Reklama

Reklama

Vzdám to až zítra

(festivalový název)
  • USA Give Up Tomorrow

VOD (1)

Obsahy(1)

Je možné, aby byl někdo odsouzen k trestu smrti za zločin, který s největší pravděpodobností nespáchal? Navíc v situaci, kdy není jasné, zda se onen zločin, vzhledem k tomu, že neexistují těla obětí, důkazy ani průkazná svědectví, skutečně stal? Film Vzdám to až zítra vypráví osobní příběh mladého muže Paca Larrañagy, odsouzeného k trestu smrti během ostře sledovaného procesu společně s šesti dalšími mladíky za údajný únos, znásilnění a vraždu dvou sester na filipínském ostrově Cebu. Je brilantní ukázkou toho, kam až může zajít společenská a politická poptávka po rychlém nalezení a odsouzení pachatelů zločinu, který v červenci 1997 otřásl filipínskou veřejností. Ukazuje také, jak absurdních, až groteskních podob může nabýt zkorumpovaný a zmanipulovaný právní a soudní systém, navíc podpořený rozsáhlou účelovou mediální kampaní a všeobecnou hysterií. Vynikající dokument sleduje po třináct let soudní procesy a následné snahy o osvobození nevinných. Víc než cokoliv jiného však ukazuje nezlomnou sílu ducha Paca Larrañagy a jeho rodiny v jejich snaze po dosažení spravedlnosti. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Kafkovina, drama, na tomhle světě je pořád co měnit k lepšímu. Dokument mapuje nehoráznou manipulaci a my máme "štěstí", že to někomu vůbec stálo za to natáčet. Samozřejmě, že v řadě států z Tichomoří, ale i jižní a střední Ameriky a jiných zemích bude ještě dlouhá desetiletí o čem točit, ale tohle video je velmi blízko tomu, co se může u nás velmi snadno odehrát kdykoliv, když si nebudeme hlídat hodnoty, které obhajovali naši předci a podlehneme vábení jednoduchých a líbivých řešení. Dobře, nejde u nás o trest smrti a jsme mezi šampióny v obhajobě základních lidských práv. Ale o důvěře ve spravedlivé procesy s našimi zločinci (Floridskými rentiéry apod.) si i u nás můžeme ještě roky nechat jenom zdát....:-( ()

Luu-Bubák 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem si někdy myslela, že jsem viděla dobrej dokument, spletla jsem se. Viděla jsem ho až dneska a jsem plná smutku, kterej jen tak nezmizí! ()

Reklama

Reklama