Reklama

Reklama

Polská bitva o Británii

  • Velká Británie Polish Battle of Britain, The
Velká Británie, 2009

Obsahy(1)

Tento trýznivý dokument zavede diváky na emotivní cestu plnou faktů, která odhalí příběh o polských pilotech bojujících během druhé světové války ve 303. letce. Pořad živě líčí, jak tito piloti zocelení bojem dorazili do Británie, kde s nimi jejich britské protějšky jednaly jako s podřadnými; jak museli strpět ponížení a naučit se létat a bojovat „po britsku“; jak usilovali o přijetí, o právo na vlastní letku a jak nakonec k údivu svých britských velitelů dosáhli ohromných úspěchů. V neposlední řadě film dokumentuje, jak je Britové zradili, když na konci války uzavřeli tajnou dohodu s Ruskem a dovolili mu získat nadvládu nad Polskem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pro Polskou bitvu o Británii platí totéž, co pro většinu podobných dokumentů - pokud se dané tématice člověk věnuje, nic ho nepřekvapí, ale jako úvod do této části historie poslouží dobře. A mě, byť do toho trošku vidím, dokument bavil. Už proto, že osudy polských letců tolik připomínají osudy těch našich a také proto, že u 303. létalo české eso Josef František. Bavily mě výpovědi pamětníku, bavily hrané záběry a na konci jsem prskal jak nad nedůvěrou velitelů RAF, tak chováním komunistů, či "vděkem" Anglie. Důstojný klobouček nejen polským, ale všem exilovým pilotům, kteří do Bitvy o Británii zasáhli. 90% ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Dokument, těžící z nezvykle kvalitního výběru archivních (nejen letových) i nově natočených záběrů a z výpravy hraných pasáží, jejichž scénáristická, režijní ani herecká stránka ovšem výsledku příliš neslouží. Přes dlouhodobý zájem o téma mě už tenhle druh afektu nebaví. (btw. terminologicky zavedené je 303. "peruť ") 49 min ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a málo známé informace, zajímavé a skutečně hodně zachovalé a kvalitní historické záznamy a záběry, ale celé to působí jak sestřih z minimálně dvou dílů. Nejprve se začne dlouho o tom, jak dlouho trval výcvik, pak se začalo bojovat a Poláci ukazovali své umění a pak najednou hrc prc, pár drobných minipředstavovaček, konec války a konec dokumentu. Jak kdyby autoři ke konci zjistili, že už nemají čas nebo peníze a tak ten konec značně urychlili. Škoda, protože to celý dokument spláchne do zapomnění. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama