Reklama

Reklama

Japonské obří ponorky

(TV film)
  • Česko Japonská tajná zbraň (více)

Obsahy(1)

Během 2. světové války se američřtí a britští vědci snažili o výrobu atomové pumy. Němečtí odborníci vyvíjeli rakety určené k bombardování vzdálených cílů. A Japonské císařství vsadilo na vývoj obřích ponorek, ze kterých mohly startovat bombardéry. Teoreticky byly určeny k tomu, aby terorizovaly města na západním i východním pobřeží Spojených států a vyřadily z provozu Panamský průplav. Tyto "podmořské letadlové lodě" byly sto dvacet dva metrů dlouhé a ve vodotěšném hangáru mohly nést tři útočné bombardéry. Spuštěny na vodu byly nakonec všeho všudy tři taková plavidla, ale do válečných operací už nezasáhla. Po skončení války v Tichomoří dopravili Američané dvě obří ponorky na Havaj. Obávali se ale, že by se podivně vyhlížejícími podmořskými čluny mohl inspirovat Sovětský svaz, a proto je v roce 1946 potopili. Šance na úspěch měly ponorky třídy I-400 dosti malé. Ale ve své podstatě se jednalo o technicky dokonalé zbraně, které v době studené války inspirovaly obě supervelmoci k produkci ponorek nesoucích na svých palubách konvenční a později i jaderné střely. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Japonské obrie ponorky I-400, I-401 aj I-402 (tá do aktívnej služby nevstúpila) boli vytvorené za účelom preniesť boje z Pacifiku na územie Spojených štátov. Tieto ponorky mali akčný rádius až 50 tisíc kilometrov, každá z nich viezla 3 bombardéri Aiči M6A1 Seiran (Blesk z čistého neba). Keďže nevošli do ponorky s krídlami, Japonci navrhli krídla, ktoré sa otáčali o 90 stupňov a tak kopírovali trup lietadla. Štartovalo pomocou katapultu a pristávali na plavákoch na otvorenom mori a žeriavom boli vložené do ponorky. Tá svojou dĺžkou 121 m bola najväčšia na svete. Zadok ponorky chránilo delo raže 140mm a predok osem torpédových komôr. Proti útoku zo vzduchu ponorku chránili 4 protilietadlové batérie, jedna s jednohlavňovým kanónom raže 25mm a 3 batérie s trojhlavňovými kanónmi. Obsluhu tvorilo 21 dôstojníkov a 174 námorníkov. Obe ponorky sa svojho bojového nasadenia nedočkali. V polovici augusta 1945 vyplávali k útoku na americké sily na atol Ulithi v Karolínach. Ale medzi tým Američania napadli Japonsko s atómovými bombami a nakoniec 15.8. sa Japonsko vzdalo. Kapitáni sa pokúsili vrátiť z ponorkami do Japonska, ale 28.8.1945 ich objavili Američania a japonské posádky sa bez boja vzdali. Američania ponorky prepravili na Havaj a po dôkladnej priemyselnej špionáži sa rozhodli ich zničiť, aby sa k nim nedostali Sovieti. Na jar v roku 1946 ich potopili, V roku 2005 bol vrak jednej z ponoriek objavený v blízkosti Pearl Harboru. Ale bombardér Aiči M6A1 Seiran je vystavený v Národnom leteckom múzeu vo Washingtone. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Kdo měl během Druhé světové války největší ponorku na světě? Japonci?! A rovnou tři bojeschopné kusy, navíc ukrývající ve svém trupu bombardéry, schopné odstartovat z paluby ponorky? Tak to bych v kvízu pohořel :-) Přitom jsem knížky Miloše Hubáčka (Pacifik v plamenech i další knihy) jako kluk přímo hltal. Velice zajímavý dokument, dvakrát již běžel v televizi, k vidění také zde. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Asi hodinový dokument o poměrně neznámém projektu japonského námořnictva. Obří ponorky nesoucí bombardéry, které měly nejdříve způsobit paniku na západním pobřeží Spojených států, později, vzhledem k omezené útočné síle a omezené materiální základně japonců, pomocí biologických zbraní, které Japonsko během druhé světové války aktivně vyvíjelo. Postup spojenců v pacifiku si nakonec vyžádal mnoho dalších změn v plánech výstavby i určení, až situace vyústila v to, že nakonec ani jedna z těchto unikátních ponorek, i když těsně před prvním nasazením, do bojů nezasáhla. Jejich osud nakonec zpečetila nastupující studená válka, ač průlomovost myšlenky nezůstala bez povšimnutí. Dokument, i přes poměrně zajímavý komentář, nepřináší příliš podrobností o obřích ponorkách ani o nesených letadlech, především po stránce technických detailů, což je škoda. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Po delším čase velice dobře udělaný dokument o událostech a technice z druhé světové války . Navíc ve slušném vysílacím čase na ČT-2 hned po dokumentárním seriálu o R.Heydrichovi. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama