Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento Erdemův první hraný film je dílem nadšeného mladého režiséra, zjevně okouzleného uměleckými možnostmi kinematografie: snímek je naivní, surreálný, poetický a černobílý. Z extrémně malého rozpočtu dokázal vytěžit maximum. Hlavní hrdinka, osiřelá jedenáctiletá Yekta, bydlí na panství u Bosporu. Její postarší teta se spokojuje s tím, že žije minulostí. Další teta ji chce přimět, aby se vymanila z těchto zatuchlých starých snů a stala se skvělou představitelkou „moderní republikánské ženy“, jako je ona sama. Dívčin dědeček, kterému se nikdy nepodařilo dokončit dům, v němž bydlí, leží nemocen v záhadném pokoji. Každou noc vídá Yekta svou mrtvou matku plout kolem na loďce. A podivný strážce, hlídající opuštěný kostel, říká: „Sny jsou jen sny.“ Ačkoli se film Měsíc! točí kolem staré istanbulské rodinné pověsti a byl natočen v době, kdy turecká kinematografie skomírala, vykazuje zřetelný vliv evropské avantgardy a rychle se stal kultovní záležitostí. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Film A Ay je v úplnosti na youtube s anglickými titulky a možností jejich automatického překladu do češtiny. (Bohužel poslední monolog v italštině přeložen není. Přitom film má překvapivý konec). ()

Reklama

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Na Erdemově černobílém debutu se znatelně podepsal francouzský kulturní vliv a tak se tento poměrně avantgardní snímek, jenž někteří diváci připodobňují k dílům Françoise Truffauta, vcelku vymyká zvyklostem turecké kinematografie a mírně vyčnívá i z filmografie samotného režiséra (byť se tam již objevují charakteristické prvky jeho stylu). Do kvalit režisérových pozdějších děl však leccos chybí (či naopak přebývá, mluvíme-li o nadbytečných stylistických kudrlinkách). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama