Reklama

Reklama

Tahle země není pro gaye

  • Velká Británie The World's Worst Place to Be Gay?
Velká Británie, 2011, 52 min

Obsahy(1)

Scott Mills se vydal do Ugandy, kde možná bude zaveden trest smrti za homosexualitu. DJ gay radia zjistí jaké to je žít ve společnosti, jež pronásleduje lidi jako je on. Dokonce se setká s těmi, kteří v zemi vedou tuto nenávistnou kampaň. Gayové se stali už natolik běžnou součástí dnešního světa, že je velmi těžké si představit, že existují země, kde je homosexualita nezákonná a je dokonce považována za smrtelný hřích. V tomto dokumentárním snímku se moderátor Scott Mills (který je mimochodem gay), vydal do Ugandy. Tato země totiž nedávno navrhla zákon namířený striktně proti homosexualitě, ve kterém se požaduje, aby byl za některé homosexuální činy udělen trest smrti. V Ugandě žije kolem 33 milionů lidí a pro gaye se právě stala nejnebezpečnějším místem na zemi. Nenávistná kázání namířená proti gayům jsou tamním národním sportem. Noviny otiskují jejich jména na titulních stránkách a hromadně šíří propagandu namířenou proti gayům a lesbičkám. Homosexuálové se bojí o svůj život, a tak utíkají ze svých domovů a skrývají se v nelidských podmínkách. DJ z rádia, Scott Mills, se stal svědkem tohoto pekla a v tomto filmu dokazuje, že hlavním motorem nenávistné propagandy je církev, jejíž misionáři neúnavně šíří svou pravdu o tom, že homosexualita je ohavnost a čisté zlo. (HBO Europe)

(více)

Recenze (6)

filipes.lu 

všechny recenze uživatele

Pořekadlo "Vždycky může být hůř," nabralo úplně nový směr. Homolidi to tam opravdu lehký nemají, snad se nátlakem ostatních civilizovaných států něco časem změní. Dokument není špatný, jen mi zde chyběl větší prostor pro druhou stranu, ačkoliv mezi teplomety spadám i já. Zvláštní bylo prohlášení posledního zpovídaného politika, že o schovávačkách gayů neví a pokud jsou, tak to dělají záměrně, aby vzbudili pocit utlačování. Samozřejmě, že tomu nevěřím, ale kdyby se tomu snímek věnoval do hloubky, mohla by to být zajímavá sonda, vyvolávající konfrontaci divákova názoru. Každopádně, jak jsem si myslel, že největším peklem pro dospívající buznu je vesnice na severu Čech s pětistovkou obyvatel, tak to jsem asi přestřelil. Je fakt, že do vězení mě kvůli tomu nehodili, i když vyklánějící se babky z oken, chytající údivem a zhnusením protézy, když přijedu za rodičema by byly taky zajímavým námětem. Tak třeba příště =) ()

Reklama

MAJkLSON 

všechny recenze uživatele

Zajimavy nahled do Ugandy, kde nenavidi, zatykaji a mlati gaye. Proti gayum tam je stat, krestanstvi a tedy i vyuka ve skolach. Takze pokud jste ctyrprocentni tak do Ugandy fakt nejezdete:) ()

m4xp4yn3

všechny recenze uživatele

Standardně dobře natočený dokument. Ale. Tvůrci se nás snaží přesvědčit, že každý uganďan je homofob, který by gayům přál smrt či pravidelné bití. A že být gayem je pro zdejšího člověka fatální prokletí. Správně je tu identifikována příčina - ultra-konzervativní výklad dovezeného náboženství. Byl mi ovšem podezřelý ostrý kontrast mezi vesměs přátelským vystupováním oslovených místních a jejich prudkou nenávisti k homosexuální menšině. Jelikož je to v dnešní době jednoduché, našel jsem si na internetu kontakt na cca deset náhodně vybraných uganďanů a požádal jsem je o obecný popis vztahu k LBGT komunitě v jejich zemi. Všichni oslovení se shodli, že nějakým šedesáti procentům obyvatel je sexualita druhého člověka naprosto ukradená, někteří mají mezi gayi přátele. Zbývajících čtyřicet procent se pohybuje na škále "homosexualita se mi hnusí" po "fuj, zavřete je" (především mezi méně vzdělaným a silněji věřícím obyvatelstvem). Čili - dokument ve mně budí dojem, že autoři dostali za úkol dodat redakci šokující materiál, a podle toho byl také zpracován a sestříhán. Protože o dokument se sdělením "celá Uganda nenávidí a věší gaye" je zákonitě větší zájem než "v Ugandě je v porovnání s Evropou menší tolerance homosexuality". ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem věřit vlastním očím a uším. Opravdu neuvěřitelné. Po zhlédnutí tohoto dokumentu jsem rád, že žiju v Česku a můžu být sám sebou. Hodnocení v tomto případě je velmi subjektivní a víc než formu na dokumentu oceňuji jeho společenskou přínosnost. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama