Reklama

Reklama

Prorok

(festivalový název)
  • USA Kahlil Gibran's The Prophet
Trailer 1

Obsahy(1)

Snímek je inspirovaný klasickou knihou libanonského spisovatele a filozofa Chalíla Džibrána Prorok, která byla přeložena do čtyřiceti jazyků. Příběhem prochází dívka Almitra, která se střetne s hlavním hrdinou – prorokem Mustafou. Ten byl několik let vězněný a nyní má být převezen do své země, ale právě setkání s divokou Almitrou a její matkou Kamilou cestu k transportu trochu zamotá. Mustafa přitom využívá určité situace, aby při nich poukázal na své myšlenky. Prorokova moudrost se vždy projeví prostřednictvím básně v odlišně ztvárněném časoprostoru. V metaforických náznacích nebo realistických výjevech, podle různého uchopení rozvíjené myšlenky. Témata jako láska, zločin a trest, přátelství nebo smrt si rozebraly různé osobnosti animovaného světa a film tak představuje zajímavý kaleidoskop stylů současných animátorů. (Anifilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (13)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že mám k duchovnu blízko tak, asi jako Blízký východ ke klidu a míru, tak jsem si vědom, že Prorok není tak úplně dílo pro mě a všechno to divné jakoby zbožné kázaní o životě, lidské duši, lásce, smrti a dalších věcech mě celkem spolehlivě míjelo. Po stránce animace je to ale moc hezké a zahrnout do onoho filozofování různě styly 2D animace byl rozhodně dobrý nápad. Ústřední příběh, byť s velmi očekávaným, ale přesto dojemným vyústěním, táhne Liam Neeson, jehož až neuvěřitelně hypnotický hlas dodává jeho postavě přesně to nutné charisma, které pro tento typ postavy - poety, mentora... nebo proroka, chcete-li - je pro správný efekt skutečně potřeba. ()

katakomb 

všechny recenze uživatele

Po hudební stránce opravdu povedená práce, prolínání různých grafických a výtvarných stylů bylo příjemným osvěžením. Chápu, že aby zfilmování knihy Prorok dávalo smysl (tím spíš v kresleném/animovaném pojetí), tak bylo nutné vystavět nějaký banální příběh, aby nedošlo jen na odříkávání příběhů bez výraznějšího dějového posunu, jako je tomu v knize. Nejzajímavější a společensky nejatraktivnější a nejžádanější myšlenky na různá témata (hlavně láska, práce a duševní bohatství a kvality) se povedlo dobře přenést a výtvarně poutavě doplnit. Jako pohádka s poučením a dobrým výchovným potenciálem je to určitě výborný materiál - pro děti i pro dospělé. ()

Reklama

mullerad 

všechny recenze uživatele

Nečítal som knihu, ale sfilmovanú verziu som si prozrel v krátkom čase hneď 2-krát. Úžasný zážitok so silným "dojazdom". Hlas Liama Neesona je skoro hypnotický, až doteraz som si to nikdy nevšimol. Graficky je to multištýlové, viac autorov tam necháva svoj vlastný odkaz. Výsledok je hodina a štvrť môjho života, kedy som nedokázal nič, len sledovať príbeh, podotýkam, 2-krát (zatiaľ :-) ). Vrelo odporúčam. ()

Jeoffrey 

všechny recenze uživatele

Po stránce hudby dle mého velmi povedené. Po stránce animace velmi zajímavé a nápad s prolínáním různých stylů v jednotlivých příbězích působí rozhodně svěže a originálně. Po stránce obsahové? No řekněme, že záleží na tom jestli rádi přemýšlíte a jak moc vám budou Mustafovi názory blízké. Já skončil někde uprostřed cesty. 7,4/10 ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Film pro ty lidi, kterým se líbila knížka Alchymista od Paola Coe..Coelhoo? Coelhoa? Hergot, jak se to skloňuje? ... No, zpět k filmu - základ je v docela klasické "evropské" animaci, která na pozadí kreseb rozpohybovává počítačem animované postavy, ale naštěstí to moc nemlátí do očí a pravidelně se naskytne příležitost, kdy titulní Prorok pronáší své myšlenky a to doplňují záběry, kde každou sekvenci animoval jiný animátor a to mnohdy animátor velmi významný, jako třeba BIll Plympton, nebo na oscara nominovaný Tomm Moore a každý z tvůrců se samozřejmě své stopáže zhostil ve svém vlastním výtvarném stylu. Některé takovéto pasáže jsou skvělé, některé méně, nicméně tvoří jen malou část děje, který je jinak velmi jednoduchý a na celovečerní stačí jen s vypětím vších sil. Nicméně je to povedená jednohubka, která je nadprůměrným filmem. Chapadla tam sice nejsou žádná, ale je tam alespoň racek. A pak víc racků, což má asi symbolizovat věci, kdo ví. ()

Galerie (46)

Reklama

Reklama