Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Brazílie, 1943. Tři bratři se v touze po dobrodružství vydali do divokého středozemí. Díky své neukojitelné zvědavosti se spřátelili s tamními obyvateli, domorodci z kmene Xindu. Společně nedaleko jejich vesnice vybudovali přistávací dráhu a dodali tomuto starobylému místu trochu moderny. Jenže když polovina vesnice podlehne smrtícím následkům chřipkové epidemie, promění se naivita trojice bratrů v boj za ochranu kmene Xindu, jenž málem doplatil na katastrofální vedlejší následky pokroku. Sledujte ságu bratrů Villas-Boas, která se skutečně stala a jejich boj proti zkorumpované vládě i jejich vlastním přesvědčením... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

andiek05 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem přemýšlela, jak bych měla tento film ohodnotit. Byl velmi zajímavý, ale určité věci mi tam vadily, např. pojetí času, ale nakonec jsem usoudila, že se jedná o maličkosti, a že důležitější je příběh a hlavní myšlenka. Životopisné příběhy mají vždy své kouzlo a zde mě to hlavní prostě dostalo. Člověk pak má alespoň nad čím přemýšlet :-D ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Cinemax mi opět udělal obrovskou radost, když mi na neděli večer přichystal film přesně podle mého gusta. Xingu je brazilský film, který je dle mého názoru stále dost aktuální. Ukazuje totiž, co Španělé například provedli, když vtrhli na Brazilskou půdu a rozhodli si ji podmanit. U Xingu sice moc dobře víte, jak ten film skončí a co zhruba se během celého filmu bude dít, ale i přesto všecko se jedná o názornou historickou ukázku o té době a o lidech ze strany vlády, tak z kmene Xindu. Po všech stránkách výborně zpracovaný film, který mě zaujal, poučil a provedl mě po světě, kam se s filmem zase tak často nepodívám. ()

Reklama

sochoking 

všechny recenze uživatele

Klasická politika bielych, ako vyjebať s Indošmi, ktorí nikdy nemali hranice, aby potom boli šťastní ako blchy, že nakoniec nejaké vôbec dostali. A práve preto nie som si osobne istý, či by som bratov Villas-Boas, ktorí najprv priniesli cukor a s ním i prvé bolesti zubov, ktoré Amerindovia doposiaľ nepoznali ( neskôr potom i epidémie bielych ), vôbec na nejakú cenu ( a už vôbec nie za mier) nominoval. Krásne to vystihuje jedna vyrieknutá myšlienka: ''My sme jed a my sme i protijed!''. Ale film samotný je veľmi vierohodne nakrútený a s navyše namakane epickou muzikou, takže dobrodruhovia tomu strelia rozhodne minimálne o jednu hviezdu navyše, kdežto ja zostanem u lepších troch. 65% ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrný životopisný film o třech bratrech, kteří milovali dobrodružství a potom indiány. Pro mě ten film měl hlubší význam, že jsem si znovu uvědomil, že kam belouš jednou vkročí (kromě snad Antarktidy), tam sto let a o hodně víc tráva neroste a že pokud tam někdo náhodou bydlí, tak má prostě smůlu a může být rád, že dostane za odměnu, že neprudí, parčík o velikosti tisíckrát menší než na co byl předtím zvyklý. To, jakým způsobem jsou bělouši zvyklí prosazovat svoje zájmy a že to nemusí být nutně jenom metoda gaunerů, pěkně ilustruje scéna, kdy jeden z bratrů pistolí nažene do letadla rodinku indiánů, kterým se v područí těžařů líbí a do parku se za lepším odstěhovat nechtějí. Tak to přece má být... ()

whack 

všechny recenze uživatele

Pokrok, industrializácia a iné ničivé katastrofy, ktoré naberali spád v prvej polovici 40-tych rokov 20. storočia v Amazonskom pralese pri rieke Xingu, a rozširujú sa ako rakovinový nádor dodnes, sú zobrazené objektívne, no trpko. Domorodci už dlhé desaťročia vzdorujú fašistickým plánom ich "zcivilizovania", podrobenia a ukradnutia ich zeme; vo filme vidno dokonca jeden z prvých protestov, a vidno taktiež, ako fašistickí papaláši natierali domorodcom med okolo huby a tí ich vítali ako priateľov. Chyba. To, že si domorodci už tak dlho dokážu brániť svoje tradície a kultúru, je chvályhodné, no urobili obrovskú chybu, že nepostrieľali šípmi kolonizátorov keď mohli, teraz to už budú mať bez pomoci z vonka veľmi ťažké. Je strašné, čo všetko civilizácia zničila. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama