Reklama

Reklama

For the Love of Prague

všechny plakáty

Obsahy(1)

Kvůli své nové lásce Zdence opustil americký režisér animovaných filmů Gene Deitch v roce 1958 svou rodinu v New Yorku a přestěhoval se do Prahy. To, co následovalo, předčí i ty nejodvážnější představy hollywoodských scenáristů. Vedle několika dílů animovaných seriálů Tom a Jerry a Pepek námořník natočil s českými animátory desítky krátkých animovaných filmů pro americké publikum (film Munro byl v roce 1961 oceněn Oscarem.)
Coby jazzovému nadšenci se mu podařilo nahrát domácí bluesový koncert legendárního Johna Lee Hookera, a to dlouho před jeho první oficiální nahrávkou. Jeho životní a milostný příběh je zároveň inteligentním a zábavným příběhem čtyřiceti let komunismu v Čechách z pohledu amerického „hosta“. (mr.filo)

(více)

Recenze (2)

LeoH 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte na kultovní Matuškovu Hloupou žábu, nebo jste dokonce někdy potkali originál s Petem Seegerem a vrtalo vám hlavou, jak to, že v obou verzích jsou skoro, ale ne úplně stejné stejné obrázky? Tak to jste narazili na jednu drobnou epizodku z neuvěřitelného životního a tvůrčího příběhu Gena Deitche, pražského Američana, který přiletěl na deset dní a zůstal šedesát let. Osudy a osobnosti obou manželů Deitchových, jejich nakažlivě pozitivní přístup k životu, vypravěčské schopnosti, bohatý animovaný i dokumentární archiv – to je materiál, který se snad ani nedal zkazit, čímž nechci zlehčovat poctivou a patřičně hravou práci tvůrců tohohle filmového portrétu, ale dovolím si ještě vřeleji doporučit stejnojmennou Deitchovu knížku, zejména pak mladším ročníkům – líčení tří dekád života v minulém režimu očima „udiveného návštěvníka z jiného vesmíru“ totiž našincům, kteří tu dobu nezažili, nabízí bližší a srozumitelnější pohled než svědectví nás, kteří jsme se v ní narodili a vyrůstali. (A typicky deitchovskou shodou okolností mi – nekecám – zrovna ve chvíli, kdy píšu tenhle komentář, přišla zpráva, že za tři týdny konečně vychází její český překlad.) ()

Zajímavosti (1)

  • Podobně jako jeho hrdinové i snímek sám má poměrně kuriózní historii. Měl být vysílán v České televizi, k čemuž ovšem nikdy nedošlo. Originální vysílací kopie není k dohledání, dochoval se jen díky „zachráněné“ DVD kopii. (Zdroj: Anifilm)

Reklama

Reklama