Reklama

Reklama

Kdo zabil Natašu?

(festivalový název)
  • Francie Qui a tué Natacha ? (více)
všechny plakáty
Francie / Srbsko / Chorvatsko / Velká Británie, 2011, 64 min

Režie:

Mylène Sauloy

Obsahy(1)

Grozný, hlavní město Čečenska, 15. července 2009. Nataša Estemirová, novinářka a lidskoprávní aktivistka, nepřijde na plánovanou schůzku. Život nebojácné ženy ukončila kulka z pistole a její tělo později najdou pohozené u silnice. Stejně jako její blízká přítelkyně Anna Politkovská, zaplatila Estemirová nejvyšší cenu za kritizování poměrů v Čečensku a shromaždování důkazů o zločinech páchaných brutálním aparátem Ramzana Kadyrova, kterého do prezidentského křesla dosadil Vladimír Putin. Přestože, nebo spíš právě proto, že stopy vedou do prezidentského paláce v Grozném, nebudou s největší pravděpodobností vrazi Estemirové – podobně jako Politkovské a dalších odvážných – nikdy vypátráni. Strhující investigativní dokument Kdo zabil Natašu? rozplétá souvislosti mezi vraždami známých kritiků a kritiček režimů Vladimíra Putina a loutkové vlády Ramzana Kadyrova. Snímek detailně popisující mediálně více i méně známé případy vražd na Kavkaze, v Moskvě a Londýně je komplexním dokumentem o umlčování disidentů, novinářů a lidskoprávních aktivistů v současném Rusku a Čečensku. (Jeden svět)

(více)

Recenze (5)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Drsný příběh o vraždě ruské novinářsky. Tam se s tím neserou. Když strkáte nos, tak kam nemáte, zaplatíte za to... ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Citlivě natočená pocta statečné ženě / statečným ženám dobře slouží i jako exkurze do nechutného a zvráceného světa ruské politiky. Jeden z těch velmi potřebných a obdivuhodných dokumentů. ()

Dzegr 

všechny recenze uživatele

Jeden svět 2012 - Zajimávé a znepokující téma, ale kombinace stylu "po stopách posledních dnů..." a lehce podprůměrného provedení už po dlouhém dni neudržela moji pozornost po celou dobu dokumentu. ()

Rozumchin 

všechny recenze uživatele

Dokument se nezabývá "pouze" vraždou mladé novinářky. Ukazuje také obraz Čečenska, republiky která se vzpamatovává z občanské války, kde se bojovníci učí znovu pracovat, ale jejíž zotavení je vykoupeno vládou tvrdé ruky, která nepřipouští kritiku. Ps: Z rozhovorů s Kadyrovem mě mrazí. ()

Reklama

Reklama