Reklama

Reklama

Prizmatem řecké krize

(festivalový název)
  • Řecko Krisis (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

V prosinci 2008 v Athénách policie zastřelila patnáctiletého studenta Alexandrose Grigoropoulose. Jeho vražda byla spouštěcím mechanismem masových protestů v Řecku i v některých dalších evropských zemích. Za tímto projevem nespokojenosti však byla spíše vleklá hospodářská a společenská krize. Na začátku roku 2010 se čtrnáct fotografů a kameramanů rozhodlo, že se ji pokusí ze svého úhlu pohledu zachytit. Ve všech koutech Řecka zkoumali, jak se v posledních letech změnila nálada lidí, životní prostředí a ekonomická situace. Autoři naslouchali starým lidem, přistěhovalcům z Egypta či řidičům kamionů, politologům i historikům. Výsledkem je pestrá mozaika názorů, jejichž společným jmenovatelem je frustrace z politiky, nefungujících veřejných institucí, zadluženosti a zničené krajiny. Ale také naděje, že současné problémy jsou cestou k novému směřování země. „Potřeba tvořit něco nového vychází z hladu, ne z plného břicha. Věřím, že krize je dobrá,“ říká v závěru profesor výtvarného umění v Athénách. (Jeden svět)

(více)

Recenze (3)

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Triezvy a vyvážený pohľad na súčasné, krízou postihnuté Grécko. Na krajinu, kde polovica mladých sníva o teplom mieste v štátnej správe. Na krajinu, ktorá je aj napriek zlej ekonomickej situácii ešte stále vysnívaným miestom pre množstvo emigrantov z Afriky aj Ázie. Zaujímaví ľudia, zaujímave rozhovory, silné zabery. (Jeden svet, Lumière) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé umelecké prístupy k filmu. Len škoda, že tematicky sa film príliš rozuteká a téma krízy nestačí, aby ich držala pokope. Etnografická a náboženská časť pôsobí príliš odtrhnuto a nudne oproti akčne natočeným a ozvučeným záberom na nepokoje v začiatku filmu... ()

Reklama

rerabinka 

všechny recenze uživatele

Řecko před Olympiádou mělo šanci modernizovat. Nepokoje a demonstrace tu probíhají od prosince 2008. Po diktatuře v letech 1967-1974 se rozhodli jít cestou k ekonomické prosperitě, ale byl špatně a silně posílen veřejný sektor (na místo státu). Státní podniky jsou ek. silné a nepracují efektivně. Státní zaměstnanci jsou prakticky nepropustitelní. Řecké univerzity jsou zpolitizovaná doupata a jejich studenti se nechtějí stát např. podnikateli, ale právě státními zaměstnanci, aby měli jistou práci, ne příliš náročnou a nebo nejlépe stát se samotnými politiky. Řecko je teoreticky demokratická republika, ale chová se jako socialistická, podle hodnot které vyznává. Nikdy neměli imigrační politiku , i přes velké množství imigrantů , kteří zde hledají azyl a překračují hranici. V dokumentu bylo naznačeno, že bankrot a následné ozdravení by mohlo být nejlepším řešením, ale opravdu to chceme dotovat z peněz EU?! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama