Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(29)

Obsahy(1)

Dokumentární cyklus o památkách na českém území, které jsou zařazeny do seznamu kulturního dědictví UNESCO. Divákům se tak nabízí možnost seznámení nejen s jedinečnými památkami, ale i historií jejich vzniku a přesahem do míst a krajů, kde se nacházejí. Všechny tyto památky se vyznačují výjimečně cennou architektonickou, uměleckou i urbanistickou hodnotou. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele carl.oesch k tomuto seriálu (3)

Národní klenoty (2012) 

Kromě všeho toho dobrého, co cyklus (obě řady) přináší bych rád připomněl i původní hudbu. Ta muzika k tomu báječně sedí (dobře vybrané jsou i ostatní hudební podkresy především z klasické hudby) a ocenit musím i Miroslava Táborského, jednoho z njelpších průvodců podobného typu dokukementů u nás. Na rozdíl od M. Ebena je ta jeho kultivovanost přirozená. ()

Litomyšl - krvavý román (2012) (S01E09) 

Nikdy jsem nepochopil, co je na Litomyšli tak vyjímečného a jak se mohla ocitnout v oné společnosti česlých památek UNESCO. U těch ostatních je to víceméně jasné a akceptovatelné, co se týká Litomyšle, nejde mi to do hlavy. Vlastní město se nijak moc neliší od Svitav a podstatně menší Polička je mnohem malebnější a zajímavější třeba těmi zachovalými hradbami. A zámky? Co třeba blízká Moravská Třebová, Opočno nebo daleko zajímavější část zámku v Jindřichově Hradce. Zámek v Buchlovicích je jedním z nejnádhernějších berokních staveb tohoto druhu v České republice. A města? Co například Znojmo se svým podzemím? Nebo Mikulov? Prachatice, Loket nebo Slavonice...o Jindřichově Hradci nebo Třeboni radši ani nemluvě. Aby sme aj my Východočesi mali svoju pamiatku UNESCO? Ty památky si nikdo z ciziny nevybírá, nominuje je země, která o jejich zapsání usiluje. Třeba se jednou dozvíme, co bylo za zapsáním tuctového (hlavně mohutného) zámku s ničím zajímavým nebo významným mětečkem. Narodil se tady Bedřich Smetana. Ale taky český Goebbels Zdeněk Nejedlý. A má zde dodnes sochu...možná by mu tam místní radní měli chodit při zahájení místních smetanovských slavností položit věnec, byl to přece takový smetanolog. ()

Ještěd - Portál nebes (2017) (S02E02) 

Jestli by mělo být něco z Česka zapsáno mezi památky UNESCO, tak to je v prvé řadě tato stavba. Fascinující je jak spojení přírody s i dnes hypermoderní architekturou, tak celkové detailní řešení včetně uměleckých děl i designových fajnovostí v interiru. A za mimořádnou zhovadilost pokládám, že do budovy Veletržního paláce se sypou peníze bez rozmyslu (i náplň je obskurní - Národní galerie s díly takových velikánů jako je Franta Ringo Čech nebo Milan Knížák) a na opravu a údržby "Ještědu" nejsou peníze...a možná nejzajímavější je, že zatímco většina velkých měst v České republice má své dominanty značně letité, u Liberce, města které rozhodně není nijak mladé (myšleno historicky) to je stavba z přelomu šedesátých a sedmdesátých let. A nechám-li stranou vysloveně nová města typu Dubaje, je to věc docela unikátní i v celosvětovém měřítku. ()

Reklama

Reklama