Reklama

Reklama

Josef Berg a jeho snění

(TV film)

Obsahy(1)

Josef Berg byl umělcem mnoha žánrů. Jeho tvůrčí osobnost se stala fenoménem brněnské avantgardy. Přestože si jej většina pamětníků i kulturních zasvěcenců pamatuje jako hudebního skladatele a spolutvůrce výrazné epochy brněnské hudební historie, nový dokument Anny Babjarové a Jakuba Kořínka v Bergovi nachází především manického grafomana s neobvyklým literárním rukopisem, dramatika, básníka, fejetonistu, performera a především notorického potížistu. Osou dokumentu je jeho podivuhodná skladba s názvem Snění, jejíž nastudování sledujeme od začátku až do konce. I když byl Berg autorem velkého množství skladeb, těch vyzrálých nebylo mnoho. A přesto je stále čtyřicet let po své smrti přítomen v brněnském kulturním životě. Nejvíce se otiskl jeho charakteristický rukopis do jevištních děl, zejména komorních oper, které provokovaly, bavily a dokonce anticipovaly vývoj kultury v následujících dekádách. V průběhu měsíce března 2012, v době jeho osmdesátého pátého výročí jeho narození, považujeme za nutné provést pokus o portrét Bergovy osobnosti v její celé šíři. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Jak ta jedle býti vedle, běda snít se musí! Až má z toho jeden hnedle krupon z kůže husí... %-o . . . Jampadadamtadapadadam, dadapatatramtadam... A co z toho všeho vyplývá? Není nutno prsit se, když stačí dobře splývat... A po avantgardistech neplivat! . . . Více o Mistrovi tuto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Josef_Berg . . . K posnívání k nahlédnutí zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10317639317-josef-berg-a-jeho-sneni/31129535018/ - - - P.S. Zdarec Strakošů... :o] - - - - - (Poprvé nahlédnuto k oslechu 22.3.2012, hodnocení 11., komentář zde s brebergami na zádech jako vyzrálý první - 22.3.2012) ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Film je založen a postaven na stejnojménné knize Jaroslava Šťastného a střídá lepší okamžiky s horšími v poměrně stejných intervalech. Bergova skladba "Snění" a jeho tři menší opery patří stejně jako některá Janáčkova díla, o které se Berg také velmi zajímal, do evropského hudebního kontextu druhé poloviny dvacátého století. Přestože je na youtube uvedena celá skladba, nejsou k ní uvedena žádná data, vcelku však působí ovšem mnohem lépe než její segmentace ve filmu. V roce 1968 natočil Jean-Luc Godard genesi výborné písnčky Rolling Stones "Sympathy for the Devil", škoda, že se nepustil následně i do Berga. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem se takhle u dokumentu nezasmál. Korunu všemu dává doprovodná Bergova hudba a zmatené obličeje hudebníků, které ji mají zahrát. Je ale fakt, že na sledování musí být člověk dobře naladěn. ""Bojite li se přijit sama vezmete kamaradku,ale je to zbytecne dum je naplnen rodici."" ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama