Reklama

Reklama

Vykoupení nahého generála

(festivalový název)
  • USA The Redemption of General Butt Naked

Obsahy(1)

Joshua Milton Blahyi kdysi věřil, že je obdařen nadpřirozenými silami, díky nimž se mu vyhýbají všechny střely. Byl znám tím, že do bojů chodil nahý a se svou armádou dětských vojáků nemilosrdně rozséval smrt všude, kde se objevil. Její pověstná krutost z ní udělala jednu z nejobávanějších jednotek občanské války v Libérii. Uprostřed války ale Blahyi, přezdívaný generál Nahý zadek, najednou zmizel, aby se objevil o pár let později jako evangelický kazatel. Se svými manipulativními kázáními putuje napříč zemí a u rodin, jimž kdysi způsobil zkázu a bolest, si rafinovaně vynucuje odpuštění. Je ale vůbec možné některé zločiny odpustit? Podmanivý portrét Vykoupení nahého generála, který sleduje přerod válečného zločince v „muže víry" a jeho cestu za vykoupením, je zároveň i pátráním po možnostech usmíření v zemi, kde zločiny dosud nebyly potrestány. (Jeden svět)

(více)

Recenze (2)

strougy 

všechny recenze uživatele

Obsah zde přebraný od festivalu Jeden svět je poněkud zavádějící, jelikož z něj implicitně vychází posouzení generálových činů. Avšak ze samotného filmu to zdaleka tak jednoznačné není, a právě to neustálé pnutí mezi uvěřitelností přerodu a možností pouhého předstírání je to, v čem je dílo nejsilnější. K tomu je třeba připočíst neustálé přehodnocování konání hlavní postavy ve světle nových událostí, v kontextu jednání druhých (viz například pro mě děsivé vystoupení Prince Yormie Johnsona) i v rámci nejistoty, zda se za samotným jednáním a vyjadřováním jeho i ostatních osob skrývá skutečná upřímnost nebo se jedná o přehrávání dané vědomím, že jsou zaznamenáváni na film, či množství otázek z toho všeho vyplývajících, na které se těžko hledají jednoduché odpovědi, a vychází mi z toho jeden z nejzajímavějších snímků, co jsem za velmi dlouhou dobu viděl. ()

liquorice 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument mi bude dlouho ležet v hlavě. Jak je možné, že se někdo přizná k vraždě 20 tisíc lidí a je v podstatě uznán nevinným? ()

Reklama

Reklama