Reklama

Reklama

Seal Team 6: Dopadení Usámy bin Ládina

(TV film)
  • Česko Kód Geronimo (více)

Akční film se soustředí na elitní tým amerického námořnictva SEAL team 6, který v roce 2011 zabil Usámu bin Ládina v jeho úkrytu v Pákistánu. Snímek sleduje členy speciální jednotky během tréninku na příští misi, jež vyvrcholí odvážnou noční razií na úkryt nebezpečného teroristy. Zpočátku neměli vojáci nejmenší tušení, že jejich cílem je nejhledanější muž světa. Když jim je nakonec odhaleno, na koho mají vlastně spadeno, potýkají se drsní muži s neskrývanými emocemi - jasně si totiž uvědomují, že mají osobně možnost eliminovat nejvíce nenáviděného nepřítele Spojených států amerických a pomstít se za teroristický útok z 11. září. (HBO Max)

(více)

Recenze (66)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Aktuálně viděna kratší, 127 minutová verze: Ta je natočena a sestříhána dokumentárním stylem. Jednotlivé postavy více rozpitvávají pozadí a svoje priority a důvody, proč dělají to či ono. Ano, je to patriotické a nechybí ani věty, jak jsou někteří hrdí na to, že jsou Američané, nechybí ani úryvky Obamových prohlášení, proslovů a tiskovek, což vzezření dokumentu jen přispívá na jakési autentičnosti. Nechybí ani množství záběrů, nasnímaných automatickými kamerami připevněnými např. na helmách, takže většina záběrů z akce je rozklepaná, neostrá, tedy akční. Neruší to, vždy se najde i nějaký ten "filmový" záběr. Na to, že jde o televizní produkci, to vypadá neodflákle a vizuálně moc dobře. Těch 126 minut celkem uteče. Popsal bych to jako dokumentárnější a méně patrioticky patetické Act of Valor ve třech hlavních lokacích - Pákistán/Afghánistán - ústředí CIA - Usámova residence. ~~~ Později ještě pro porovnání zkusím 140 minutovou verzi. Ta je pro změnu sestříhána a natočena jakoby s filmovějším dějem a ne jako dokument - tedy bez přímých rozhovorů s jednotlivými postavami a bez záznamů z proslovů a tiskovek. ~~~ Tak právě (2.1.2012) dokoukána i delší 140 minutová verze. Jde o naprosto jiné pojetí a sestřih. Nejsou zde žádné "rozhovory" s příslušníky, zapojenými do operace (ať už SEAL nebo CIA), stále to vypadá televizně, takže film do kin by z toho nebyl, ale navíc se o něco blíže dozvídáme o životě některých příslušníků, některé scény jsou přidané, další prodloužené, ale hlavní samotný útok je nezměněn a tedy v obou verzích stejný. V delší verzi je jen trochu zvláštní způsob zjištění a samotný důkaz přítomnosti 'Geronima'. Delší verze dává jako příběh a dějová linka, jak co na sebe navazovalo, větší smysl a jednotlivé scény tak na sebe navazují jinak, než ve verzi kratší a "dokumentárnější" (jsou lehce zpřeházené). Vůbec to ale nevadí, protože ve výsledku jde o dva poněkud rozdílné filmy a přitom ani jeden není špatný a ani jeden nevyznívá jako "tahle verze byla lepší, protože v téhle bylo něco špatně nebo nelogicky". Doporučuji si tedy pustit obě dvě verze, protože obě se navzájem doplňují a jedna vysvětluje blíže to, co se děje ve druhé, a naopak. Možná by bylo úplně nejlepší, kdyby byla jen jedna mnohem delší verze, zkombinovaná z těchto obou. ~~~ PS: Informace o tom, co se dělo po operaci Geronimo, které se zobrazují v průběhu závěrečných titulků na konci oné delší méně dokumentární verze, tak v oné kratší dokumentárnější verzi filmu chybí - trochu paradox :) ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Paradokumentární rekonstrukce zásahu amerického "dream teamového" komanda Seal Team Six v Abbottábádu není úplně marnou záležitostí, avšak trpí dvěma zásadními neduhy. Překvapivě nelze vyčíst nedostatek financí. Jasně, je to televizní produkce (National Geographic), leč akční scény jsou zvládnuté dobře a celkově vizuál je ucházející. Problémem je jednak značná zkratkovitost, za druhé absolutně nevěrohodné a necitlivě natočené rozhovory s "členy" týmu - ty někdy vyloženě ruší či jsou repliky tak naivní, až je to úsměvné (dramatická linka o osobních životech jednotlivých SEALů je absolutně nadbytečná = o emocích se nedá mluvit). To je určitě škoda, protože druhá - akčnější - polovina, včetně samotného zásahu, má docela spád a je zručně zrežírovaná. K obsahu je těžké se vyjadřovat, jelikož kontext je postižen velmi povrchně a jednorozměrně. Cílem akce byl satanský vůdce al-Kaidy a jen jeho smrt je spravedlivou a důstojnou odvetou za 9/11 - inu, schématičnosti a účelovém zjednodušování bylo učiněno za dost. Militarismus, patriotismus a služba, to jsou základní ingredience, proti kterým osobně v rámci příběhu problematizujícímu americkou identitu, světonázor, kulturu a dějiny nic nemám, ale pořád je třeba, aby se tlačení na pilu chopil někdo zřučnější než John Stockwell. Škoda, tvůrci se měli více soustředit buď na celý kontext, ale spíše se vykašlat na legitimitu zásahu a věnovat se více technickým věcem a 2. květnu 2011. Nicméně, ztráta času to není a hlavně: "Pro Boha a zemi, hlásím Geronimo. Geronimo E. K. I. A." Raději si však přečtěte knihu "No Easy Day" od Marka Owena (pravým jménem Matt Bissonnette - člen Seal Team Six při zásahu proti bin Ládinovi), protože se toho dozvíte nesrovratelně více. Mimochodem, samotná likvidace saúdskoarabského teroristy je zachycena zřejmě velmi nepřesně. 3/10! ()

