Reklama

Reklama

Čtyři z apokalypsy

  • Itálie I quattro dell'apocalisse (více)
Trailer

Obsahy(1)

Do města Salt Flat přijíždí mladý profesionální karetní hráč Stubby Preston, aby se tu na čas usadil. Okamžitě je zatčen šerifem a ve vězení se seznámí se třemi svými budoucími kumpány: prostitutkou Bunny, Buttem, který vídá mrtvé lidi, a alkoholikem Clemem. V noci vyvraždí maskovaná banda zabijáků veškeré obyvatelstvo města a čtyři noví přátele se vydávají na strastiplnou cestu za štěstím do Sand City… (pebe73)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fabio Testi mal svoj najlepsi film Tenkrat na Zapade 1968 - potom uz tocil vacsinou priemerne veci, obcas sa len vysvihol - konkretne Velke Vydirani 1976, Speed Cross 1980 napriklad. Ono to ani nie je western, ten bol v 70. rokoch mrtvy, je to pracudesna kombinacia, ani neviem coho - neda sa to ani zaradit, asi ako Clockwork Orange, len to ma westernove kulisy. A sa cudujem, ze to nekomentoval Karlos80, ten ma Fulciho tusim v oblubenych reziseroch. Kvitujem este aj to, ze Fulciho uchylarny /podrobne zobrazenie sadistickych scen, vylupovanie oci a podrezavanie hrdla napriklad/ tu nemali miesto - Fulci bol len lacny brakmaker, umrel aj sam a nenavideny kritikmi a mainstreamom . 50 % ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Triviálny príbeh, neúčinné brnkanie na citovú strunu, minimum prestreliek a neatraktívne postavy (výnimkou je desperát Chaco, objavujúci sa tu však skôr okrajovo) robia z Four of the Apocalypse vo všetkých ohľadoch iba priemerný spaghetti western, ktorého najväčším ťahákom je meno jeho režiséra. Mne osobne sa nepáči, keď sa talianske filmy snažia budiť príliš amerikánsky dojem. ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Hodně neortodoxní westernová road movie o skupině zkrachovalců (falešný hráč, šlapka, ochlasta a blázen) donucených okolnostmi odjet do pustiny, kde na každém rohu čeká násilná smrt. Cestou se k nim připojí Mexičan Chaco (skvělý Tomas Milian), ale výprava až příliš pozdě zjistí, že má co dočinení se sadistickou, manipulativní sviní, která jim řádně zamíchá hodnotami... Na filmu bohužel ulpěla pověst o brutálních scénách (pár jich je, ale žádná jatka se nekonají), jakoby se v něm už nic dalšího nevyskytovalo. Přitom je dost často dojemný a má podmanivou atmosféru budící dojem, že se odehrává mimo prostor a čas. Country rocková hudba je sice nezvyklá, ale mně osobně k filmu seděla. Jenže poslední třetina je zpackaná a bez výraznější pointy. Sotva se dění přesune do hor, začne být film moc zdlouhavý, moc sentimentální... a moc dlouho bez Chaca. Ten se sice ve finále objeví, ale moc důstojný epilog ho nečeká. Dost mě mrzí, že Fulci neudržel laťku až do konce. Přesto má jeho film moje sympatie a ačkoliv bych se ho zdráhal kvůli tomu slabému závěru někomu jednoznačně doporučovat, určitě patří mezi jeho nejoriginálnější a nejpozoruhodnější snímky. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Fulciho žánrově nezařaditelné cosi zasazené do westernových kulis se mimo dobu, kdy se odehrává, podobá koltovému žánru i klasickým motivem msty, který se ale vyloupne až zjevením se vynikajícího záporáka Miliana někdy v polovině. Do té doby a vlastně i poté sledujeme jen lehký, ale smutný, příběh čtyř existencí - falešného hráče, kurvy, blázna a výpitka, které bojují především se svým vlastním já. Pro milovníky klasického, ale ani italského westernu, tohle asi nebude zrovna tím pravým ořechovým, snad jen ten Milian musí potěšit i ošlehanou duši pravověrného. Mne jako multižánrového mixera tenhle koktejl nemohl nepotěšit, a tak i za tu jednu flákotu krvavého lidského masa za čtyři. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Snad proto, že western nepatří mezi mé srdcovky, byť špageťácký mám o něco raději než klasický, se mi tenhle Fulciho počin, s jeho nezaměnitelným rukopisem, líbil. Přirozeně ortodoxní fanoušci a příznivci přímočarých příběhů asi příliš nadšení nebudou. Že by tu však nebyl příběh? Je! Tak jak ho byl Fulci zvyklý vystavět bez ohledu na žánr, který zrovna točil. Hlavní dějová linka sleduje osudy Stubbyho Prestona, který propadá něčemu, co by ho nejspíš ani ve snu nenapadlo - lásce. Dále je zde vina ze strany padoucha Chaca (T. Milian je tady vskutku odpudivý) a Stubbyho touha po pomstě, která se mu stává hnacím motorem. A jelikož je režisérem Fulci, film je syrový, neučesaný a dojde i několikrát na krev. Asi nejdojemnější scéna je ta točící se okolo novorozeněte. Spíše drama zasazené do westernových kulis, kde těžko najdete kladnou a sympatickou postavu. Jako podnět k meditaci o smyslu života a smrti povedené. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama