Reklama

Reklama

Všichni tví mrtví

  • Kolumbie Todos tus muertos (více)

Obsahy(1)

Kolumbijský režisér Carlos Moreno natočil po velmi oceňovaném debutu Pes jí psa satirický film, jehož poselství lze aplikovat do jakékoli jiné země. Téma střetu normálního člověka s politickými zájmy a následné bezmoci bychom bez problémů nalezli i u nás. Vesnický prosťáček Santoro objeví v kukuřičném poli hromadu mrtvých těl. Přestože na nález upozorní místní instituce, roztáčí se kolotoč absurdit. Místní starosta se zalekne, že jej událost pošpiní v nadcházejících volbách, a tak hledá nejsnazší způsob, jak se těl nenápadně zbavit. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Téměř nic se ve filmu neděje, sleduje děj během pár hodin jednoho dne, přesto jsem se nenudila - najednou byl konec a ani jsem nevěděla jak. Určitě stojí za shlédnutí a zaslouží o něco víc než tři hvězdičky, jen se určitě nezařadil mezi filmy, které bych si mohla pouštět pořád dokola. I když jedno zopakování by neškodilo, kolumbijský humor je totiž dost zvláštní a zanechal ve mně trochu (příjemně) rozpačitý pocit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který mě dokázal šokovat jednou, pro film, zásadní scénou a na té scéně se pak vezl celý zbytek filmu. Nicméné bylo zajímavé vidět názory obyvatel Kolumbie na dění v jejich zemi. Upřímně jim to vůbec nezávidím a o to víc si vážím země, ve které žiji. Češi totiž neumí nic jinýho, než kritizovat to, v čem žijí. Ať se podívají na tenhle film a uvědomí si, že jinde ve světě jsou úplně jiné životní hodnoty, které našinec ani nedokáže pořádně pochopit. Solidní drama, ale pro mě až moc šokující a těžké na strávení. Každopádně dobré v rámci vypovídající hodnoty. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Drsná politická alegorie, v niž se masakr mění na frašku a mrtví na antický chorus, který přizvukuje absurdnímu počínání aktérů. Moreno jistě odkazuje především na rozvrácenou kolumbijskou společnost, ale popravdě - díky jisté divadelní nadsázce a odpoutaným symbolům jsou Mrtví univerzálním obrazem impotentních autorit, korupce, rozkladu, pasivity a bezmoci. Je příjemné vidět film, který se do ničeho nemusí nutit a naléhavosti dosahuje velmi úspornou formou. Výsledek rozesměje ironií, ale nikdy nesklouzne k samoúčelnému cynismu a prvoplánovému plivání, zůstává tak u příjemného napětí mezi "civilním dramatem" a podobenstvím o (bez)moci. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama