Reklama

Reklama

Kdyby ty dechovky v Rumunsku nebyly...

(TV film)
  • Francie Brassy Bands, the
Francie / Rumunsko, 2010, 52 min

Obsahy(1)

Pod termínem "rumunská dechovka" si dnes asi většina lidí vybaví slavnou Fanfare Ciociarlia - fantasticky rychlou romskou kapelu. Nebylo tomu ale vždycky tak. Dechovky totiž měly obrovskou tradici v ceauseskově éře. Každý průmyslový závod měl svou závodní kapelu, její členové požívali nejrůznějších pracovních výhod a byli chloubou podniku. V současné době je působení většiny romských dechovek omezeno na svatby a pohřby. A navíc je začíná zrazovat jejich vlastní krev - dnes už místo babičky neuvidíte bubnovat její vnučku, protože ta si raději zahraje na klávesy současné hity populární hudby... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem podle názvu, že se bude jednat o hudební dokument - balkánskou dechovku mám rád. Nicméně se spíše jednalo o svéráz rumunské vesnice. Ale i tak to byl docela poutavý pořad. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

S dechovkou je to zvláštní. Většinou jde o oblíbený žánr všude možně, jen ne v tuzemsku. Možná, že ji mladé publikum považuje za vesnický panárodní kýč, nadto odpudivým způsobem propagovaný v médiích. A tak vznikají paradoxy, kdy se v Rakousku a Nizozemsku zakládají kapely s názvem "-anka" hrající českou hudbu a mladí Češi chodí v houfu na balkánskou dechovku, která sama nemá doma na růžích ustláno. (794., 18. III. 2013) ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Nejlepší dechovka se hraje na Balkáně, hlavně v Makedonii, Srbsku a Rumunsku. Dokument představuje zajímavý pohled na podhoubí žánru v posledně jmenované zemi, jehož špičky jako např. Taraf de Haïdouks nabo Fanfare Ciocărlia dosáhly celosvětové proslulosti. -------- V titulcích filmu uvedeno: režie Cornel Gheorghita; rok výroby 2007. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama