Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (116)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skutočná Vietnamská tragédia. Tento snímok nám ukazuje, ako boli niektoré rozkazy vo vietnamskej vojne absurdné, nezmyselné a úplne zbytočné. Kvôli nim prišlo o život nespočet amerických vojakov. Americká stratégia vedenia vojny tu úplne zlyhala, to už je dnes známe a dokonca aj USA aj keď nerada, to priznáva. Inak je tento film skôr slabšieho rázu. Naviac sa tu dosť často opakujú rovnaké zábery, čo mu tiež nepridalo. Od malička mám rád vojnové filmy s touto tematikou, ale tento za veľa nestojí. Zlý režisér, zlý scenárista, zlé dialógy, zlý český dabing, zlé spracovanie. Asi takto sa dá najlepšie charakterizovať táto vojnová tragédia. Bitka O Hamburger Hill bola jednou z najkrvavejších a najväčších bitiek vo Vietname, ale tu to filmári veľmi zmrvili. Krvi je tu málo, to v reáli to bol doslova "mlynček na mäso!" Dialógy nezmyselné, nič nehovoriace. Scenár katastrofa, čomu sa diviť, keď ho nepísal žiadny skúsený filmár. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Banda nesympatických kreténů se šplhá hodinu a půl do kopce, mezi klidem zbraní pronášejí nesnesitelné postavy nesnesitelné repliky a já s nadšením sleduji smrt všech těch debilních postav a když umírá doktor tleskám, jásám a vřískám. Jinak s hrůzou zjišťuji, že dobrých filmů z Vietnamské války je vlastně minimum. Další rest a další zklamání. Nebýt Čety a Olověné vesty, není snad až na pasáž z Forresta Gumpa další dobrý film z téhle války, jako myslím opravdu nadstandartně dobrý. 30%. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

NIKDY JIŽ VÍCE FILM S ČESKÝM TELEVIZNÍM DABINGEM!!! Mohl to být pod povrchem slušný, byť nepříliš objevný válečný film z Vietnamu, takhle jsem měl místy pocit, že koukám na jakýsi soft-erotický německý film z roku 82. Co se týče samotného Hamburger Hill - bojové scény slušné, děj jednoduchý, prokreslení postav povrchní. Ale možná mu křivdím (viz výše). ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jeden bezvýznamný vietnamský kopec u hranic s Laosem a houska z Big Macu mají něco společného - jsou pokryty mletým masem na hamburgery made in USA. Nutno dodat, že jen jedno z nich je hovězí.. Synovec druhé půle Olověné vesty, neduživý brácha Čety, zakřiknutý soused Apokalypsy - to je Hamburger Hill. První část, kdy jsou největším nepřítelem venerologické choroby, je hodně roztříštěná a odosobněná, zbytek pak trochu válčí se stereotypem krutý boj / stav mysli, kdy řečnickou otázku střelce z vrtulníku ve Full Metal Jacket („Ain´t war hell?“) snad ani není třeba klást.. Irvinova pocta outsiderům daleko od domova je zářným příkladem toho, že když nedosáhnete filmařskými prostředky dostatečné působivosti, nepomůže sebelepší téma. Nutno však ocenit snahu o věrnost a autenticitu válečného chaosu. Třeba taková střelba do vlastních řad je jen o něco méně demoralizující, než nedostatek podpory od národa, pro který (alespoň dle vás) bojujete.. Mimochodem, domácí kritika způsobu vedení této bitvy byla jednou z příčin změny strategie amerických sil, což znamenalo nepokračování v politice „maximálního tlaku“ na Severní Vietnam. Jinými slovy, začalo se s postupným stahováním amerických jednotek... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Scenárista James Carabatsos bojoval vo vojne vo Vietname. Jedným z dôvodov, prečo bola prizvaná producentka Marcia Nasatir, je aj to, že jej syn tiež bojoval vo Vietname. (Smok)
  • John Irvin zamestnal mnohých vietnamských poradcov. Záležalo mu hlavne na dodržaní autenticity a reálnosti zobrazovaných udalostí. (Smok)
  • Některé z postav hráli skuteční mariňáci, sloužící ve Filipínách. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama