Reklama

Reklama

Muka neviňátek

  • Česko Nemučte kachňátka (neoficiální název) (více)
Trailer

Na sicilském venkově řádí šílený vrah, který spáchal sérii šokujících vražd dětí. Podezřelých je mnoho. Mezi potenciálními pachateli jsou cikán, prostitutka a kněz, ale děsivý případ je obzvláště matoucí. Když je ve vesničce na jihu Itálie brutálně zavražděno několik chlapců, pověrčiví místní na to reagují s ukvapeností a násilím. Všechny ztracené existence se okamžitě stanou podezřelými, včetně velkoměstské prostitutky Patrizie, místního blázna Guiseppeho a vyznavačky voodoo Maciary. Případ přijíždí vyšetřit policista jménem Martelli. Ten se však spíše zajímá o mladého kněze Dona Alberta, který cenzuruje místní materiály určené ke čtení ve snaze vymýtit veškerou korupci. Doopravdy nevinný není v tomhle městě nikdo. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ už máte dosť zavraždených žien v gialle, tak si pozrite Muky neviniatok, tu príde o život rukou vraha viacero detí. Ale netreba sa báť, nejde o žiaden krvavý gore festival, Fulci predsa len poznal mieru. Ide tu o niečo viac a to o vykreslenie dedinského života v Taliansku a mentality tamojších ľudí, a čuduj sa svete, príliš pozitívne z toho nevychádzajú. Povery, náboženstvo, závisť, ohováračky, branie spravodlivosti do vlastných rúk a tak podobne. Najnormálnejším obyvateľom je tak mladá kráska z mesta so záľubou v drogách. Fulci vie, o čom a prečo takýmto spôsobom rozpráva a myslím, že mu jeho zámer vyšiel. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Režijně asi nejzdařilejší Fulci, ale dialogy jsou neuvěřitelně stupidní. Vadilo mi to, protože tenhle film se bere hrozně vážně. Co se týče brutality, tak se Fulci drží celkem zpátky oproti jeho jiným filmům. Dorazila mě ale scéna na hřbitově asi v půlce filmu, kdy najednou spustila rocková hudba (vůbec se tam nehodila) a čtyři chlápci začli brutálně lynčovat ženskou. Její následný krvavý "výstup" na dálnici se mi vryl hluboko do paměti a ukázal, že Fulci přece jenom má talent, i když je to zvrácenej magor. Stojí to za vidění, jelikož tam hraje fakt dobrá buchta, občas je nahá a když ne, tak aspoň nosí minisukně atd. ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Slušné giallo, byť se vyhýbá ukazování vražd, snadno by se našly i atmosféričtější kousky, odhalení vraha nepřekvapí a jeho závěrečný absurdně krvavý pád ze skály to poněkud shazuje. Přesto je to slušně rozehrané, kamera dobře prodává malebnou venkovskou krajinu protnutou monumentální dálnicí a tasí to pár fajnových scén jako svádění malého kluka nahou Barbarou Bouchet (!) nebo umlácení ženy na hřbitově. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Ranné giallo kontroverzného talianskeho režiséra Lucia Fulciho je možno považovať za jeden z jeho formálne najprepracovanejších filmov. Je dôkazom toho, že existovali časy, keď sa Fulci sústredil aj na scenár a že dobré talianske giallo sa kľudne zaobíde aj bez nadsadených gore efektov. Záverečné rozuzlenie je pomerne nečakané a tak to u tohto subžánru má byť. ()

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od Bavu, Argenta alebo napríklad Lada, ktorých giallo filmy sa odohrávajú v mestskom prostredí, Lucio Fulci umiestnil dianie v Non si sevizia un paperino do vidieckej oblasti na juhu Talianska. V tomto prostredí sa dodnes žije archaickým spôsobom a stále významné miesto majú povery a ľudová mágia. Práve na týchto pilieroch režisér vystaval atmosféru zaostalého vidieckeho sídla zahľadeného do seba, ktoré spája s civilizovaným svetom iba diaľnica. Časté zábery kamery na diaľničný viadukt nad mestečkom divákovi pripomínajú protiklad: moderný svet - zapadákov. Non si sevizi un paperino má typické znaky pre giallo (do poslednej chvíle záhadný sériový vrah, bezradná polícia, viacero podozrivých...), je však o to drsnejší, že v ňom zomierajú deti. Fulci prekračuje klasický rámec žánru a ponúka aj sociálnu drámu. Predstavuje vnútorne rozporuplný malomeštiacky kolektív rozdelený závisťou a súťaživosťou, ale stmelený poverami a predsudkami. Z tohto kolektívu sú oddelené postavy, ktoré doň nezapadajú a sú automaticky podozrivé. Ide o cigánku označovanú ako čarodejnica, ktorú hrá Florinda Bolkan, po celý čas špinavá so zababranou tvárou, ale napriek tomu krásna. A potom je tu George Wilson v úlohe čudného pustovníka, ktorý žije v horách za mestom. Práve tieto postavy vdychujú Fulciho filmu mysteriózny charakter. Vo filme samozrejme nechýba nahota, ktorá má priam kacírsku povahu, krásna Barbara Bouchet sa predvádza v úplnej kráse svojho odnaženého tela asi 13- ročnému chlapcovi. Scenár nemá prakticky žiadne prázdne miesta, samotný príbeh je prekvapivo logický a inteligentný, a to je (vzhľadom na tvorbu režiséra a taliansky kontext) vcelku príjemné zistenie. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Lucio Fulci označil tento film za svůj nejoblíbenější. (Chatterer)
  • Skladatel Riz Ortolani použil některé segmenty hudby z tohoto filmu při skládání hudby k filmu Cannibal Holocaust. (Chatterer)

Reklama

Reklama