt je tak komplikovaný a existuje ohľadom jeho histórie také kvantum interpretácií, že niečo ako správny názor určite neexistuje a asi existovať ani nikdy nebude. Priznám sa, že viem o tejto problematike len veľmi málo a preto si netrúfnem konfrontovať tento dokument s nejakými faktami a nebodaj posudzovať jeho autenticitu alebo pravdivosť. Možno je tento pohľad na problematiku vytrhnutý z kontextu, možno že je silne tendenčný, ale možno dokonale vykresľuje krutú dennodennú realitu. Už len pre ten fakt, že človeka núti uvažovať a možno ho zmobilizuje k tomu, aby si o niečo o tejto problematike naštudoval, si tento dokument určite zaslúži pozornosť. 90% IFF Bratislava 2012 ()

Ixbalanke 

všechny recenze uživatele

Už delší dobu jsem poněkud skeptická ke vzniku státu Izrael zrovna na tomto místě. Mocnosti se dohodly bez toho, že by se ptaly lidí, kteří na území žijí. Tento dokument jen potvrdil mé nejčernější obavy. Přiznávám, že tam asi chyběla nějaká kritika Palestiny, ale pro mě nyní je chování Palestinců čistě obranná pozice. Film mě absolutně dostal. Měla jsem možnost vidět film i s následnou diskuzí s člověkem, který do oblasti pravidelně jezdí. Film byl obohacen o fakta - mapy, mezinárodní situace (evropské soudy ignorují stížnosti obyvatel B'linu) a opravdu mě dostala izraelská strategie odřezávání palestinských vesnic od sebe samých a od ostatní civilizace skrze ony zdi. Online: http://viooz.co/movies/15366-5-broken-cameras-2011.html. ()

Galerie (17)

Související novinky

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama