Reklama

Reklama

Krok sun krok

(festivalový název)
  • Chorvatsko Korak po korak
všechny plakáty

Obsahy(1)

Ihned poté, co přišla válka do Osijeku, ztrácí Vjera Kralj všechny životní jistoty. Její manžel Toma utíká před válkou do Záhřebu, syn Krsto se přidává k domobraně a je nasazen na frontě v přední linii. Vjera odmítá opustit svůj dům, přestože  je poškozen ostřelováním města a fronta se k němu přibližuje. Když vojáci zajmou německy mluvícího muže, nabídne jim Vjera, své tlumočnické služby. Snaží se tak vydělat peníze na neprůstřelnou vestu pro svého syna. Charakter člověka se naplno projeví v krizové situaci, a to je přesně případ Vjery, která nehodlá utéct před nebezpečím a nechat dům napospas nepříteli. Přestože syn odmítá její pomoc, dělá vše pro to, aby jej ochránila. Stejně tak se snaží nezištně pomoci vyslýchanému. I když ho nezná, nehodlá dopustit, aby se mu děla křivda.
Film se odehrává na podzim a v zimě roku 1991, tedy v době, kdy ve Slavonii probíhaly největší boje. (dzira)

(více)

Recenze (1)

lepo 

všechny recenze uživatele

Pre mňa neskutočne drsne podaný film, zrejme musel ešte veľa reality z vojnového Balkánu ukryť. Celý film má v sebe priveľa smútku a tragédie v jednom , takže neodporúčam na nedeľnú alone depresiu. Akokoľvek, pre mňa film končí akýmsi happy-endom, a to hlavne v podobe záverečnej piesne, ktorá symbolicky a s iróniou, korešponduje s celým ľudským zverstvom počas filmu a vyzýva na zajtrajší sen. Určite dávam 5 stars ()

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně s Němcem, který hledá S/M povyražení, se mluví o "Vukovaru". Německy však jméno města vysloví jako "fukofar", přičemý fukati je výraz pro souložení, jde tedy o jazykový vtip. (awful)

Reklama

Reklama