Reklama

Reklama

Sakrální francouzská architektura

(TV film)
  • Francie Les Chefs-d'oeuvre de l'art Roman
Francie, 2010, 54 min

Obsahy(1)

"Jak se blížil třetí rok po začátku milénia, svět se zachvěl, jakoby chtěl setřást hadry a odít se bílým rouchem chrámů." Tato slavná věta mnicha Raula Glaubera vyjadřuje to, čeho byl na počátku jedenáctého století sám svědkem. Lidé románské doby si byli dobře vědomi, že žijí v éře vyznačující se velkým rozmachem. Křesťanský západ byl v té době na prahu obrovského vzestupu, který s sebou nesl zlepšení kvality života. Na velkých pasekách bylo možné pěstovat více plodin. Nárůst populace přispěl k podstatnému rozvoji obchodu. Svět vyznávající křesťanství tak mohl udělat velký krok kupředu. Nejdůležitější roli hrála církev. Bylo přijato velké množství reforem. Všechno to začalo již v polovině jedenáctého století. Gregoriánská reforma, pojmenovaná podle papeže Řehoře VII., umožnila v mnoha ohledech změnit církev. Mimo jiné získala papežská moc nezávislost na moci světské. Reforma zavedla na zemi křesťanský řád, podle obrazu božského města popisovaného svatým Augustinem. Ve své básni, věnované francouzskému králi Robertu Pobožnému, rozděluje arcibiskup Adalberon z Laonu společnost na tři části. Na ty, kteří se modlí, ty, kteří vládnou a ty, kteří pracují. Tyto kategorie vycházejí spíš z teorie, než z praxe. Příslušníci církve však nepochybně stáli na pomyslném vrcholku tehdejší hierarchie. V klášterech uchovávali obrovské množství textů a modliteb, které měly zajistit spojení mezi nebem a zemí a umožnit člověku snazší přístup do nebe. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Mariin 

všechny recenze uživatele

Celkem přehledné, názorné, výstižné, i když linie architektury v záběrech se až moc často kácejí. Přesněji jde pouze o románské kostely, nikoliv široce pojatou "sakrální francouzskou architekturu". "Vykřičený" hlas Valerie Zawadské se, bohužel, ke čtení komentáře vůbec nehodí, ale to není chyba francouzských tvůrců... ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

Dostala mne rekonstrukce klášterního kostela v Cluny, včetně popisu jeho vzestupu a pádu... O jeho architektuře jsme se sice učili, ale mít tak tenkrát tyhle prostředky, mohlo to být nesrovnatelně zajímavější. Vždyť já ani nevěděl, že už neexistuje... Jinak český název filmu je zavádějící, neboť se jedná pouze o ROMÁNSKOU francouzskou sakrální architekturu. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama