Reklama

Reklama

Jump!

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Legendy o dlouhých a odvážných přeskocích ve skalách byly důvodem, proč se američtí režiséři dvakrát vydali do Čech. Tento specifický způsob dobývání vrcholů pískovcových jehel, jenž se patrně zrodil před více než sto lety v Sasku, je dnes rozšířený převážně v Čechách (Český ráj, Adršpach, Labské pískovce). S touto horolezeckou disciplínou se potká mnoho horolezců na pískovcových skalách, těmi nejobtížnějšími a nejkrkolomnějšími přeskoky, ohodnocenými čtvrtým a pátým stupněm obtížnosti klasifikace přeskoků, se však zabývá jen hrstka odvážných. (Stupnice zohledňuje délku a sklon skoku i kvalitu odrazu a dopadu: 1. lehký, 2. středně těžký, 3. těžký, 4. velmi těžký, 5. krajně obtížný až akrobatický výkon.)
Je to způsob, jak se snadno dostat na vrchol, nebo si vážně ublížit. Dokumentem provází Vladimír "Chroust" Procházka ml., účinkují a o svém životě i skákání vypráví horolezci Petr Prachtel a Zorka Prachtelová a Milan „Kyslík“ Zdvořilý, na historickém snímku uvidíte nepovedený pád Petra "Mocana" Mocka. Film pravděpodobně motivoval také mezinárodní skupinu elitních lezců, která okusila pískovcové lezení i přeskoky v mladším filmu The Sharp End. (zelenymuzik)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Větší blbost jsem nezažil už hódně dlouhou dobu, a to musím každej den žít sám se sebou. Skákat po skalách je jedna věc, ale říkat tomu sport a mluvit o tom jak o olympjský disciplíně, to mi přijde zajímavý a chytrý asi jako hrát vodní pólo ve vypuštěným bazénu. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Američtí režiséři filmu John Catto a Allen Hill se objevili v ČR na premiéře filmu na 18. MHFF v Teplicích nad Metují v roce 2001 a na 1. ročníku FHF na Hrubé Skále v roce 2015. (zelenymuzik)

Reklama

Reklama