Reklama

Trustme 

všechny recenze uživatele

Bylo otázkou času, kdy se američtí filmaříci chopí tématu eliminace nepřítele č.1. Televizní verze trvající 86min., která je více ukecaná a dokumentární je přestříhaná do akčnější (blu-ray verze) 100 minutové stopáže. Sledujeme zákulisní přípravy od fáze, kdy kancelářské krysy se ujišťují o místu pobytu bin Ládina, přes řešení o způsobu akce (bomba=nejistota, zda je prokazatelně mezi kaší mrtvol i teroristický vůdce), týdny pozorování objektu agenty, problémy s místní policií i politickými aspekty činu. Podobně jako Act of Valor je tento film určený divákům oblibující vojenské operace 21. století a jakožto film americký disponuje vlastenectvím a armádní hrdostí (na což si zřejmě někteří uživatelé ČSFD nemohou stále zvyknout). Tento film není přesnou rekonstrukcí operace dopadení bin Ládina a jde o filmovou dramatizaci. V subžánru special force movies jde o výborný film s nakouknutím pod pokličku fungování tajných služeb a následné akce úderného týmu SEAL. (Hodnocena 100 minutová verze) ()

honza7 

všechny recenze uživatele

Mno... Film určitě zajímavý, to se upřít nedá, ale až zbytečně zdlouhavé scény z USA a jejich kanceláří, zbytečně dlouhé scény z příprav, z čtvrtky válečný film, z čtvrtky rodinný a z půlky... já ani nevím.. spíš telenovela. Myslím, že se s tímto námětem dalo naložit mnohem lépe, nebo dokáže mi někdo vysvětlit smysl scény, kdy jsou na sebe dva vojáci nasraní, protože si chrápou s jednou ženskou? To, že se kurví jinde je mi líto, ale absolutně jsem postrádal význam tohoto děje, když při akci ho za to frajer ani nestřelí "omylem" do nohy, nepohodí ho na chvíli na pospas islamistům nebo se mi jinak nepomstí. Mít to kratší stopáž, udělali by asi lépe a Bin Ladena mohli dát aspoň do nějaké scény, a ne mu jen zabírat samopal, nohy a kus hábitu, stejně jako mi přijde divný, že podle zbraně agent, který ani není odborník na balistiku zjistí, že tam je, ač mi zbraně přišly obě úplně stejné. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Na to,že tento film byl jenom TV film,tak se tvůrcům celkem povedl.A to si ještě musíme říct,že tento film musel mít daleko menší rozpočet než 30 minut po půlnoci.Herci nebyli špatní,ale že by byli skvěle vybraní,to nemůžu říct.Hlavní důvod,proč jsem nakonec vůbec nepřemýšlel o čtyřech hvězdách,byl ten podprůměrný dabing.Když to porovnám s 30 minut po půlnoci,tak samozřejmě to byl horší film,ale akce byla lépe natočená a velmi se mi líbilo popsání situace po atentátu na konci filmu.Hodnocení:65% ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Scény s tajnými agentmi, ktoré sa odohrávajú v pakistanskom Peshawari, boli natočené v indickom Bombaji - časť Maharashtra. (MikaelSVK)
  • Televízny kanál National Geographic uviedol, že film Code Name: Geronimo pred odvysielaním videli experti, historici aj bývalí členovia špeciálnych jednotiek Seal. Producenti filmu však tlačili na jeho čo najskoršie uvedenie, pretože chceli, aby ho diváci videli skôr než konkurenčný snímok Zero Dark Thirty (2012). (Sufferer)
  • Producent filmu Harvey Weinstein ho nechal přepracovat, protože chtěl zdůraznit důležitost role amerického presidenta Baracka Obamy v popisovaných událostech. V televizi byl navíc vysílán 4. listopadu 2012, tedy dva dny před americkými presidentskými volbami, a to oproti film Zero Dark Thirty (2012), který se věnuje stejnému tématu, ale byl vysílán až po nich. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama