Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nekompromisní rebel a milovník muziky Terri Hooley se v Belfastu v sedmdesátých letech, tedy v době, kdy zde zuřil krvavý konflikt, kvůli kterému bylo město zcela zdecimováno a umrtveno, a kdy se všichni jeho přátelé „chopili“ zbraní, rozhodl otevřít obchod s gramodeskami na bombami nejohrožovanější ulici v Evropě a pojmenoval ho Good Vibrations. Spolu s mladými muzikanty a různorodými hudebními skupinami se vydal na misi za navrácení jiskry a života do svého města. Svižným tempem vyprávěný příběh o zakladateli belfastské punkové scény Terrim Hooleym je chytře vystavěný snímek, který s lehkostí kombinuje archivní dobový materiál s fikcí. Nechybí v něm humor a skvělá hudba. Vypráví příběh snílka, který se rozhodl jít za svým snem, přestože zisk ani úspěch neměl zaručen. Herec Richard Dormer ztvárnil postavu Terriho Hooleyho jako člověka s vnitřní silou a charizmatem, který dokáže nadchnout a zaujmout pro svá konání. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (43)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to nebavilo. Jeden podivín blábolající o hvězdných kapelách, bez humoru a něčeho, co by mě dokázalo vtáhnout do děje. Ale po „seznamovacím“ koncertě mě to chytlo, konečně jsem začal Terrimu a pak i jeho „dětem“ fandit. To nadšení ohledně vedení obchodu, nově objeveného stylu a později prosazování „svých koní“ s ním prostě začnete sdílet, i kdybyste nechtěli. Tedy…uznávám, že pokud není prezentovaná hudba vaším šálkem kávy, možná z vás to nadšení brzy opadne, pakliže k vám vůbec dorazí. Škoda, že je snímek pouze dramatem (trestuhodné nevyužití Dylana!), ale beru to, když teda jde o ten životopisný film… Na druhou stranu jsou Good Vibrations zajímavou časovou sondou do nelehké doby na neklidném místě (ale přece jenom mi to nedá…v tehdejším Belfastu jako neměli záchranky?!). Celkově bych to viděl vzhledem k nějakým těm muškám na slabší 4*, každopádně těm, kteří proti punku nic nemají, ho myslím můžu doporučit. „Vítězství není vždycky to, co si ostatní představují.“ ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Životní optimista si založil krámek s vinyly - v Belfastu, na hlavní třídě (tzv. Bomb Alley), aby demonstroval pospolitost starých časů a aby se nepoddal okolnímu běsu. Něco se však hnulo až po jeho seznámení s punkem, kdy začal i vydávat singly místním kapelám. Veselou pozitivitu rockové pařby tak jen občas protrhla nestálost situace "venku", ze které se opravdu chtělo brečet. Ovšem celkově zůstávala tato realita vzdálená a sám původní sympaťák se měnil v egoistického, nezodpovědného snílka, jehož přehmaty snímek blahosklonně ponechal nedořečené. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDYŽ SE ŘEKNE PUNK, NEW YORK MÁ ÚČESY, LONDÝN MÁ KALHOTY, ALE BELFAST MÁ DŮVOD! GOOD VIBRATIONS NENÍ OBCHOD S DESKAMA. NENÍ TO ZNAČKA. JE TO ŽIVOTNÍ STYL! …“ /// Úvodní složitost Belfastu let sedmdesátých – svižný vyprávění, ale přeci jen čekám, co že jako z toho vyleze. S prvníma pořádnejma skřípajícíma riffama je mi všechno jasný – životopis pro fandy punku a Irska. Biografie kmotra Belfastskýho punku by klidně mohla mít podtitul – PUNKEM PROTI VÁLCE! A jak tak koukám kolem sebe – děcek, co to maj u prdele a kteří pochopili, vo čem to všechno je, je na CSFD ještě dost! PUNK NOT DEAD! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnejch příběhů. 2.) S-S R-U-C! 3.) Vobčas něco poslechnu. Třeba soundtrack. 4.) Thx za titule ,,old.meg“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velká punková pohádka. Velmi sympatický filmový monument, ovšem mnohem více než životopisný film je to očividně umně vyrobený mýtus. Taková Velká punková revoluce. Nelze však ani přehlédnout ten tíživý background, pozadí politické situace v Belfastu. Tvůrci zajímavě kladou důraz na komunitní budování a využívání síly hudby v prostředí strachu a všudypřítomného násilí. Velmi solitérní pohled na Irsko oné doby. Formálně originální filmová koláž hraných scén prokládaná archivními záběry. A samozřejmě ta skvělá hudba. Belfastský ,,Godfather of punk" a jeho znovuobjevený příběh... ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Poctivá biografie (řádně zdramatizovaná) nejen jednoho života jedné legendy, ale i celé jedné éry. "Když přijde punk, New York má číra, Londýn nohavice, ale Belfast...má DŮVOD! Good Vibrations není obchod s deskami. Není to label. Je to způsob života." Dormer je ve své roli usazený vynikajícím způsobem, celý film má nádech nostalgie a fajn pocitů, a ještě se celkem dobře poslouchá. (Taky jsem si zavzpomínal na své začátky coby součásti "hudebního" tělesa.) ()

Galerie (8)

Zajímavosti (2)

  • Na konci filmu, kdy se snaží publikum dostat do Ulster Hall, má jeden z pankáčů na límečku nášivku kapely the Casualties. Ta ovšem v této době ještě neexistovala. (Mol)
  • Tehdejší český prezident Václav Klaus na úvodním večírku na festivalu v Karlových Varech film komentoval kriticky. (SFalconJ)

Související novinky

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

Přehlídka UK/UH: unikátní filmy a off-program

16.11.2017

Třetí ročník UK/UH: Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti se po sekci věnované britskému post-koloniálnímu filmu letos zaměří na The Troubles (česky Nepokoje), jak se označuje severoirský… (více)

Hlavní taháky 47. MFF Karlovy Vary

Hlavní taháky 47. MFF Karlovy Vary

24.06.2012

Letošní festival v Karlových Varech je za dveřmi a ČSFD.cz vám opět připravila speciální sekci věnující se této význačné filmové události. Najdete v ní hlavně kompletní program filmů na festivalu.… (více)

Reklama

Reklama