Reklama

Reklama

Obsahy(1)

První světová válka, Halič, 1915. Rusové po úspěšné ofenzivě procházejí bojiště a dobíjejí raněné vojáky rakousko-uherské armády. Jejich pozornosti unikne jeden chorvatský voják v bezvědomí. Když přijde k sobě, oblékne si uniformu mrtvého důstojníka. Zcela tak změní svou identitu a osud. (dzira)

Recenze (9)

BGH 

všechny recenze uživatele

Asi moje chyba, ze jsem se tesil na 1. SV. S tou tenhle film nema spolecneho nic jineho, nez kulisy, a jeste k tomu mizerne. Nevim, sem jedinej, komu vadi v Halici roku 1915 havarovanej cervenej fokker? Helmy sturmtroperu vz. 16? Klec pro zajatce "oficira" v prvni linii? Volne zijici civiliste mezi nepratelskyma liniemi? Rakouska jednotka vedena na frontu podplukovnikem citajici asi 8 muzu? Proc nemaji rusti kozaci ruske "sasky"? Proc se na zakopy neutoci s nasazenyma bajonetama? Nevim, nepochopil jsem v tom filmu spoustu momentu (co meli zac byt ti cerkesove? Proc pobihali mezi liniema sem a tam a nakonec nechali "rusa s rakusakem" jit sami smer ruska fronta? Co mela byt zac ta ruska divozenka? Proc tam byla vsunuta scena s zeleznicnim bordelem? atd...) K mizernym kulisam se pridava jeste mizernejsi hudba ve stylu stredoamerickych indianu... PROBOHA PROC VE FILMU z 1.SV??? A abych nezapomnel...dej je taky naprosto o nicem...vlastne ani nevim, proc davam 1 hvezdicku...asi za snahu a s nadeji, ze nekdo si na zaklade tohoto filmu otevre knihu a zacne se zabyvat prvni svetovou valkou, aneb jak to bylo doopravdy....Zlate Signum laudis...i Svejk uz o 1.SV vypovida vic nez tahle slatanina... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli záměrem tvůrců byl ryze válečný film. Soudím spíš, že se hlavní myšlenka měla točit kolem záměn hlavních aktérů pomocí jedné vojenské knížky. Tenhle snímek mi vzal vizuálním zpracováním dech. Hned první scéna se záběry fronty kdesi u Haliče s rozstřílenými zákopy, kupami různě zpřeházených, potrhaných či částečně zasypaných těl vojáků, vrak nákladního vozidla a sestřeleného Fokkeru vás okamžitě vtáhnou do děje.. K tomu šedivé filtry a ponurá hudba. Divák hned ví, že to na frontách za první světové bylo opravdické peklo v bahně. Další fakt co mě opravdu velmi překvapil je to, že film dali do kopy Chorvaté. Tohle bych od nich zkrátka nečekal a bylo to stejně překvapující jako by mistrovství světa v ledním hokeji vyhrál Egypt... Celý děj se točí kolem záměny identit, zbytek je jen kulisou tohoto námětu. Poté co se přes rakouské linie přežene ruský útok, zůstane na živu jen pár těžce zraněných... Ti jsou Rusy systematicky dobíjeni kulkou z pistole nebo šavlí. Na jednoho omráčeného vojáka se však zapomene. Ten po odchodu Rusů přide k sobě a jelikož je jen v košili, tak z nejbližšího nejméně potrhaného mrtvého stáhne seržantskou uniformu. V kapse aniž to ví je vojenská knížka na jméno Josef. Tím se začíná zajímavý kolotoč kolem této knížky, která během filmu několikrát změní majitele... Více prozrazovat nebudu, nechci kazit zážitek dalším. /// Teprve po skočení filmu člověku vyskočí v mysli řada otázek a souhlasím s uživatelem BGH. Já do první světové zas až tak moc nevidím, hlavně co se uniforem týče. Ten rudý Fokker (trojplošník?) tam asi také nepatřil. Účast Kavkazanů i divoženky byla také zvláštní. Navíc se první boj i poslední odehrával v tom samém zákopu (dle podivně ohořelého stromu), zde se asi spoléhalo, že si divák nevšimne.... Kdyby to bylo z druhé světové asi bych byl přísnější, mně se film ale líbil, jeho syrovost a krutost přesně odpovídala té době o níž pojednával. Naví filmů o tomto období je jako šafránu a to se cení.* * * * ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi rád vidím filmy, ktoré experimentujú a neboja sa upustiť od zaužívaných postupov. Chcel by som raz vidieť film, ktorý sa odohrá napríklad v prvej hodine a v druhej sa bude vysvetľovať a nakoniec zistíme prekvapujúce zistenia ako sa veci odohrali, prečo, že tam niečo bolo v skutočnosti inak, než na prvý pohľad vyzeralo, ale aby to nebolo trápne, predvídateľné a jednoduché. Tento film na to spočiatku vyzeral, nemá konkrétneho hlavného hrdinu, to zistíte po polovici filmu. Je tiež neobyčajný tým, že sa odohráva na východnej fronte v prvej svetovej vojne, západné štáty nemali za potrebné točiť filmy, ktoré sa ich zväčša netýkali a východné sa do takých nepúšťali alebo ak áno, tak nemali potrebnú kvalitu. Josef však vyvracia zaužívané aj v tomto. Výzorovo je podobný filmu z toho istého roku, filmu Vojnový kôň, avšak nie je tak nudný a povie za kratší čas viac, než ten za omnoho dlhší čas. Má originálnu tému ukradnutej identity, je z veľkej časti obrazný, najmä čo sa týka Josipa Broza Tita a Adolfa Hitlera. Je drsný, má v sebe tú balkánsku drsnosť a činy Chorvátov, Rakúšanov, Rusov, či iných národov a národností ako zrejme Donských kozákov, či obyvateľov pravdepodobne Kaukazu a stepí v Ázii, ale vlastne všetkých účastníkov prvej svetovej vojny nezľahčuje, ale ukazuje brutálnu realitu. Všetko doplnené hudbou od Marka Perkovića zvaného Thompson. Nemám rád zbytočnú nahotu, či vulgárnosti, aj keď to k tomu patrí, tu okrem malej nahoty bolo všetko v medziach a pritom to podstatu ukázalo. Tak to má byť, záver so samovraždou je len smutným obrazom, ktorý neschvaľujem, ale ukazuje do akých krajností vedú vojny a že sú svojím spôsobom nezmyslom. Ďalší film, ktorí vás donúti zamyslieť sa za koho bojujete, za koho to robili oni a prečo je vojna zbytočná a nezmyselná. Balkánci boli vždy tak trochu filozofi, poeti, v mnohom géniovia, ale s horkou krvou a tak niekedy od nich môžme vidieť neobyčajné svetové diela pokiaľ zostávajú v medziach objektivity. Atmosféra filmu vás uchváti, aj bez slov to povie veľa, má to moje veľké uznanie. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Je veľmi málo filmov z prvej svetovej, ktoré sa tešia veľkej popularite u mainstreamového publika. Predsa len tá druhá svetová je akási farbitejšia, nabitá výrazným symbolizmom súperiacich strán a hlavne si v nej každý nájde skôr toho "badass" nepriateľa (o pretrvávajúcich pocitoch do dnešných dní nehovoriac). A je ešte menej filmov svetovej produkcie, ktoré by sa v rámci tohto obdobia odohrávali na východnom fronte... Chorvátsky film Josef je svojským počinom. Sústredí sa na niečo iné ako samotné vykresľovanie histórie a vyberanie faktov (pár militaristických nepresností si beztak všimne len pravý army geek a v konečnom dôsledku na príbeh nemajú až taký dopad). Najlepšie nečítať pred pozeraním obsah. Poteší aj hudba, výprava a celkový vizuál. A na konci som sa prekvapene usmieval (nie, film nie je vtipný)! Odporúčam! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDE MÁŠ ZNÁMKU?“...... /// Komorní válečný drama, filmový podobenství …. prostě zvláštně laděnej film o nevyzpytatelnosti osudu, spojenýho s vojenskou známkou se jménem Josef. Cesty Páně jsou nevyzpytatelné… víc než o příběh jde (asi?) o filozofický vyznění, ale oproti podobně komorně laděný polský Štvanici, mi tady něco chybí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zjistím, že přežít válku chtěj lidi (překvapivě) až v v první řadě. 2.) Chcu se dozvědět něco víc o Švejkovo protivnících. 3.) Thx za titule ,,janle57“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (3)

  • Identifikaci, kterou si vojáci v průběhu filmu osvojí, patří Josipu Brozovi Titu, pozdějšímu prezidentovi Jugoslávie. (VaclavSamuel)
  • Hudbu k filmu skomponoval a titulnú skladbu naspieval známy chorvátsky spevák Marko Perković Thompson. V snímke si zahral aj malú úlohu nemeckého vojaka. (Sunwheel)
  • Film vyhral v roku 2011 cenu Zlatá aréna v kategórii Najlepšie vizuálne efekty na filmovom festivale v chorvátskom meste Pula. (Marek1991)

Reklama

Reklama