Reklama

Reklama

Montagne della follia, La

  • USA At the Mountains of Madness (neoficiální název)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný / Horor
Itálie, 2011, 34 min

Předloha:

H.P. Lovecraft (kniha)

Obsahy(1)

Vědecká expedice Miskantonické univerzity míří do dosud neprobádaných ledových končin Antarktidy, aby zde získala v horských pásmech hlubinné vzorky prastarých hornin. Část skupiny se odpojí a vydá se prozkoumat oblast, kam lidská noha dosud nevkročila. Zde narazí nejen na obrovské sopečné pohoří, svojí výškou dalece přesahující Himaláje, ale i na něco ještě nečekanějšího... (Pan.Antonin)

(více)

Recenze (6)

swamp 

všechny recenze uživatele

Lovecrafta moc neznám, ale tenhle půlhodinový pokus o adaptaci jeho povídky mi přišel hodně slabý. Příšerná kombinace několika typů animací je navíc neskutečně otravná. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ono zfilmovat něco podle Lovecraftovy předlohy je strašně obtížné a jen málokomu se to povedlo tak, aby si získal uznání nejen diváků, ale především čtenářů. Tento kousek sice nepředstavuje nic světoborného, ale v rámci možností se zde podařilo vytvořit vcelku stravitelnou animaci, která nebyla vůbec nejhorší a dá se to určitě přežít ve zdraví. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa nikdy nedostala k slovu filmová verzia ( práve tá od Camerona a del Tora ), pretože toto pôsobí skôr ako dehonestovanie predlohy, než niečo, čo jej chcelo dať svojskú poetiku. ()

Mythago 

všechny recenze uživatele

Musím se pochlubit, že od Lovecrafta mám přečtené skoro všechno, přesto (to už není chlubení) mě tahle povídka nějak minula. Tak jsem si řekl, když už jsem na to z nějakého mně blíže neznámého důvodu narazil, že se podívám a zabiju tu půlhodinku, při které bych stejně jenom blbě čuměl a myslel si, že zase dělám něco pro záchranu světa. Pustím, fajn, divná a poněkud odpuzující animace, ale to přežije (ano, tím myslím sebe). Čumím na to, první (SPOILER a taky poslední KONEC SPOILERU) mrtvola s xichtem jak já po dvou brkách. Všude místo krve (kata)rze, ale co už, přežije. A pak to přijde!!!!!!!!!!!!! Již v Necronomiconu šíleným Arabem Abdulem Alhazredem popisované bytosti, obývající naši planetu ještě dávno před lidmi (a vytvořivší vše živé - pak že to je díky bohu, křesťané by měli číst Lovecrafta) a...oni vypadají jako několikráte strávení a vyblití loutkoví kašpárci, no nádhera. To už jsem měl pocit jako popelář brodící se hovnama - na začátku si myslí, že to nebude tak špatný, pak doufá, že časem se to zlepší a ve třetí fázi začne věřit v boha (což měnepotkalo). Pak už to šlo všechno ráz naráz, pátý přes devátý, s řiti do řiti, až k apokalypse. Doopravdy to někdy připomínalo 2012 a stejně to i páchlo (odpuzovalo vše kolem). Italové by měli zůstat jen při Death Metalu a béčkových hororech a nesrat se do animáků, při kterých ještě dokážou sprznit i Lovecrafta. A ještě abyste se o tom něco dozvěděli, milí čtenáři - nemělo to atmosféru, zasmál jsem se víc než u většiny infantilních amerických "komedií", dobře zastane roli ukolébavky anebo kdyžbyste chtěli běhat do kolečka po svém pokoji ve skotském národním kroji a při tom vyřvávat italské folklórní hity, můžete si tohle k tomu pustit. Amen. ()

Palisander 

všechny recenze uživatele

Sled ilustrácií podfarbený čítaním textu Lovecraftovej poviedky. Animácie je poskromne. Forma ničím výnimočná. Atmosféra žiadna. Nepresvedčivé. ()

Pan.Antonin 

všechny recenze uživatele

V horách šílenství je jedno z autorových nejslavnějších děl a taky jedno z nejpropracovanějších. Klade důraz zejména na popsání světa Prastarých, a právě tato pasáž asi zaujme na této italské animované adaptaci nejvíc. Samotná animace není nic moc, ale zase musím říct, že jsem viděl i horší. V závěru zajímavý odkaz na jiná autorova díla. ()

Reklama

Reklama