Reklama

Reklama

VOD (1)

Velmi realistická interpretace jedné z nejkrvavějších bitev vietnamské války. (Filmbox)

Recenze (116)

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Hodnotit film typu: "ze začátku sice táhlé, ale vše je vynahrazeno v posledních 30ceti minutách" nebo "Celej film se plácá někde v bahně a v džungli, aniž by se nějak rozvinul příběh, postavy jsou nezajímavý a herci druhořadý kategorie to taky nevytrhnou." ... Už jen kvůli tomu že je tento snímek založen na opravdových událostech, tak nemám chuť tu psát jak byla v určitých místech špatná kamera , čeho jsem si ani nevšiml a musím film spíš pochválit !... Za mě je HODNOCENÍ: 83% (4*) ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Nepríliš známy vojnový film, ktorý sa odohráva za vietnamskej vojny sleduje príbeh príslušníkov 101. výsadkovej skupiny, ktorá v máji 1969 dostala za úlohu dobyť opevnený kopec v údolí Ashau. Dobývanie trvalo 10 dní, počas ktorých zažívali vojaci pravé peklo od neustáleho dažďa, bahna, nepriateľskej paľby a dokonca aj streľby amerického letectva do vlastných radov. Film je natočený veľmi zručne a ukazuje celý tento nezmyselný konflikt v jeho absurdite. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mezi silnou konkurencí filmů z vietnamský války patří Hamburger hill spíš k těm slabšim kouskům. Scény z boje jsou sice docela povedený, ale filmu schází cokoliv, co by mě dokázalo nějak vtáhnout do děje. Celej film se plácá někde v bahně a v džungli, aniž by se nějak rozvinul příběh, postavy jsou nezajímavý a herci druhořadý kategorie to taky nevytrhnou. Je to zase takovej film, kterej sice nenadchne, ale zároveň ani neurazí. 55% ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Řemeslně je snímek velmi zdatný, stejně tak diváka zaujme syrovost a válečné naturalistické pojetí. Vojenská technika, vrtulníky, za to palec nahoru, to je divácky vděčné. Nedostatkem je řídký scénář, kromě střílení si totiž divák nezapamatuje vůbec nic... v rámci válečných filmů z Vietnamu je to jen mírný nadprůměr. 65 % ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně veliké překvapení. Hamburger Hill není v takovém povědomí filmového diváka jako třeba Četa či Olověná vesta, ale docela zdatně oběma i jiným konkuruje. Velice špinavý look (bojuje se prakticky jen v bahně) dokrášluje nádherný chaos v akčních scénách, kdy občas nevíme kdo na koho vlastně střílí (a občas to neví ani sami vojáci), ale přesně takhle se mi to líbí a líbilo se mi to i v Údolí stínů. Akční scény se průběžně prolévají se scénami s klasickou military konverzací, kam scénárista krásně dokázal zakomponovat realitu oné doby prostřednictvím jedné z postav, vyprávějící, proč se vůbec do Vietnamu vracel. Konec je sice strašně urychlený a nezapamatování hodný, stejně jako všechny herecké výkony, to mi však zážitek ani trošku nezkazilo. PS: Philip Glass ! ()

Galerie (33)

Zajímavosti (16)

  • Parašutisti slávnej 101. výsadkovej divízie, známi ako "Screaming Eagles" kvôli ich rozlišovaciemu znaku na ramene (bielohlavý orol s červeným jazykom na čiernom podklade), boli Viet Congom považovaní za obávaných a rešpektovaných protivníkov. Vietnamskí komunisti kvôli tomuto znaku nazvali vojakov 101. divízie "Chicken Men" (Kurací muži) a varovali pred nimi svoje obyvateľstvo. (Smok)
  • Film sa natáčal na Filipínach, podobne ako aj Četa. (Smok)
  • Během natáčení byl před očima štábu a herců zabit elektřinou jeden z elektrikářů, pracujících na filmu. Celá událost ohrozila zbytek natáčení, ale nakonec se film podařilo úspěšně dokončit. (Hal_Moore)

Reklama

Reklama