Reklama

Reklama

Projekt Azorian: vyzdvižení ponorky K-129

(TV film)
  • USA Azorian: The Raising of the K-129
USA, 2009, 2x52 min

Střih:

Gerd D. Berner

Obsahy(1)

11. března 1968 došlo k havárii sovětské dieselelektrické ponorky K-129 vybavené jadernými hlavicemi. Sověti nedokázali polohu vraku přesně určit. Americká strana však zaznamenala průvodní výbuchy katastrofy a po několika týdnech pátrání lokalizovala i místo tragédie. Odehrála se napůl cesty mezi Kamčatkou, odkud ponorka vyrazila, a Havajskými ostrovy, kde měla hlídkovat. Vrak ležel v hloubce 4 700 metrů. Zanedlouho byl zahájen utajovaný a technicky neobyčejně náročný program, který zorganizovala a řídila CIA. Jeho vyvrcholením bylo vyzdvižení několika částí ponorky K-129 v srpnu 1974. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

packa 

všechny recenze uživatele

Kdyby dokument neobsahoval tolik mluvících hlav (největší to nešvar většiny amerických dokumentů), dal bych možná i pátou. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Vynikající! Čest tvůrcům, protože tohle byla ukázka toho, jak by měl dokument vypadat. Parádní vtažení do příběhu, dobové záběry, animace a vyjádření zúčastněných lidí. Navíc konec dokumentu nebyl takový, jak by se očekávalo od nynějšího populistického dokumentu. Skončili přesně tam, kde skončil příběh.. a sice "smrtí" a reinkarnací geniální lodi, která měla celé vylovení ponorky na svědomí. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Ďalšia ukážka ruskej neschopnosti a apatie voči vlastným ľuďom. A na druhej strane americkej šikovnosti. Celkovo pekný dokument pre fanúšikov ponoriek a podvodných bádaní. 8/10. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Jistě zajímavý dokument, snad jen zbytečně protahovaná stopáž...16 milionu dolarů, za to by měli ponorku vlastní :-) ()

otík 

všechny recenze uživatele

Podařený dokument o unikátní akci, která sice nedopadla tak, jak měla, přesto byla úspěšná. Podařený mix dobových záběrů, počítačových animací a rozhovorů. Také kladně hodnotím, že všechny načaté linie byly dotaženy do konce - jak osud projektu, tak ponorky, tak i některých dalších okolností. Hudba: Al Lethbridge ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama