Reklama

Reklama

Ti druzí

(festivalový název)
  • Nizozemsko Framing the Other (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Nizozemsko, 2011, 25 min

Obsahy(1)

Na jihu východoafrické Etiopie, v povodí řeky Omo, žijí lidé kmene Mursi. Jejich ženy jsou pověstné tím, že si do spodního rtu vkládají zdobené destičky a do ušních boltců obrovské, bohatě zdobené náušnice. Každý rok přijíždějí tyto domorodce s neobvyklými ozdobami obdivovat stovky západních turistů. Fotografie Mursiů patří k žádaným úlovkům z dovolené, za jejichž pořízení jsou cestovatelé ochotni zaplatit. Pózování před objektivy se díky zájmu turistů stalo pro Mursie zdrojem obživy a ve snaze vydělat co nejvíc vylepšují své „kostýmy" a ozdoby tak, že z jejich původní autentické kultury zůstává stále méně. Film konfrontuje myšlenky mursijské ženy a nizozemské turistky, zatímco se připravují na vzájemné setkání. Humorný a zároveň mrazivý film ukazuje ničivé dopady turistického ruchu na život tradičních komunit. (Jeden svět)

(více)

Recenze (9)

Marze 

všechny recenze uživatele

Hezký Disneyland. Také by měl někdo dodat, že zdejší sucho je způsobeno tím, že kvůli populačnímu boomu způsobenému vymýcením pravidelných hladomorů si vykáceli lesy a změnil se koloběh vody, klesla hladina spodní. Následky vidíme i suchy u nás. ()

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Tušil jsem, že film bude obsahově o imbecilitě. A musím sympatické mursijské ženě poděkovat, že udržela úroveň a že nastavila zrcadlo pseudo civilizovaným ženám z "vyspělých zemí". Jediná naše vyspělost je totiž často jen v tom, že umíme mozky přizpůsobit výplatní pásce a pak eshopu nebo supermarketu a hodinám hledání těch nejlepších parametrů pro koupi nějaké totální hovadiny. Ještě kdyby ta Holanďanka přijela domů, vyvěsila fotku a byla jenom blbá. Ale to, co předvedla v tom autě...to ja na mnohem silnější invektivu...:-( ()

Dinosaurier 

všechny recenze uživatele

Skvělý pohled na nás a "ty druhé". Moderní civilizaci a "kmeny". A jak je dobře vidět, ti zaostalí a hloupí rozhodně nejsou oni. ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za zajímavý pohled na jeden údajně velmi nebezpečný kmen kdesi v Etiopii. Popis filmu se mohl klidně vyhnout moralizování o "ničivém dopadu turismu na život tradičních komunit", protože je to natočené tak, že si divák může udělat svůj názor sám. Každopádně názory holandské turistky, která si domorodce neustále nevědomky plete se zvířátkama (její povrchní výžblebty jsou korunovány na konci, kdy si fotky domorodců věší na zeď), a druhé ženy z domorodého kmene, která je tak upřímná jak jen to jde, jsou velmi zajímavé :) ()

Kalda69 

všechny recenze uživatele

Uchvatny dokument, ktery rozhodne neni nijak humorny a to z jedineho prosteho duvodu. Musime si uvedomit ze nase pocinani ovlivnuje okolni prostredi a drive domorode kmeny jsou dnes vicemene zavisle na "civilizovanem" svete, respektive to puvodni pomalu zanika a pretvari se na divadylko pro turisty, kteri dostavaji stale vice toho co ocekavaji a tim deformuji puvodni zvyky a kulturu. A nejvic me dostala ta nizozemka, totalne vypatlana krava, ktery snad po zkouknuti dokumentu dojde, ze jeji ulovky na soukromou "umeleckou" zed deformuji realitu takovym zpusobem ze si to ani sami nemuzeme uvedomit a potrebujeme takoveto zprostredkovane pohledy od nami ovlivnenych lidi. A ne si je jen vyfotit a jet za dalsi turistickou atrakci. ()

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Šílenství jen kvůli pitomým turistům, kteří dokonale pomátli domorodce, udělali si z nich figurky na hraní a jezdí obdivovat to, co sami vytvořili, přičemž si myslí, že obdivujou originální kulturu. Dokonalý obraz zdegenerované společnosti. Ale bezhlavý turismus je přece úplně normální artikl, základní lidské právo,... ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem v Africe zažil už vícekrát, a je super, že na to někdo upozorňuje. Je to čirý klam, i v té nejzapadlejší vesnici se dnes používají smartphony. A čím dál víc to zhoršují baťůžkáři, kteří v domnění, že zažívají "autentické dobrodružství", plácnou tyhle nesmysly na svoje travel blogy, a další rok je na tom samém místě třeba dvojnásobek lidí. Skutečně tradiční kultura ve 21. století existuje tak možná mezi několika izolovanými amazonskými kmeny. ()

Reklama

Reklama