Reklama

Reklama

Ötzi: Archeologický detektivní příběh

  • Česko Ötzi: Archeologická detektivka (více)
Rakousko, 2011, 51 min (Special Edition: 43 min)

Hrají:

Johannes Nikolussi (vypravěč)

Obsahy(1)

Nález až neuvěřitelně dobře zachovalých pozůstatků muže, který žil před 5300 lety a dostal jméno Ötzi, už poskytl vědcům řadu důležitých informací. Nicméně výzkumy pokračují stále dokonalejšími technikami a budoucí překvapení tedy nejsou vyloučena... Manželé Simonovi objevili jasného podzimního dne 19. září 1991 na Similaunu, pátém nejvyšším vrcholu ötztalských Alp, mrtvé tělo. Toho roku nešlo o jediný případ. Bouře přinesly do Alp nejjemnější pouštní písek ze Sahary, a to v kombinaci s letním sluncem způsobilo, že ledovec začal tát. Jenom v Tyrolsku se zpod „věčného" ledu vynořilo šest mrtvých těl, mezi nimi byli i zesnulí turisté nebo horolezci. Ukázalo se však, že šesté tělo patří Ötzimu, který zahynul před 5300 lety během neolitického období známého jako nová doba kamenná. Jde o nejstarší zachovalou mumii na světě – dokonce ještě starší než mumie egyptských faraónů. Díky jejímu objevu se otevřely nové dveře do minulosti. Ötzi je vědeckou senzací a nejstarším známým kriminálním případem dějin. Případem, který ještě nebyl vyřešen. (TV Prima)

(více)

Recenze (7)

gumli 

všechny recenze uživatele

Ötzi-to je legendárny"Iceman",ktorého mŕtve telo vydali tirolské Alpy až po viac ako 5 300 rokoch.To je naozaj veľmi zaujímavý dokument,aj keď veľa toho čo bolo o ňom povedané sú asi len dohady,ale niektoré záhady o tomto mužovi z doby kamennej sú aj dokázané.Vedci v Ötziho DNA narazili na dôkazy chorôb, ktoré by sme dnes zaradili medzi civilizačné, či už sa to týka alergie na mliečny cukor, alebo problémov s krvným obehom.. Vedci zistili, že Ötzi mal hnedé oči aj vlasy. Ďalšie analýzy u neho odhalili celý rad chorôb. Vedci taktiež zistili, že Ötzi bol príbuznejší súčasným obyvateľom Korziky a Sardínie než ľuďom z Álp, kde jeho múmiu našli.Asi jeden z najlepších dokumentov čo som videl . ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Nejednou jsem začal kroutit nevěřícně hlavou, když jsem viděl, jak Otzi-ho ti barbaři vykopávali z ledu. Nejlépe zachovalá mumie o které se odborníci domnívali, že pouze 500let stará. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Dokumenty „Pitva muže z ledovce“ a „Ötzi: Archeologický detektivní příběh“ musím hodnotit dohromady a mít tak pro ně pouze jedno společné slovní hodnocení. Proč? Protože oba dokumenty vznikly ve stejném roce, tudíž není ani příliš překvapivé, že se podobají sobě navzájem jako vejce vejci. Rozdíl je snad v několika málo detailech a vizuálním zpracování video-kulisy, avšak to je tak vše. To však neznamená, že by dokumenty byly špatné! Vůbec ne. Jsou zajímavé, poutavé a člověk s napětím pozoruje cosi, co by se snad dalo nazvat „historicky-vědnou detektivkou“. Trošku mi to připomíná „Legendu o Ostojovi“ od Zdeňka Smetánky, ale to jsem odbočil. Každopádně za mě spokojenost. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama